Box to Box

Η (παλιά) μόδα των «9αριών» φορ κυριαρχεί στην Bundesliga!

Η (παλιά) μόδα των «9αριών» φορ κυριαρχεί στην Bundesliga!

Ψευτο9άρια και ανοησίες. Πάει και αυτή η μόδα. Εδώ ολόκληρος Πεπ Γκουαρδιόλα ζήτησε επιτακτικά την παρουσία του Έρλινγκ Χάαλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι. Η... λαϊκή απαίτηση για φορ-κορυφής επανήλθε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στην Εθνική Γερμανίας μπορεί να έχουν ξεχάσει τι σημαίνει κλασικός επιθετικός, έχοντας περιοριστεί στον περσινό 1ο σκόρερ, Νίκλας Φίλκρουγκ, αλλά η φετινή σεζόν αποδεικνύει ότι οι περισσότερες ομάδες στην Bundesliga βασίζονται σε έναν στράικερ περιοχής, που ξέρει τι σημαίνει γκολ.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Πριν από μερικά χρόνια... μπουχτίσαμε με τα ψευτο9άρια. Ορισμένοι ακόμα το υιοθετούν στις ομάδες τους. Η Bundesliga είχε για χρόνια τον κλασικό επιθετικό που ξετίναζε τα αντίπαλα δίχτυα, τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Πήγε να... χαλάσει η συνταγή με μερικές πινελιές και δοκιμές. Φέτος, είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ, ότι το κλασικό 9άρι κάνει «πάρτι» στα γερμανικά γήπεδα, στο πρόσωπο των Γκιρασί, Κέιν, Μπόνιφεϊς, Βιντ και Μπέρενς.

Εν αρχή είναι ο Χάρι Κέιν. Ο Άγγλος πάτησε το πόδι του στο Μόναχο, είναι φορ κλάσης και ούτως ή άλλως έχει τριγύρω παίκτες που «παίζουν» για εκείνον. Δεν ήταν διαφορετικά τα πράγματα στην Τότεναμ. Αποτελεί ευλογία για έναν συμπαίκτη να γνωρίζει ότι στην κορυφή της επίθεσης δεσπόζει η μορφή του Κέιν, ο οποίος τη... μισή ευκαιρία θα την μετατρέψει σε γκολ. Στα 7 έχει σταματήσει το κοντέρ του μετά από 5 αγωνιστικές, έπειτα από το χατ-τρικ που σημείωσε με την Μπόχουμ. Η διαφορά θα φανεί περισσότερο στην Ευρώπη, διότι για εκεί τον έφεραν οι Βαυαροί, όχι για να ξεσπά στους «μικρούς» της κατηγορίας. Η περσινή μεταβατική εποχή μετά τον Λεβαντόφσκι, βρήκε τον Τσούπο-Μοτίνγκ να πετυχαίνει την προσωπική υπέρβαση, εντούτοις για το επίπεδο και τους στόχους της Μπάγερν δεν ήταν αρκετός. Δε φταίει εκείνος, αλλά οι ιθύνοντες του συλλόγου που άργησαν να κινηθούν όπως έπρεπε μετά την αποχώρηση του αιωνόβιου Πολωνού γκολτζή. Τώρα υπάρχει ο Κέιν. 6 επίσημα ματς, 8 γκολ. Not bad που λένε και στο χωριό μου.

