Box to Box

Καλοί οι αριθμοί, αλλά όσα είχε ο Μέσι στο 300ο γκολ του, ο Εμπαπέ ούτε που τα φαντάζεται...

Καλοί οι αριθμοί, αλλά όσα είχε ο Μέσι στο 300ο γκολ του, ο Εμπαπέ ούτε που τα φαντάζεται...

Η σύγκριση είναι οριακά άσκοπη, αλλά για όσους θέλουν να την κάνουν, ας είναι ολοκληρωμένη. Κι εκεί, υπάρχει ένα «αβαντάζ», αλλά κι ένα πραγματικά μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε Μέσι και Εμπαπέ.

Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς

Ο Κιλιάν Εμπαπέ έφτασε τα 300 γκολ το βράδυ του Σαββάτου (18/11). «Μόλις στα 24 του!», «πιο γρήγορα από τον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο», «μα καλά, πού θα σταματήσει;»

Πανικός στα social media. Ζουν γι' αυτές τις στιγμές, άλλωστε.

Πράγματι, ο Εμπαπέ, έναν μήνα πριν γίνει 25, κατάφερε ό,τι και ο Λιονέλ Μέσι, στις 27 Οκτωβρίου του 2012, δηλαδή σε ηλικία 25 ετών και τεσσάρων μηνών. Η διαφορά, δηλαδή, που «τρόμαξε» το διαδίκτυο για το πού θα φτάσει ο Γάλλος επιθετικός και για το αν θα ξεπεράσει τα επιτεύγματα του Μέσι, είναι πως έφτασε τα 300 γκολ, τεσσεράμισι μήνες νωρίτερα!

Και προφανώς, αυτό θα απασχολούσε, γιατί στο πραγματικό ερώτημα, σφίγγει ο κλοιός.

«Καλά τα 300 γκολ, αλλά απέναντι σε ποιους έχουν μπει και σε τι έχουν μετουσιωθεί;»

Ο Εμπαπέ έχει πάρει μία απόφαση στην έως τώρα καριέρα του, παραμένοντας εντός των γαλλικών ποδοσφαιρικών συνόρων. Και στη Ligue 1, παίζοντας στην Παρί Σεν Ζερμέν, που ουσιαστικά «τρέχει» μόνη της στην κούρσα του πρωταθλήματος της Γαλλίας, ανταγωνισμός πραγματικός δεν υπάρχει. Το χάσμα από τις υπόλοιπες ομάδες είναι τεράστιο, κατακτά «σβηστά» τον τίτλο, με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες υπερβατικές σεζόν, όπως της Λιλ το 2021.

Σαφώς, το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για τη La Liga, αλλά εκτός κάποιων ομάδων, όπως η Σεβίλλη και η Ατλέτικο Μαδρίτης, τουλάχιστον υπολογίσιμων μεγεθών σε Ισπανία και Ευρώπη, ειδικά εκείνη την περίοδο (2006-2012), υπήρχε πάντα, η Ρεάλ Μαδρίτης των «χρυσών» ημερών του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Όσον αφορά το σκέλος του «σε τι έχουν μετουσιωθεί», ο αντίλογος των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και το 2022, είναι φυσιολογικός και αναμενόμενος.

Ο Εμπαπέ υπήρξε μεγάλος πρωταγωνιστής της Γαλλίας, τόσο στο πρώτο (όταν το κατέκτησε), όσο και στο δεύτερο (όταν το έχασε στον τελικό), έχοντας τριγύρω του και στα δύο, όμως, ίσως τα πληρέστερα ρόστερ, σε βάθος και ποιότητα, που εμφανίστηκαν ποτέ στην ιστορία του θεσμού!

Από την άλλη πλευρά, πήρε περισσότερο απ' όσο αναμενόταν στον Λιονέλ Μέσι, να «σηκώσει» ένα Μουντιάλ. Αλλά για να λέμε και όλη την αλήθεια, πότε είχε τόσο πλήρες ρόστερ γύρω του, σε όλες τις γραμμές, και το έχασε; Ακόμα και σε αυτό του Κατάρ, αναλογιστείτε ποιους είχε συμπαίκτες και ποιους αντιπάλους στον τελικό, και βγάλτε συμπεράσματα. Ξεκάθαρη υπέρβαση!

Αφήνοντας στην άκρη, λοιπόν, το «αβαντάζ» του Εμπαπέ, ας δούμε και τις επιτυχίες με τον σύλλογο.

Εκεί, ο Εμπαπέ έχει αποτύχει έως τώρα. Τελεία και παύλα. Όσα πρωταθλήματα και Κύπελλα Γαλλίας κι αν σηκώσει, θα έχει αποτύχει. Και μετά τα... διευρυμένα καθήκοντά του, ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές, είναι ο Νο.1 υπαίτιος κάθε κακού.

Η απόφασή του να γίνει «Εμίρης» στη θέση του... Εμίρη στην Παρί Σεν Ζερμέν, δεν έχει βγάλει πουθενά. Ούτε τους Παριζιάνους, ούτε τον ίδιο.

Μηδέν Champions League, και γενικότερα, μία κατάσταση για να χαίρεται που είναι πρώτη στο χωριό, αλλά ανάμεσα στους τελευταίους στην πόλη.

Και αντιστρέφοντας το ξεκίνημα της συζήτησης, στην ηλικία του Εμπαπέ, ο Μέσι είχε σηκώσει τρεις φορές το Champions League. Όχι μόνος του, προφανώς. Όπως και ο Εμπαπέ δεν σήκωσε μόνος του το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πάντως, τα είχε καταφέρει στην ηλικία του, όντας ηγέτης της ομάδας, σε αυτά του 2009 και 2011.

Τώρα, αν βάλουμε στη συζήτηση και τις τέσσερις σερί «Χρυσές Μπάλες» (2009, 2010, 2011, 2012), αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί οι αριθμοί του Εμπαπέ, που μπορούν να κάνουν τον 25χρονο Λιονέλ Μέσι να ζηλέψει;

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0