Box to Box

Μονόδρομος για τους Ισπανούς ο Τέμπας στην προεδρία, αλλά ο Πέρεθ δεν θα κάνει πίσω εύκολα αν δεν πάρει κάτι!

Μονόδρομος για τους Ισπανούς ο Τέμπας στην προεδρία, αλλά ο Πέρεθ δεν θα κάνει πίσω εύκολα αν δεν πάρει κάτι!

Η ισπανική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει εκλογές και ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της La Liga  παραιτήθηκε, για να είναι επίσημα υποψήφιος για πρόεδρος της RFEF. Ο Χαβιέρ Τέμπας είναι το απόλυτο φαβορί αλλά πώς γίνεται ολόκληρη Ισπανία να μην έχει έναν για αντίπαλο του; Υπάρχουν αρκετοί, αλλά δεν τους στηρίζει ο απαιτούμενος αριθμός τοπικών  προέδρων, κάτι ανάλογο με την ΕΠΟ, και είναι  πολύ ανησυχητικό για το πώς λειτουργεί το σύστημα στα υψηλότερα κλιμάκια. Όλο αυτό το σύστημα εκλογών προέδρων στις ομοσπονδίες είναι λάθος! 

Γράφει ο Maverick 

Όλοι οι σύλλογοι, εκτός από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αποδέχονται την ηγεσία και τη διαχείρισή του Τέμπας όσα χρόνια «έτρεξε» τη La Liga,  ως ικανοποιητική! Θα έλεγα ότι ακόμη και η Μπαρτσελόνα, ή μάλλον ο Λαπόρτα προσωπικά, δεν είναι πολέμιος του, αν και αρνήθηκε τη συμμετοχή στο CVC με τους ορούς που του είχε θέσει ο  Τέμπας. Όμως, ο σύλλογος της Βαρκελώνης συμμορφώνεται στα οικονομικά με τους κανόνες που είχε θέσει ο  Τέμπας, ο οποίος κατανοώντας ότι είναι ανέφικτο να ζητάς σε έναν γίγαντα να μεταβληθεί σε… νάνο σε δυο χρόνια μέσα, για να είναι όλοι χαρούμενοι, έκανε τα στραβά μάτια σε μικρές υπερβάσεις του συλλόγου στις εγγραφές εσόδων και εξόδων, καθώς και στην απόκτηση  νέων παικτών. Δεν γινόταν άλλωστε  αλλιώς. 

Γνωρίζω λόγω των δραστηριοτήτων μου με funds,  μερικούς ανθρώπους ψηλά  στη La Liga. Όλοι τους είναι σε θέσεις ευθύνης και μου μιλούν για τον Τέμπας με καλά λόγια, αναφερόμενοι σε έναν οραματιστή, με ικανότητα εργασίας, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν πολλά από τα στελέχη της Λίγκας, που σε ιδέες είναι πίσω, αν και ηλικιακά είναι 20 χρόνια νεότερα!

Ο Τέμπας  σηκώνεται στις 5:30 το πρωί και αρχίζει να δουλεύει! Ουσιαστικά, έχει κάνει τέσσερα σπουδαία πράγματα στη La Liga: ρύθμισε ή κούρεψε τα χρέη των συλλόγων με το Δημόσιο, τα ευθυγράμμισε ως προς τα έξοδα, ώστε να μην υπάρχουν πλέον 30 περιπτώσεις χρεωκοπίας, πέτυχε συμφωνία στα τηλεοπτικά, θα λέγαμε πραγματικά απίθανη, αφού τα ανέβασε  από 850 εκατομμύρια ευρώ σε 1.8 δις, και η τελευταία συνεισφορά του ήταν  η άφιξη του CVC. 

Οι 39 πρόεδροι από τους 42 τον στήριξαν χωρίς δισταγμό. Κακά τα ψέματα, για όσους ξέρουν οικονομικά, ένα ταμείο όπως το CVC για να δώσει  προκαταβολή 2 δις στη La Liga, συμβαίνει μόνο εάν αυτός που διευθύνει το «μαγαζί» έχει δημιουργήσει αίσθημα  εμπιστοσύνης στο ταμείο. Και το πέτυχε. 

Επομένως, ο Χαβιέρ Τέμπας δεν έχει αντίπαλο. Το σπουδαίο είναι ότι καταφέρνει να ανταπεξέλθει σε όλα τα παραπάνω με ένα τεράστιο καθημερινό οικογενειακό δράμα, το οποίο υφίσταται στο σπίτι του εδώ και χρόνια και για το οποίο, λόγω ιδιωτικότητα, αν και το γνωρίζω  δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Μου είναι δύσκολο να επεκταθώ, γιατί στην Ελλάδα δεν έχει γραφτεί κάτι, αλλά ακόμα και στην Ισπανία, αυτό που σας λέω το γνωρίζουν ελάχιστοι. Μπορώ όμως να πω πως, θέλει πολλά ψυχικά αποθέματα για να μπορείς να κάνεις δύο πράγματα ταυτόχρονα τόσο σημαντικά, προσπαθώντας να διαχωρίσεις την καθημερινότητά σου, με τις υποχρεώσεις σου επαγγελματικά! 

