Box to Box

Η μέρα που ο χρόνος «πάγωνε» και ποτέ δεν θα ήταν πλέον ίδιος!

Η μέρα που ο χρόνος «πάγωνε» και ποτέ δεν θα ήταν πλέον ίδιος!
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2001, ο ΑΝΤ1 μετέδωσε το πρώτο επεισόδιο της ελληνικής εκδοχής του Big Brother με παρουσιαστή τον Ανδρέα Μικρούτσικο. Αγόρια και κορίτσια θα έπαιρναν κάτι παραπάνω από τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας, που έλεγε κάποτε ο Άντι Γουόρχολ, με το σόου να φτάνει σε ποσοστά τηλεθέασης ακόμα και στο 80%, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τη νίκη του διάσημου για λίγους μήνες, Τσάκα! Η μέρα της πρεμιέρας των ομίλων του Champions League, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001, θα έμενε στην ιστορία, επειδή ο κόσμος θα παρακολουθούσε άναυδος στην τηλεόραση το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Και εκείνες τις στιγμές που ο χρόνος «πάγωνε», καταλάβαινες πως ο κόσμος έπαυε να είναι πια ίδιος με πριν!
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ό,τι ακολουθεί σε αυτό το κομμάτι είναι απόσπασμα από το βιβλίο μου «Ταξίδι στα αστέρια», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ και έχει αναλυτικά, χρονιά-χρονιά, όλη την ιστορία του Champions League!

Εκείνο το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου, όλη η ομάδα παραγωγής του παλιού Mega, που δουλεύαμε για τους αγώνες και είχα τη γενική ευθύνη για πολλά χρόνια, βρισκόταν από νωρίς στο ΟΑΚΑ, για το μίτινγκ του ματς της επόμενης μέρας, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την ώρα που κάτσαμε στο μικρό γραφείο των συσκέψεων, ο τεχνικός διευθυντής του Mega, Δημήτρης Πετρόπουλος, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα στο κινητό του. Σάστισε ακούγοντας να του λένε τι είχε μόλις συμβεί. Οι πληροφορίες ήταν μπερδεμένες αλλά ένα αεροπλάνο, όπως μετέφερε το CNN, είχε πέσει πάνω στους Δίδυμους Πύργους στο Μανχάταν, πιθανώς χάνοντας τον προσανατολισμό του.

Τρέξαμε να βρούμε μία τηλεόραση στα συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων. Παγώσαμε, όταν αντιληφθήκαμε πως δεν ήταν ριπλέι αυτό που έβλεπαν τα μάτια μας, αλλά ζωντανή εικόνα, σε ένα θρίλερ τρόμου. Ξέραμε όλοι πως βιώναμε μία μέρα που ο κόσμος όπως τον ξέραμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, άλλαζε... Ένα ρίγος διαπέρασε τη σπονδυλική μου στήλη, παραλύοντας τις αισθήσεις! Κοίταξα άφωνος όποιον ήταν γύρω μου... Όλοι ήταν αποσβολωμένοι και για αρκετά λεπτά, καθώς βλέπαμε τις σκηνές από τις (αλλεπάλληλες πια) συνδέσεις μέσω CNN με τη Νέα Υόρκη! Και η αίσθηση ήταν πως ο χρόνος είχε σταματήσει!

Κάποια στιγμή ξεκινήσαμε μηχανικά τη διαδικασία του μίτινγκ. Πρώτη κίνηση του Ιταλού venue manager, που ηταν επιφορτισμένος με την οργάνωση του ματς, ήταν να πληροφορηθεί από τη Νιόν, αν θα υπήρχε αναβολή στα παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν το ίδιο βράδυ στη Γερμανία με τη Σάλκε, ωστόσο οι υπεύθυνοι στο Mega (πολύ φυσιολογικά), δεν ήθελαν να διακόψουν την εξέλιξη της ροής, με όλο τον κόσμο να είναι πια «κολλημένος» μπροστά στους δέκτες.

Ο Νίκος Στραβελάκης, που εκτός από την αρχισυνταξία των ειδήσεων, ένα πόστο στο οποίο σχεδόν τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του, ήταν και ο επικεφαλής των αθλητικών προγραμμάτων, από το καλοκαίρι του 1999. Ο Στραβελάκης πάντα προλάβαινε στις δύσκολες στιγμές να αντιδράσει καίρια για το Mega, το οποίο, παραδοσιακά, είχε τα καλύτερα αντανακλαστικά στα έκτακτα γεγονότα! Εκείνη την ημέρα, ομολογώ πως τον θαύμασα, γιατί πραγματικά έκανε τρεις δουλειές ταυτόχρονα: ήταν παρουσιαστής της πιο δραματικής στιγμής που βίωνε ο πλανήτης, ύστερα από πολλά χρόνια, συντόνιζε το δημοσιογραφικό τμήμα των ειδήσεων και μαζί είχαμε (στα όποια ελάχιστα κενά) επικοινωνία, για να δει αν η UEFA θα έδινε αναβολή. Μόλις βγήκε μετά από ώρες από το στούντιο, για να μπουν ο Νίκος Χατζηνικολάου μαζί με τον Αλέξη Παπαχελά, για να συνεχιστεί η ροή των ζωντανών συνδέσεων, τότε άνοιξε η μόνιμη ανοιχτή γραμμή με την TEAM στη Λουκέρνη, προσπαθώντας να εξηγήσει πως ήταν αδύνατον να διακοπεί το πρόγραμμα για να μεταδοθεί ποδοσφαιρικό ματς, μέσα σε όλο εκείνο τον πανικό! Όπως αυτός έτσι και (δεκάδες) άλλοι αντίστοιχοι υπεύθυνοι σε κάθε γωνία του πλανήτη, προσπαθούν να πείσουν την εταιρεία διαχείρισης των τηλεοπτικών για λογαριασμό της UEFA, να πείσει την ομοσπονδία να αναβάλει το ματς!

