Box to Box

Ισπανία και Ρουμπιάλες: Η ανδρική μ@λ@κι@ είναι αξεπέραστη, ακόμα κι’ όταν οι Γυναίκες κατακτούν το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Ισπανία και Ρουμπιάλες: Η ανδρική μ@λ@κι@ είναι αξεπέραστη, ακόμα κι’ όταν οι Γυναίκες κατακτούν το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Και η βλακεία έχει τα όριά της. Ή μάλλον, πρέπει να αφήσεις τον ναρκισσισμό σου, την ανδρική ανοησία - για να γίνω πιο ευγενικός - το machismo στην άκρη. Αδιανόητο σε απονομή Μουντιάλ, ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ισπανίας, Λουίς Ρουμπιάλες να φιλάει στο στόμα την ποδοσφαιρίστρια, Τζένι Ερμόσο. Με την ίδια λογική, η πιθανή πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στίβου της Ελλάδας (λέμε ένα τυχαίο παράδειγμα), θα μπορούσε στην απονομή του χρυσού μεταλλίου του Μίλτου Τεντόγλου να τον φιλήσει κι αυτόν στο στόμα. Τι, όχι;

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Άφωνος. Απλά άφωνος. Πόσο «λίγος» μπορεί να είσαι ως άνθρωπος, όταν σε μία μοναδική στιγμή, σε μία κατάκτηση Μουντιάλ από την Εθνική Γυναικών της Ισπανίας, εσύ, ως θεσμικός παράγοντας, ως πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας σου, Λουίς Ρουμπιάλες, αποφασίζεις να εκφράσεις τον ενθουσιασμό και τη χαρά σου με ένα φιλί στο στόμα της Τζένι Ερμόσο; Η απόλυτη επιβεβαίωση της θέσης που κατέχει, της κυριαρχίας, του Νεάντερταλ, της μ@λ@&#@ς. Πείτε το όπως θέλετε. Και ότι ακολούθησε, τα έκανε ακόμα χειρότερα, για να φτάσουμε (κλασικά δηλαδή) στο συμπέρασμα, ότι το ποδόσφαιρο Γυναικών ελάχιστοι το παίρνουν (προσοχή, όχι παίρνουμε) στα σοβαρά.

RUBIKISS111.jpg

Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε την ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο Γυναικών. Μεγάλωσα στη Γερμανία και καταλαβαίνετε ελπίζω απόλυτα, ότι εκεί το ποδόσφαιρο δεν διαχωρίζεται. Ασχέτως αν και στην Bundesliga οι απολαβές είναι θεαματικά χαμηλότερες για τις Γυναίκες, αλλά ήταν και από τις πρώτες χώρες που άλλαξαν αυτό το... τροπάριο σε οργάνωση, φιλοδοξίες και αντιμετώπιση, είναι μία πρωτοπόρα χώρα. Το Μουντιάλ ολοκληρώθηκε, η Ισπανία έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Όχι με την έννοια της ικανότητας, μιας και αποτελεί γερή δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κυρίως βάση των απουσιών, των τραυματισμών βασικών παικτριών, αλλά και του όλου παρασκηνίου που τη συντρόφευε από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αποκορύφωμα της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στην Αγγλία, στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, το φιλί του προέδρου Λουίς Ρουμπιάλες στην Τζένι Ερμόσο κατά τη διάρκεια της απονομής. Το ίδιο έκανε και με τη μέσο Βίλδα, το ίδιο έπραξε με τα... μαγουλάκια της Καρμόνα. Η ανδρική ματαιοδοξία στο μεγαλείο της. Η Ισπανία, η χώρα που πρεσβεύει τη διαφορετικότητα, τα parades, εν τέλει είναι η πιο «ανδρική». Το machismo που έγραψε και ο Έκτορ Μπεγερίν, ένας από τους πολλούς που κατέγραψαν με αρνητικό τρόπο την κίνηση του Ρουμπιάλες, ο ναρκισσισμός στα ύψη και όπως γνωρίζουμε ο νάρκισσος ποτέ δεν παραδέχεται το λάθος του.

