Box to Box

Η Ρεάλ χάρη στον Πέρεθ, και πάλι πρωταθλήτρια στη λίστα Deloitte, αλλά η Premier League δείχνει σε όλους τα δόντια της!

Η Ρεάλ χάρη στον Πέρεθ, και πάλι πρωταθλήτρια στη λίστα Deloitte, αλλά η Premier League δείχνει σε όλους τα δόντια της!
Η Ρεάλ είναι ξανά εδώ. Η ομάδα της Μαδρίτης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Football Money League της Deloitte, κέρδισε 831,4 εκατομμύρια ευρώ και ακολούθησαν με 825,9 εκατ. ευρώ οι «πολίτες» της Σίτι, ενώ εμφανίζεται για πρώτη φορά η Παρί Σεν Ζερμέν, με συνολικά έσοδα 801,8 εκατ. ευρώ! Αρέσει ή όχι σε κάποιους ως φυσιογνωμία ο πρόεδρος της Ρεάλ, αλλά η πετυχημένη στρατηγική του Πέρεθ την έφερε κορυφαία ξανά σε έσοδα για το 2022/23. Και μάλιστα, πριν το χτύπημα με τον Μπέλιγχαμ, άρα αντιλαμβάνεστε πόσο ευοίωνο είναι το μέλλον της πιο πετυχημένης ομάδας στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Και επικεφαλής του πραξικοπήματος της ευρωπαϊκής Super League.
Γράφει ο Maverick

Έπειτα από πέντε χρόνια, η Ρεάλ είναι πάλι στην κορυφή αυτής της λίστας. Αυτής που για πάρα πολλά χρόνια, στην κεφαλή βρισκόταν μόνιμα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις μεγάλες ημέρες της, ειδικά τα πρώτα 10 χρόνια του νέου αιώνα! Ξαφνιάζει, επίσης, το γεγονός πως η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στο τέταρτο σκαλί, με 800,1 εκατ. ευρώ. Ο σύλλογος των Μπλαουγκράνα έκανε ένα ποιοτικό άλμα, από την έβδομη θέση στην τέταρτη, στην εν λόγω κατάταξη, αλλά είναι για όποιον καταλαβαίνει οικονομικά, ελαφρά πλασματική η άνοδος.

Έχει χρησιμοποιήσει κάποια δάνεια, τα οποία τα έχει βάλει μέσα στα έσοδα, γεγονός που ανεβάζει το μεικτό ποσό των εισπράξεων, αλλά σαφέστατα, δεν μπορεί να θεωρηθεί έσοδο για τα ταμεία, αφού κάποια στιγμή πρέπει να επιστραφεί, και μάλιστα, με τόκο!

Παρά το γεγονός ότι η Ρεάλ Μαδρίτης είναι στην πρώτη θέση, οι σύλλογοι της Premier League κυριαρχούν σε έσοδα στην λίστα Deloitte, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία. Και το ζήτημα με τις αγγλικές ομάδες είναι ότι τα χρήματά τους είναι κανονικά, προέρχονται από χορηγούς και τα τηλεοπτικά, που είναι η πιο μεγάλη πηγή εσόδων, και εδώ και 15 χρόνια, έχω βαρεθεί να διαβάζω ότι είναι μία φούσκα που θα σκάσει και συνεχίζει να μεγαλώνει, φέρνοντας ατελείωτα χρήματα ακόμα και στις πιο μικρές ομάδες της Premier League.

Υπάρχουν οκτώ μεγάλα αγγλικά κλαμπ στην πρώτη 20άδα: Σίτι, Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Νιούκαστλ και Γουέστ Χαμ.

Το γεγονός πως η Γουέστ Χαμ έχει φτάσει τοσο ψηλά, δείχνει τη σωστή μεταγραφική στρατηγική της και οργάνωση. Και φυσικά, δικαιώνει απόλυτα τη διοίκηση της ομάδας, που μετακινήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, παρά την γκρίνια που υπήρχε από τους οπαδούς, αφήνοντας το παραδοσιακό και πανέμορφο για να παρακολουθήσεις ένα παιχνίδι, αλλά πλήρως ξεπερασμένο, Boleyn ground.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, έζησε την ένδοξη στιγμή της το 2022, όταν κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία της, σε μια σεζόν: 826 εκατομμύρια ευρώ, λόγω επιτυχημένων παρουσιών στο Champions League και την Premier League, αλλά η Σίτι, έχει και ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από τα έσοδα της.

Πολλά από αυτά προέρχονται από τις ίδιες εταιρείες που ανήκουν στους ιδιοκτήτες της. Και όσο κι αν κάποιος δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο έχει μεγαλώσει ο σύλλογος, μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, εμπορικά, είναι λίγο αμφίβολο αν μπορεί να καταγράψει παγκοσμίως, τη δημοφιλία της άλλης πλευράς του Μάντσεστερ!