Την ίδια ώρα, η Γιουνάιτεντ ήταν στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα και υπήρξαν σκέψεις να επιστρέψει στη βάση της, ζητώντας αναβολή του ματς από την UEFA, μόλις ο επικεφαλής ασφαλείας των πρωταθλητών Αγγλίας, Κέν Ράμσεϊ, μέσω των πιλότων, ειδοποιήθηκε για τα τεκταινόμενα.

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όμως, πήρε την ευθύνη λέγοντας πως αφού ήδη η ομάδα πλησίαζε στον ελληνικό εναέριο χώρο, θα ήταν ταλαιπωρία να επιστρέψει, με κίνδυνο να έχουν κλείσει τα αεροδρόμια στη Βρετανία και δικαιώθηκε απόλυτα, αφού μία ώρα μετά επιβλήθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, πλήρης απαγόρευση πτήσεων!

Στις επτά το απόγευμα στο ΟΑΚΑ, ο παρατηρητής του αγώνα, Γιούργκεν Βέρνερ, μας ενημέρωσε πως θα γίνουν όλα τα παιχνίδια της ίδια βραδιάς κανονικά και μία ώρα αργότερα, η Γιουνάιτεντ έφτασε στο στάδιο, για την προπόνηση, με τον Φέργκιουσον να απαντά ευγενικά και υπομονετικά σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κάτι που έκανε εντύπωση σε όλους μας! «Αν κάποιος μου έδινε την ισοπαλία, θα την έπαιρνα ευχαρίστως», ήταν η ατάκα του που έπαιξε στις εφημερίδες, μόλις τον ρώτησαν για το τι θα επιθυμούσε από το ματς! Μάλιστα, έχοντας ανακοινώσει δύο μήνες πριν πως αυτή η σεζόν, το 2001-02, θα ήταν η τελευταία του (άσχετο αν μετάνιωσε τον Γενάρη και υπέγραψε νέο συμβόλαιο), δεν αρνήθηκε να απαντήσει και σε μία ερώτηση σχετικά με τον διάδοχό του. «Θα μιλήσω με τη διοίκηση και θα προτείνω κάποιους, αν με ρωτήσουν», είχε πει, και αυτό έκανε δώδεκα χρόνια αργότερα, με την (αποτυχημένη) πρόσληψη του Ντέιβιντ Μόιες!

Η UEFA, βλέποντας το ίδιο βράδυ πως η απόφασή της να γίνουν τα ματς κανονικά ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, τελικά ανέβαλε το επόμενο πρωί τους αγώνες της Τετάρτης. Οι διαμαρτυρίες των ομάδων που είχαν απώλειες στα ματς της 11ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ των οποίων και της Σάλκε, που ηττήθηκε με 2-0 στην έδρα της από τον Παναθηναϊκό, έπεσαν στο κενό. Οι «πράσινοι», έχοντας αγοράσει τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή μέχρι τότε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή, έναντι σχεδόν 3,7 δισεκατομμυρίων δραχμών (περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ), έμοιαζαν έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. Ο Κυράστας είχε κατορθώσει να πάρει το μάξιμουμ σε εκείνο το διάστημα των πρώτων μηνών της σεζόν από τον Πάολο Σόουζα και μετά το διπλό στη Γερμανία, οι «πράσινοι» έφτασαν τις τρεις νίκες, αγκαλιάζοντας την πρόκριση, την οποία εξασφάλισαν. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού έγινε τον Οκτώβριο και η Μάντσεστερ Γιουναιτεντ νίκησε 2-0.

Ωστόσο, εκείνο το συγκεκριμένο βράδυ η αλήθεια είναι πως τα αντανακλαστικά της ευρωπαΐκής ομοσπονδίας φάνηκαν πάρα πολύ σκουριασμένα! Και βέβαια, την επόμενη μέρα λειτούργησε σωστά, αλλά η κακή εικόνα είχε ήδη δημιουργηθεί!

Ήταν πραγματικά μια μέρα που νομίζω ότι όλοι θυμούνται που βρισκόντουσαν και τι έκαναν. Και πιστεύω δεν είναι υπερβολή για να πει κάποιος πως, ουσιαστικά ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει από τότε με διαφορετικές μορφές, και με την σύγκρουση του δυτικού κόσμου με το Ισλάμ, αλλά και με τα διάφορα παρεπόμενα που ουσιαστικά δρουν ως υπόγειες διαδρομές, με τα οικονομικά συμφέροντα σε κάθε γωνία του πλανήτη!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0