Box to Box

«Αρχαίο πνεύμα αθάνατο», αλλά το Κατάρ πρέπει να τα βρει με τους σπόνσορες για να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036!

«Αρχαίο πνεύμα αθάνατο», αλλά το Κατάρ πρέπει να τα βρει με τους σπόνσορες για να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036!

Μετά το Μουντιάλ του 2022 και όλο το σκάνδαλο με το πώς ανατέθηκε στη χώρα η διοργάνωση, από τον διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι Μπλάτερ και τους υπόλοιπους της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA πριν από 13 χρόνια, τώρα υπάρχει ένα ακόμα project. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2036. Και ενώ η Σαουδική Αραβία κυνηγάει το Μουντιάλ του 2034, καταλαβαίνει κανείς εύκολα πως δεν ξεμπλέξαμε από τις χώρες του Κόλπου και τα περίεργα παιχνίδια τους.

Γράφει ο Maverick

Πήγα τον Δεκέμβριο στους δυο ημιτελικούς και στον τελικό του Μουντιάλ στο Κατάρ. Πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν ωραία εμπειρία, με την έννοια του ότι δεν είχες μετακινήσεις και τα πάντα γινόντουσαν μέσα σε πολύ μικρή απόσταση. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως, τους έχει ζητήσει ήδη τρεις φορές και τους αρνήθηκε η ΔΟΕ και ο πληγωμένος εγωισμός αυτού που έχει χρήμα και το σκορπάει, είναι πολύ κακός σύμβουλος! 

Πολύ πρόσφατα απορρίφθηκε και η προσπάθεια του Σεΐχη Γιασίμ να αποκτήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα ήταν σπάνιο και διάσημο περιουσιακό στοιχείο  στα χέρια της επενδυτικής προπαγάνδας του Κατάρ. Αν και δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος απόλυτα ότι έχει τελειώσει οριστικά το ζήτημα, ακόμα και αν δεν επιστρέψει το Κατάρ για να κάνει νέα πρόταση στους Γκλέιζερς, είναι δεδομένο πως θα προκύψει πρόταση για άλλη ομάδα στην Premier League. Αυτό το αφήνω για να το αναλύσω άλλη φορά.

Πάμε στο τώρα: αναρωτιούνται στα διεθνή οικονομικά φόρουμ ποια είναι ακριβώς η στρατηγική για το Κατάρ και τον αθλητισμό μακροπρόθεσμα. Είναι κάτι που περιλαμβάνει μόνο εξαγορές ομάδων ή και κάτι περισσότερο πάλι;

Το Κατάρ εξακολουθεί να διατηρεί αθλητικές διοργανώσεις. Θα φιλοξενήσει το Κύπελλο Ασίας στο ποδόσφαιρο στις αρχές του 2024, και έπειτα έχει την οργάνωση των Ασιατικών Αγώνων το 2030. Φυσικά υπάρχει ένα Grand Prix στο ημερολόγιο της Formula 1, καθώς επίσης και το γεγονός πως η χώρα επίσημα διαθέτει  έναν σημαντικό αθλητικό τηλεοπτικό οργανισμό, το beIN Sport. Ένα κανάλι που δίνει πάρα πολλά λεφτά για αθλητικά δικαιώματα και είναι ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες της UEFA και της FIFA σε διεθνές επίπεδο, έχοντας τα δικαιώματα σε μεγάλα γεγονότα!

Το Κατάρ θα φιλοξενήσει επίσης το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου το 2024 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης το 2025, αλλά αυτά περισσότερο για υποστήριξη της διαφορετικότητας από πλευράς Κατάρ ακούγονται, παρά για ειλικρινές ενδιαφέρον για ανάπτυξη των μικρότερων σπορ.

Όσον αφορά όμως το πώς μπορεί να προσθέσει και άλλο κύρος στο περίβλημα με το οποίο θέλει η Ντόχα να εμφανίζεται ως σημαντικός παίκτης, ίσως οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι ένας άσος στο μανίκι! 