Η Λίβερπουλ κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη από έτος σε έτος, μεταβαίνοντας από την 3η στην 7η και ήταν μία από τις τρεις ομάδες της Money League (μαζί με την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Γουέστ Χαμ) που ανέφεραν μείωση εσόδων σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Για την Γουέστ Χαμ, ωστόσο, υπάρχει μία εξήγηση, διότι είναι και η χρονιά που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά ταυτόχρονα, επειδή έκανε ακριβές μεταγραφές, αναγκάστηκε να δώσει κάποιες παροχές σε χορηγούς της σε χαμηλότερη τιμή, για να έχει καλύτερο cash flow. Μπορεί να έπεσαν τα έσοδα, αλλά έφτιαξε μία καλύτερη ομάδα και αυτό καταβάθος μετράει περισσότερο, από το ότι έχεις μερικές φορές στο ταμείο.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει περάσει την καλύτερη στιγμή της ιστορίας της, η Γιουβέντους εξακολουθεί να είναι αυτή που κερδίζει τα περισσότερα στην Ιταλία: 432,4 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ομάδες της Serie Α ανεβαίνουν σιγά σιγά. Οι σύλλογοι του Καμπιονάτο (Μίλαν, Ίντερ και Νάπολι) κατέγραψαν επίσης, σημαντική αύξηση εσόδων μετά από ισχυρά αποτελέσματα στον αγωνιστικό χώρο, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η βελτίωση του επιπέδου του πρωταθλήματος έφερε και καλύτερα τηλεοπτικά έσοδα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά εξακολουθούν και τα μοιράζουν με έναν πλήρως λάθος τρόπο, κάτι που τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, και μπορώντας να διαβάσω τους αριθμούς, βλέπω ότι δεν θα είναι κάτι που θα κρατήσει για αρκετά χρόνια, όσον αφορά την ισχυροποίηση των εισόδων! Σε ολόκληρη την λίστα υπάρχει και κάτι που ξαφνιάζει.

Η παρουσία της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, που με σχεδόν τριακόσια εκατομμύρια ευρώ έσοδα, μπόρεσε και εξαργύρωσε την επιτυχία της να κατακτήσει του Europa League το 2022, με μία σειρά καινούργιων χορηγών! Από τις πολύ πετυχημένες κινήσεις διοικήσεων, που μπόρεσαν να φέρουν λεφτά στα ταμεία αμέσως μετά από μία επιτυχία. Το πρόβλημα σε αυτές περιπτώσεις, είναι να κρατήσεις τους χορηγούς και τα επόμενα χρόνια.

Πάντως είναι η πρώτη φορά που τα τηλεοπτικά δεν είχαν πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στα έσοδα των ομάδων. Τα μέσα έσοδα από τις μεταδόσεις των συλλόγων της Premier League, αυξήθηκαν στα 243 εκατ. ευρώ από 208 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης κατά 30% της αξίας των διεθνών δικαιωμάτων μετάδοσης σε αριθμούς ρεκόρ!

Όμως στους υπόλοιπους, η αύξηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά στους συλλόγους της Money League, ήταν περιορισμένη, καθώς η σεζόν 2022/23 έπεσε μέσα στους υπάρχοντες κύκλους εγχώριων μεταδόσεων για τα κορυφαία πρωταθλήματα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, αλλά και των διοργανώσεων της UEFA.

Τα έσοδα έλαβαν επίσης ώθηση, ως αποτέλεσμα των εσόδων των συλλόγων που προέρχονται από την επένδυση της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών CVC Capital Partner (CVC) σε μια εμπορική θυγατρική της Ligue de Football Professional στη Γαλλία.

Αυτό παρείχε μια σωρευτική άνοδο περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν και την Ολιμπίκ Μαρσέιγ, και μια παρόμοια επενδυτική ευκαιρία εξετάζει η Deutsche Fußball Liga, η οποία εκπροσωπεί την Bundesliga και την 2. Bundesliga στη Γερμανία, καθώς το πρωτάθλημα διαπραγματεύεται με υποψήφιους επενδυτές για πώληση μειοψηφικού μεριδίου, έως και 8%, των μέσων ενημέρωσης και των εμπορικών εσόδων.

Αυτή είναι, λοιπόν, η εικόνα από πλευράς εσόδων για την περασμένη σεζόν, που ήταν η 27η στην οποία η εταιρεία Deloitte κάνει τη λίστα. Οι αλλαγές από το 2000 περίπου και μετά, είναι συγκλονιστικές.

Υπολογίστε ότι στις πρώτες, εκεί στα τέλη της δεκαετίας του '90, σε όλες τις πρώτες θέσεις βρισκόταν πάντα μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τις αγγλικές ομάδες, κυρίως οι ιταλικές, η Μπάγερν και κάπου μπορούσε να δει κάποιος το όνομα της Ρεάλ. Πόσο άλλαξαν τα πράγματα, ειδικά την τελευταία δεκαπενταετία και πλέον, η εικόνα είναι πλήρως διαφορετική.

Είναι πάντως φοβερό, το πώς αυτός ο άνθρωπος που έχει βαλθεί τα τελευταία χρόνια να διαλύσει ό,τι υπάρχει και ό,τι δημιουργήθηκε, κι αυτό πάνω στο οποίο χτίστηκε ο θρύλος της ομάδας του, δηλαδή οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA και κυρίως το Champions League, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, παραμένει ο σημαντικότερος παίκτης στην οικονομική σκακιέρα! Η περίπτωσή του, έχω την εντύπωση, ότι πρέπει να διδάσκεται στα οικονομικά πανεπιστήμια!


deloitt.png

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0