Box to Box

Το 2023 φεύγει, αλλά μας στέρησε πολλούς θρύλους που έγραψαν ιστορία στα σπορ!

Το 2023 φεύγει, αλλά μας στέρησε πολλούς θρύλους που έγραψαν ιστορία στα σπορ!
Φεύγει το 2023 και μπαίνει το 2024. Όπως πάντα πήρε μαζί του κάποια ονόματα που γέμισαν κάποτε τις συζητήσεις μας και τις Κυριακές μας όπως και τις τηλεοπτικές βραδιές μας. Θρύλοι και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε διάφορα αθλήματα. Πάντα συμβαίνει θα μου πείτε, αλλά νομίζω πως το 2023 ήταν πολύ σκληρό με το φόρο, που πλήρωσαν τα σπορ σε μύθους και μεγάλες φυσιογνωμίες!

Γραφεί ο Maverick 

Στην Ελλάδα αποχαιρετήσαμε πρώτα τον Μίμη Παπαϊωάννου, τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή, που αγωνίστηκε με τη φανέλα της ΑΕΚ, αλλά και τον Κώστα Νεστορίδη, μία μυθική φυσιογνωμία της Ένωσης  και στην αρχή της καριέρας του, του Πανιώνιου της ομάδας που έχει βγάλει μερικούς από τους μεγαλύτερους φορ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ικανότητα του στο σκοράρισμα έμεινε παροιμιώδης. Ο Νεστορίδης είχε επιδόσεις στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σχεδόν εξωπραγματικές και πέντε φορές κατέκτησε την πρώτη θέση των σκορερς. Ο Παπαϊωάννου για πολλά χρόνια αρχηγός της ΑΕΚ με πέντε πρωταθλήματα και ηγετική παρουσία στη πορεία μέχρι τα Ημιτελικά του κυπέλλου UEFA  της περιόδου 1976 – 77, είχε πολλές συμμέτοχες και με της Εθνική ομάδα

Το 2023 έφυγε και ο Γιάννης Ιωαννίδης ίσως ο άνθρωπος που άλλαξε ως προπονητής τη ροή του μπάσκετ στην Ελλάδα. Ένας άνθρωπος πιο μεγάλος ακόμα και από παίκτες που είχε στις ομάδες του, ο δημιουργός του τεράστιου Άρη που με Γκάλη και Γιαννάκη μας καθήλωνε κάθε Πέμπτη μπροστά από την τηλεόραση στη δεκαετία του 80. Και που φυσικά όπως όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι, είχε φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους! Ένα άλλο σπουδαίο όνομα του μπάσκετ έφυγε πλήρης ημερών στα 99 του χρόνια. Ο πολύς κόσμος ίσως δεν τον ήξερε, αλλά ο Νίκος Σκυλακάκης ήταν ο τελευταίος εν ζωή παίκτης της εθνικής Ελλάδας που κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 1949 στο Κάιρο. Και ήταν μια ζωντανή ιστορία του σπορ!

Μέσα  σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κοντά ο ένας στον άλλο, μας έφυγαν ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία του Εθνικού Πειραιά, Άγγελος Κρεμμύδας και του Απόλλωνα Σμύρνης, Νίκος Συμιγδαλάς αλλά και ο Χρήστος Ζαντέρογλου, που έπαιξε στον Ολυμπιακό και στην εθνική Ελλάδας, κάτοχος του απίθανου ρεκόρ με 164 συνεχόμενες συμμετοχές στην Α΄ εθνική κατηγορία! Δηλαδή σχεδόν πέντε χρόνια δεν έχασε ματς πρωταθλήματος! Ένα στέλεχος της μεγάλης ομάδας του Άρη των τελών της δεκαετίας του 70, ο Γιάννης Μιχαλίτσος έφυγε για το τελευταίο ταξίδι, πρωταγωνιστής στις μεγάλες προκρίσεις επί της Περούτζια και της Μπενφίκα, αλλά και στη σεζόν που ο Άρης έφτασε μία ανάσα από το πρωτάθλημα το 1980 χάνοντας στο μπαράζ από τον Ολυμπιακό. Υπηρέτησε τον Άρη επίσης από τον ρόλο του προπονητή, οπότε τον χρειάστηκε η ομάδα.

