Box to Box

«Veni, vidi, vici»: Οι προπονητές της χρονιάς στην Ελλάδα αλά... Αλμέιδα, δηλαδή με το «καλημέρα»!

«Veni, vidi, vici»: Οι προπονητές της χρονιάς στην Ελλάδα αλά... Αλμέιδα, δηλαδή με το «καλημέρα»!

Πρώτη σεζόν «τριβής» με το ελληνικό ποδόσφαιρο και καλύτερος προπονητής της χρονιάς; Σπάνιος συνδυασμός, αλλά όχι ακατόρθωτος. Ο Ματίας Αλμέιδα «μπήκε» σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, μόλις τριών μελών! Κι αν ο ένας λογίζεται ως Έλληνας, πλέον, ο άλλος δύσκολα θα σας έρθει στο μυαλό...


Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Έμοιαζε δεδομένο. Ουσιαστικά, με τα όσα παρουσίασε η ΑΕΚ της δικής του εκδοχής, κατά την περασμένη σεζόν, έπαιζε χωρίς αντίπαλο! Μόνο και μόνο το νταμπλ, θα ήταν αρκετό.

Ο Ματίας Αλμέιδα αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής της Stoiximan Super League από τον ΠΣΑΠΠ, για τη σεζόν 2022/23 και πραγματικά, πρόκειται για τη μόνη βράβευση, που οποιοσδήποτε αντίλογος, θα ήταν παράλογος.

Μέσα σε έναν χρόνο, ο Αργεντίνος κόουτς κατάφερε να «διαβάσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο, να προσαρμοστεί σε αυτό, να κερδίσει τη διοίκηση, τους παίκτες και τον κόσμο της ΑΕΚ, να σηκώσει νταμπλ και να χαίρει της αποδοχής, ολόκληρης της φίλαθλης κοινότητας.

Είτε είστε βαθιά μυημένοι, είτε λιγότερο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι, για έναν άνθρωπο που δεν είχε καμία σχέση με την πατρίδα μας. Ούτε έχοντας αγωνιστεί σε ελληνικό σύλλογο ως ποδοσφαιριστής, ούτε έχοντας εργαστεί νωρίτερα, σε άλλη ομάδα.

«Ήρθε, είδε και νίκησε» σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον, και μέσα στα υπόλοιπα, έγινε μόλις ο τρίτος που αναδεικνύεται προπονητής της χρονιάς, υπό αυτήν την παράμετρο.

Πρώτος ήταν ο Φερνάντο Σάντος και ακολούθησε ο Έβαλντ Λίνεν. Έως τώρα, μόνο αυτοί είχαν καταφέρει στην πρώτη χρονιά «τριβής» τους με το ελληνικό ποδόσφαιρο, είτε στην ποδοσφαιρική, είτε στην προπονητική τους καριέρα, να λάβουν τη συγκεκριμένη τιμητική διάκριση.

Ο πρώτος, για τη σεζόν 2001/02, στην πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ και την Ελλάδα γενικότερα. Ένας «κύκλος» που έκλεισε άδοξα, λόγω της σχέσης του με τον Μάκη Ψωμιάδη, αλλά και λόγω του χαμένου πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό στην ισοβαθμία. Το Κύπελλο Ελλάδας, ωστόσο, φρόντισε να κάνει το φινάλε «γλυκόπικρο».

Ο δεύτερος, για τη σεζόν 2006/07, στον Πανιώνιο. Πέρασε για ενάμιση μήνα από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010, προσπάθησε να σώσει την ΑΕΚ από τον υποβιβασμό το 2013, αλλά τα πραγματικά σπουδαία στη χώρα μας, τα έκανε στη Νέα Σμύρνη και κυρίως στην πρώτη του σεζόν. Έστω και χωρίς τίτλο, φέρνοντας τον Πανιώνιο στην 5η θέση, μόλις έναν βαθμό μακριά από την τετράδα.

Στα τελευταία 30 χρόνια, λοιπόν, μόλις τρεις κατάφεραν κάτι ανάλογο. Και ο Ματίας Αλμέιδα έθεσε τον «πήχη» πολύ ψηλά για τον επόμενο. Γιατί τρόπαιο, ίσως καταφέρει να σηκώσει κι άλλος «newcomer» προπονητής στην Ελλάδα. Νταμπλ, όμως;

Αν και μετά το φινάλε της βραδιάς (27/11) του ΠΣΑΠΠ, κεντρικό θέμα -και σωστά- ήταν περισσότερο οι δηλώσεις του, παρά η στιγμή της βράβευσής του.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0