Ο Σερού Γκιρασί της Στουτγκάρδης κάποτε ήταν μετριότατος στην Κολωνία, ίσως λόγω της μη εξέλιξής του, ίσως λόγω ομάδας. Μετά από Αμιάν και μία διετία στη Ρεν, εγένετο ξέσπασμα και η επιστροφή του το 2022 στους Σουηβούς ήταν καταλυτική. Μέτρησε 11 γκολ πέρσι σε 22 παιχνίδια. Φέτος το απόλυτο ξέσπασμα. Ο στράικερ από τη Γουινέα έφτασε τα 10 γκολ σε 5 αγωνιστικές. Πλασάρει το όνομά του δίπλα σε θρύλους της κατηγορίας (Λεβαντόφσκι). Κανένα από τα 10 γκολ δεν είναι από το σημείο του πέναλτι. Ύψος 1.87, στα 82 κιλά, η δύναμή του ξεχειλίζει, αποτελεί σημείο αναφοράς στη γραμμή κρούσης της Στουτγκάρδης. Ταιριάζει απόλυτο στην κατηγορία, όπως και στην ομάδα. Οδηγεί την ομάδα του Σεμπάστιαν Χένες από το χεράκι και μακριά από μπλεξίματα. Μην ξεχνάμε πως πέρσι συμμετείχε στα μπαράζ παραμονής, χάρη κυρίως στο ξέσπασμα του Γκιρασί στο τέλος της σεζόν (4 γκολ σε 5 ματς).

Η Λεβερκούζεν σπάνια κάνει λάθος σε επιλογές επιθετικών. Έτσι και στην περίπτωση του Βίκτορ Μπόνιφεϊς. Μας συστήθηκε με την Μπόντο Γκλιμτ, απογειώθηκε πέρσι με την Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και καθιερώνεται στη συνείδηση των φίλων της Μπάγερ ως ο νέος Ουλφ Κίρστεν (1996-97). Θηριώδης, δυναμικός, φορ περιοχής, κλασικός στράικερ, ψάχνει τις φάσεις, εκτελεί μόνος του, έχει εγωισμό, ταίριαξε απόλυτα στα θέλω του Τσάμπι Αλόνσο, τα οποία είναι υπερ-απαιτητικά αν μη τι άλλο. Σκοράρει σε κάθε διοργάνωση έως τώρα. Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Γιουρόπα Λιγκ. Επτά ματς, οκτώ γκολ. Τα 6 στην Bundesliga (5 αναμετρήσεις), δύο κόντρα στη Χάιντενχαϊμ με 9 τελικές προσπάθειες. Όταν έχεις τις κάθετες του Τσάκα, τις φαεινές ιδέες του Βιρτς, όλα είναι πιο εύκολα άλλωστε. Εξ’ ου και οι 38 τελικές προσπάθειες, ρεκόρ κατηγορίας από τότε που υπάρχουν στατιστικά στη Γερμανία.

Ο Γιόνας Βιντ φαίνεται, εκ πρώτης όψεος, να μην έχει ξεπεράσει τον εαυτό του με τη φανέλα της Βόλφσμπουργκ. Πέντε φορές σκόραρε φέτος, πέρσι 6, την αμέσως προηγούμενη σεζόν 5. Η μεγάλη διαφορά προφανώς είναι ότι χρειάστηκε την τρέχουσα σεζόν 5 ματς για να βρει 5 φορές το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Προφανώς και είναι φουριόζος ο Δανός άσος, πρώην της Κοπεγχάγης. Στα 24 του χρόνια παίρνει τη σκυτάλη από πρώην γκολτζήδες των «λύκων», όπως οι Βέγκχορστ, Ντοστ, Τζέκο, Γκραφίτε, Κλίμοβιτς. Προφανώς θα καταφέρει να ξεπεράσει ττις προηγούμενες επιδόσεις του. Η περιοχή είναι το... σπίτι του. Τα 5 από τα 7 γκολ της ομάδας του ανήκουν. Φειδωλή στο σκοράρισμα το συγκρότημα του Νίκο Κόβατς, αλλά ο Βιντ παραμένει αποτελεσματικός.

Ο Τσβαντσάρα της Γκλάντμπαχ, ο Μάτις Τελ της Μπάγερν, ο Κέβιν Μπέρενς της Ουνιόν Βερολίνου. Βρίσκονται κι’ άλλοι, νεοφερμένοι ή μη, στο προσκήνιο. Η Bundesliga επιμένει στους φορ κορυφής ή αλλιώς... θυμήθηκε να αφήσει στην άκρη τα ψευτο9άρια και να ασχοληθεί πάλι με την παλιά τέχνη της. Τόσοι και τόσοι επιθετικοί κλάσης έχουν βγει στην κατηγορία. Για Γερμανούς μην ψάχνετε, αγνοούνται...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0