Η Ισπανία απώλεσε αρκετά μέλη της ομάδας ποδοσφαίρου, που κατέκτησε το Euro το 1964. Ο Αμάνθιο, ο Φουστέ, ο Ολιβέγια και ο νικητής της Χρυσής Μπάλας το 1960 Λουίς Σουάρεθ Μιναμόντε και για αρκετούς ο Ισπανός ποδοσφαιριστής, που ξεχώριζε μέχρι να φτάσει η εποχή του Τσάβι και του Ινιέστα. Με μεγάλη καριέρα στην Μπαρτσελόνα και μετά κυρίως στην Ίντερ των τίτλων επί «μάγου» Ελένιο Ερέρα.

Μας αποχαιρέτησε ακόμα ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου, Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, που για πολλούς ήταν ο καλύτερος που έβγαλε το νησί και ήταν ένας ακόμα από την ομάδα του 1966 που δεν είναι πια εδώ. Από τους 11 που ξεκίνησαν εκείνον τον τελικό για την Αγγλία τον Ιούλιο του 1966 πλέον μόνο ο σκόρερ του περίφημου χατ τρικ και φυσικά του πολύ αμφισβητούμενο γκολ που έκανε το σκορ 3-2, ο Σερ Τζεφ Χαρστ, είναι στη ζωή!

Χάσαμε επίσης τον Γάλλο, Ζιστ Φοντέν, τον πρώτο σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 με 13 γκολ ρεκόρ που κρατά ακόμα! «Έφυγαν» επίσης, ο Ισπανός  Μάρκος Αλόνσο, αλλά και ο Ιταλός (λατρεμένος  μου από την εποχή της Σαμπτόρια που πήρε τίτλους και έπαιξε μέχρι και τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1992), Τζιανλούκα Βιάλι, που πάλεψε γενναία με τον καρκίνο. Πέθανε επίσης  ο πρώτος σκόρερ της Βάσκο ντα Γκάμα όλων των εποχών με 502 γκολ, Ρομπέρτο Ντιναμίτε, που με την Εθνική Βραζιλίας δεν έκανε αυτά που προμήνυε η συλλογική του καριέρα!

Ο Ρενάτο Μπενάλια, που έφυγε στα 84 του ήταν Ιταλός στέλεχος της Φιορεντίνα με την οποία αναδείχτηκε κυπελλούχος Ιταλίας το 1961 και κατέκτησε το Κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης.

Μας άφησε έναν προπονητής, που σημάδεψε μια εποχή στη Ντεπορτίβο Κορούνια, ο Αρσένιο Ιγκλέσιας και ένας που έλαμψε σε Αγγλία και Μπαρτσελόνα, ο Τέρι Βέναμπλς, μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που έγραψε και αστυνομικά μυθιστορήματα με ψευδώνυμο! Ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας, που αγαπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παρότι δεν πήρε τίτλο, όταν το 1996 την πήγε στα ημιτελικά του Euro με επιθετικό και μοντέρνο ποδόσφαιρο!

Αποχαιρετήσαμε επίσης ονόματα που έλαμψαν στον στίβο, όπως ο Γκρεγκ Φόστερ, τριπλός παγκόσμιος πρωταθλητής και δεύτερος Ολυμπιονίκης στα 110 μέτρα με εμπόδια, ο Μπομπ Ρίτσαρντς, διπλός Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, αλλά και ο Ντικ Φόσμπερι, που άλλαξε τον τρόπο άλματος του πήχη στο ύψος αλλάζοντας το αγώνισμα!

Πέθανε και ο Ραλφ Μπόστον που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ μήκους του Τζεσε Όουενς πριν το διαλύσει μετά ο Μπομπ Μπίμον.

Το μπάσκετ έχασε εκτός από τον Ιωαννίδη τους Μίρκο Νοβοσελ, Ριντ, ΜπάμπκοφΜπράντον Χάντερ. Και επίσης τον Μπαντ Γκραντ στα 95 του χρόνια που ήταν  ο γηραιότερος εν ζωή πρωταθλητής του NBA (1950).

Καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε και ελπίζω το 2024 να είναι λίγο πιο…  φιλικό με τα σπορ και τους ήρωες του απ’ ότι ήταν  το 2023.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0