Box to Box

«Ειδική αποστολή» και πρωτάθλημα, πόσοι κατάφεραν να συνδυάσουν, και κυρίως, πότε;

«Ειδική αποστολή» και πρωτάθλημα, πόσοι κατάφεραν να συνδυάσουν, και κυρίως, πότε;

Έχουν οι ειδικές αποστολές, βάσει παράδοσης, χαρούμενο φινάλε; Ναι, κάποιοι πήραν πρωτάθλημα, αλλά όσοι -λίγοι- τα κατάφεραν, οριακά δεν είχαν αντίπαλο. Όχι τρεις να τους κυνηγούν.

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Ας θέσουμε ως αφετηρία το 2006, τον σχηματισμό της Super League, για να μην χαθούμε. Από τότε, έως το 2023, ο Ολυμπιακός έχασε μόλις τέσσερα πρωταθλήματα: το 2010, το 2018, το 2019 και το 2023. Θέλετε να βάλουμε και του 2008, που κρίθηκε εκτός αγωνιστικών χώρων; Ας το βάλουμε.

Με μοναδική εξαίρεση το 2019, σε όλα υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: μεσούσης της σεζόν, είχε διώξει τον προπονητή του!

Θα πει κάποιος, πως έφυγαν γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο. Γιατί είχε χαθεί το πρωτάθλημα. Είναι, όμως, έτσι;

  • Ο Τάκης Λεμονής έφυγε στην 24η αγωνιστική της σεζόν 2007/08, έχοντας τον Ολυμπιακό στο -1 από την κορυφή, με έξι ματς να απομένουν.
  • Ο Ζίκο έφυγε στην 17η αγωνιστική της σεζόν 2009/10, έχοντας τον Ολυμπιακό στο -5 από την κορυφή, με 13 ματς να απομένουν.
  • Ο Μπέσνικ Χάσι έφυγε στην 5η αγωνιστική της σεζόν 2017/18, έχοντας τον Ολυμπιακό στο -8. Ο Τάκης Λεμονής που ανέλαβε, όμως, στο τέλος του πρώτου γύρου, όταν και αντικαταστάθηκε από τον Όσκαρ Γκαρθία, είχε μειώσει τη «ψαλίδα» από την κορυφή, στους 2 βαθμούς.
  • Ο Κάρλος Κορμπεράν έφυγε στην 5η αγωνιστική της σεζόν 2022/23, έχοντας τον Ολυμπιακό στο -7. Ο Μίτσελ που ανέλαβε, όμως, έφυγε έχοντας τους «ερυθρόλευκους» στο -3 από την κορυφή, στη 2η αγωνιστική των Play Offs της Stoiximan Super League.

Εντελώς εκτός στόχου, λοιπόν, δεν ήταν κανείς. Προφανώς, ούτε τώρα είναι. Άλλωστε, στο -3 έφυγε ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Βάσει παράδοσης, όμως, το έργο είναι δύσκολο.

Σαφώς και υπήρχαν περιπτώσεις που η αλλαγή προπονητή στον Ολυμπιακό, κατά μήκος της σεζόν, έφερε πρωτάθλημα στο φινάλε: ο Τάκης Λεμονής το 2007 και το 2017, ο Βίτορ Περέιρα το 2015 και ο Μίτσελ το 2013.

Ο πρώτος, όμως, στην πρώτη περίπτωση ανέλαβε τον Ολυμπιακό των 9/10 πρωταθλημάτων έως τότε, στο +5 από την ΑΕΚ και στο +8 από τον Παναθηναϊκό τα Χριστούγεννα του 2006, ενώ στη δεύτερη, στο +6 από τον Πανιώνιο, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν 2016/17.

Ο δεύτερος, στο +9 από τον Παναθηναϊκό και στο +2 από τον ΠΑΟΚ, 16 αγωνιστικές πριν το τέλος. Όχι τον ΠΑΟΚ που ξέρουμε πλέον. Αυτόν που ακόμη «έχτιζε» και τελείωσε τη σεζόν στο -13 από την κορυφή, ενώ είχε βρεθεί έως και το +8! Κι όλα αυτά, με την ΑΕΚ στη Β' Εθνική.

Και τέλος, ο τρίτος παρέλαβε τον Ολυμπιακό στο +13, σε μία σεζόν που η ΑΕΚ υποβιβάστηκε και ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 6ος, στην ισοβαθμία με την Ξάνθη!

Όσα θα βρει μπροστά του ο Καρβαλιάλ, λοιπόν, είναι η μέρα με τη νύχτα, συγκριτικά με τις συνθήκες που βρήκαν, όσοι πέτυχαν σε αυτήν την ειδική αποστολή. Και γι' αυτό, στα δικά μου μάτια, ο Ολυμπιακός έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ.

Δεν είναι κοινό μυστικό. Είτε περισσότερο, είτε λιγότερο, οι τρεις τους έχουν δώσει τα «κλειδιά» στους προπονητές τους. Τους εμπιστεύονται και δικαιώνονται, γιατί τουλάχιστον, βλέπουν πρόοδο. Από κοντά και οι ποδοσφαιριστές, που παίζουν γι' αυτόν που τους επέλεξε. Όχι αυτόν που τους βρήκε.

Καλά τα «ηλεκτροσόκ», απαραίτητα μερικές φορές, αλλά σε πρωτάθλημα υψηλού ανταγωνισμού, όπως το φετινό, το πλάνο θα έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

Γιατί άντε και ξέφυγες από τον έναν. Τους άλλους δύο, που δούλεψαν δύο και τρία καλοκαίρια με τον ίδιο προπονητή, και πλέον, ξέρουν και τον τελευταίο υπάλληλο στο προπονητικό κέντρο, πώς να τους ξεφύγεις;

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0