MESA_6.jpg

Αυτό ακριβώς που έπραξε και ο «άνδρας» Ρουμπιάλες την επόμενη ημέρα. Αρνήθηκε να παραιτηθεί, αρνήθηκε καν ότι έπραξε αυτοβούλως, αλλά μίλησε για αμοιβαία κίνηση της Ερμόσο, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο σάλο. Ανακοίνωση παικτριών πώς«παγώνουν» την περαιτέρω συμμετοχή τους στην Εθνική ομάδα, στην ομάδα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, απ’ όπου ήδη... παραιτήθηκαν οι Μάπι Λεόν, Πάτρι Γκιχάρο, Κλαούδια Πίνα λόγω του ομοσπονδιακού προπονητή, Χόρχε Βίλδα. Αυτός, που όπως μας ενημερώνει ο καλός φίλος και άριστος γνώστης του ποδοσφαίρου Γυναικών, Νίκος Περπερίδης, «έδωσε εντολή να μένουν ξεκλείδωτα τα δωμάτια των παικτριών της Εθνική Ισπανίας στις αποστολές της ομάδας, με πρόφαση να ελέγχει τι ώρα κοιμούνται». Έγινε κόουτς. Το ανδρικό μόριο χρησιμεύει για συγκεκριμένους λόγους. Όχι για να σκέφτεσαι ΜΕ αυτό. Λέω εγώ...

Ακριβώς αυτό ήταν που έπιασε ο Ρουμπιάλες στην κερκίδα των επισήμων, μόλις η Καρμόνα σκόραρε στο 29’ το 1-0 με την Αγγλία.

Δίπλα του ήταν η Βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας και η κόρη της Ινφάντα Σοφία. Εντελώς οξύμωρο. Ολόκληρος πρόεδρος, πιάνει τα γεννητικά όργανά του, για να πανηγυρίσει σε ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Και μετά μιλάμε για την Ελλάδα. Η Ισπανία δεν έχει άλλες Αρχές, για να τον «καθαρίσει» τον τύπο; Δεν αρκούν όλα αυτά που έκανε, διέψευσε, κατηγόρησε. Για μπείτε στη θέση της Ερμόσο. Ένας ανώτερός σου να σε φιλήσει στο στόμα, πάνω στον... ενθουσιασμό και τη χαρά του. Τα «ανδρικά» σχόλια τα βλέπω ήδη μπροστά μου. «Εγώ θα γούσταρα να με φιλήσει η γυναίκα διευθύντριά μου». «Τι καλύτερο από ένα φιλάκι για καλημέρα από την κυρία τάδε».

Το γράφω ξανά. Μπείτε στη θέση της Ερμόσο, μίας από τις καλύτερες ποδοσφαιρίστριες στον κόσμο, που εν μέσω πανηγυρισμών σε μία κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου, δέχεται απροκάλυπτα ένα φιλί από τον ανώτερό της, στο στόμα, χωρίς τη συναίνεσή της. Welcome άνθρωποι των σπηλαίων. Το ότι είμαστε στο έτος 2023 δεν δικαιολογεί κάθε περίσταση, ούτε κίνηση. Το κατάλαβαν ορισμένοι στην Ισπανία, βλέπε τον Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που αναγκάστηκε να προβεί σε δήλωση συμπαράστασης στην Ερμόσο και κατακραυγή του Ρουμπιάλες. Διάφορες γυναίκες στο ισπανικό ποδόσφαιρο και μη έκαναν λόγο για ξύλο και ταπείνωση που δέχτηκαν από τον ισχυρό παράγοντα. Η Ερμόσο έγραψε το δικό της Tweet για το συμβάν. Η Αλέσια Πουτέγιας της συμπαραστάθηκε. Για να μη θυμηθούμε και τον κύριο Ιγνάθιο Κερέδα, ομοσπονδιακός κόουτς της Ισπανίας από το 1998 έως το 2015. Σημεία και τέρατα. Αλλά τότε δεν υπήρχαν τα social media, ούτε το Ποδόσφαιρο Γυναικών ήταν στα πολύ πάνω του, όπως τώρα. Φωνή βοώντοσ εν τη ερήμω, όσες είχαν το θάρρος να μιλήσουν.

Η παραίτηση του Ρουμπιάλες δεν είναι ακόμα επίσημη, τουλάχιστον όσο γράφονταν το συγκεκριμένο κείμενο, με τη FIFA να παρεμβαίνει εσχάτως στη διαμάχη που δίχασε πολύ κόσμο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών - με ρεκόρ, με ματσάρες, με πρωταγωνίστριες - θα έπρεπε να είχε στο φως της δημοσιότητας μόνο αυτά ή αυτές. Όχι έναν άνδρα. Κι’ όμως, ο εγωισμός είναι ένα κακό πράγμα. Μία κίνηση κατάφερε να αμαυρώσει ένα υπέροχο τουρνουά. Αν, όμως, ένα τρόπαιο το κέρδισαν οι Ισπανίδες στο χορτάρι, το πολύ πλέον πιθανό «κρέμασμα» του προέδρου, θα αποτελέσει την κορυφαία νίκη του καλοκαιριού!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0