Οι αντίπαλοι του πάντως, γιατί και ο Τέμπας έχει τους πολέμιους του, λένε πως χαλάει την εικόνα του με το  παρορμητικό Twitter του. Δεν είναι ο πρώτος αναγνωρίσιμος παράγοντας που το κάνει, αλλά διάολε, εδώ μιλάμε για τον εν δυνάμει πρόεδρο της Ομοσπονδίας της Ισπανίας

Μου λένε φίλοι πως είναι τρομακτικό να διαβάζεις τα tweets του, τα οποία στραπατσάρουν αρκετά το προφίλ του σε σύγκριση με την πραγματική ικανότητα, αφού απαντά με τσαμπουκά αρκετές φορές! 

Ο Τέμπας ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί ως προσωπικό στοιχείο επικοινωνίας το Twitter, αλλά και ως «όπλο» για να καταπολεμήσει με την ίδια μέθοδο που τον «χτυπούν»,  τις επιθέσεις που θεωρεί ότι προέρχονται από μια «παραγκούπολη», και από de facto δυνάμεις που κρύβονται πίσω από  τα στυλό ή στα μικρόφωνα άλλων. 

Επί της ουσίας, όποιος παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Ισπανία καταλαβαίνει πως ο Πέρεθ της Ρεάλ είναι ένας πανίσχυρος πρόεδρος που ελέγχει ολόκληρο ή σημαντικό κομμάτι του Τύπου, ο οποίος δεν είναι και πολύ ψηλά στην  εκτίμηση του κόσμου! Και επειδή ο νέος πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας, εκτός φοβερού απροόπτου, προέρχεται από μία ανηλεή μάχη ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης ως ορκισμένος αντίπαλος του Πέρεθ, θεωρεί βέβαιο πως πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται είναι οι δημοσιογράφοι  της Μαδρίτης

Ο Τέμπας ειδοποίησε τον πρόεδρο της UEFA, Τσέφεριν, για το πραξικόπημα της ESL  έγκαιρα, ώστε να αντιδράσει άμεσα και αποκαλεί αχθοφόρους του Φλορεντίνο Πέρεθ, τους κονδυλοφόρους της Marca και της AS.

Ο Πέδρο Ρότσα, διάδοχος  του Ρουμπιάλες, έστω και προσωρινός, είναι λιγομίλητος. Άγνωστο αν θα κατέβει απέναντι στον Τεμπας, η λογική λέει… όχι! 

Πώς μπορεί να είναι ικανός και  αξιόπιστος ένας άντρας που επιλέγεται από τον Ρουμπιάλες ως διάδοχός του, επειδή ήταν ο μόνος που εμπιστευόταν θα με ρωτήσετε. Είναι ένα καλό ερώτημα. Πάντως, εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του καλοκαιριού και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεπώς προς το παρόν αυτός τρέχει την Ομοσπονδία!

Ένα μεγάλο μέρος της απόφασης για το ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος ανήκει στους 23 Προέδρους των τοπικών ποδοσφαιρικών ενώσεων , οι οποίοι δεν είναι… Άγιοι, αφού έχουν σε διάφορες θέσεις και πόστα βολέψει (όπως γίνεται παντού, από την Αγκόλα μέχρι τη Γερμανία και από την Ελλάδα μέχρι τα νησιά Φίτζι) με δικούς τους ανθρώπους! 

Με τον Τέμπας πιστεύουν οι Ίβηρες πως έρχεται ένας αέρας  φρέσκος. Γελάω να πω την αλήθεια, γιατί δεν εμπιστεύομαι κανένα σε τέτοιες θέσεις. Αν δεν είσαι διεφθαρμένος είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μπεις στον πειρασμό να γίνεις, έλεγε πριν πολλά χρόνια ένας άνθρωπος που άφησε καλό έργο πίσω  του στην UEFA, ο επιχειρηματίας Λέναρντ Γιόχανσον  που προερχόταν από την Σουηδία και είχε παρά πολλά χρήματα! Συνεπώς, δεν είχε και λόγο να μπλεχτεί ούτε ακούστηκε το παραμικρό για αυτόν, αλλά καταλάβαινε πόσο δύσκολο ήταν για κάποιους να αντισταθούν στην εξουσία!  

Η Ισπανία ξέρει πάρα πολύ καλά πως για το καλό όλων, ο εργατικός  και διπλωμάτης Χαβιέρ Τέμπας Μεδράνο,  που τα έχει καλά με την UEFA, συμπαθητικά με την FIFA αλλά όχι με τον Πέρεθ, είναι ο μονόδρομος.  Δεν πρόκειται ο πρόεδρος της Ρεάλ να κάνει πίσω εύκολα και αν θα κάνει, είναι φανερό πως θα έχει συμφωνήσει να πάρει κάτι  Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Μπαρτσελόνα, που πιεστικά ζητά να την εξυπηρετούν, γκρινιάζοντας συνέχεια και εξαρτάται αν ο Τέμπας θα λειτουργήσει λίγο ως ακροβάτης στο σχοινί έως ότου πάρει το χρίσμα. 

Αλλά ανάμεσα στα βασικά προσόντα που χρειάζεται μία τέτοια δουλειά, είναι να μπορείς να είσαι και ισορροπιστής!

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0