 Το Κατάρ απέτυχε όπως είπαμε πιο πάνω σε τρεις προηγούμενες υποψηφιότητες, αλλά πιστεύουν πως πλέον, έχοντας  αποδείξει την ικανότητά  να φιλοξενούν μια μεγάλη διοργάνωση, νιώθουν έτοιμοι! Οι πληροφορίες μου λένε όμως πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική. Μη φανταστείτε για κανέναν ηθικό λόγο, τέτοια πράγματα στον κόσμο των μεγάλων αθλητικών οργανισμών δεν «κυκλοφορούν»… Αυτό που ανησύχησε την Ολυμπιακή Ανώτατη Επιτροπή είναι ο τρόπος με τον οποίο το Κατάρ δημιούργησε αναστάτωση με έναν εκ των μεγάλων χορηγών της FIFA: την μπύρα Budweiser, λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. «Κάτι παρόμοιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι καταστροφή», έλεγε πρόσφατα ένα σημαντικό στέλεχος της ΔΟΕ σε κλειστό κύκλο ενός τραπεζιού στο Windows, το διάσημο ρεστοράν του Hotel D’Angleterre με θέα στη λίμνη της Γενεύης και το Mont Blanc. Εκεί παραβρέθηκε και ένας συνεργάτης μου από μεγάλο δικηγορικό γραφείο, που φτιάχνει τα συμβόλαια των χορηγών της ΔΟΕ και σχολίασε πικρόχολα πως «αν άκουγες τη συζήτηση εκείνων των στελεχών που βρέθηκαν στο γεύμα», θα αντιλαμβανόσουν πως «ωραίο το Αρχαίον Πνεύμα Αθάνατον, αλλά οι  σπόνσορες θεωρούν πως δεν υπάρχουν χωρίς αυτούς οι Ολυμπιακοί Αγώνες»!

Πρόσθετες επιπλοκές επίσης που έπεσαν στο τραπέζι για το αν μπορούν να γίνουν οι αγώνες στο Κατάρ μέσα  στο καλοκαίρι, ένα σημαντικό πρόσωπο από εταιρεία χορηγού που είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1976, σημείωσε πως υπάρχουν προηγούμενα για  έναρξη εκτός καλοκαιριού, όπως  στο Τόκιο το 1964, στη  Σεούλ  το 1988 και στο Σίδνεϊ το 2000. Ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Τάνι, υπήρξε μέλος της ΔΟΕ από το 2002 και έχει τις άκρες να πείσει πολλούς να κινηθούν θετικά προς το ναι στην κατάθεση της υποψηφιότητας.

Ορισμένοι αξιωματούχοι πάντως, πιστεύουν ότι το Κατάρ θα μπορούσε να  ενώσει  τις δυνάμεις με τους Σαουδάραβες για αυτό που θα μπορούσε να γίνει ένα ιστορικό γεγονός. Θα μπορούσαν να γίνουν οι πρώτοι Αγώνες που θα φιλοξενηθούν σε μουσουλμανικές και αραβικές χώρες, και αυτό πιστεύουν πως θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των αντιρρήσεων.

Προσωπικά, θεωρώ πολύ δύσκολο να μπορέσουν να συνεργαστούν σε αυτό το κομμάτι δύο πλευρές που έχουν πολλά περισσότερα πράγματα να τους χωρίζουν από εκείνα που τους ενώνουν.

Πιο πιθανό βλέπω ο καθένας να τραβήξει το δρόμο του, ο ένας για να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 και ο άλλος δύο χρόνια αργότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εάν στο ενδιάμεσο όμως, λύσουν όλα τα θέματα που μπορεί να προκύψουν σχετικά με τους χορηγούς, που ειδικά στην περίπτωση της ΔΟΕ είναι αυτοί που καθορίζουν το προς τα που θα πάει το χρίσμα.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0