Box to Box

Παναθηναϊκός: Όταν... τσουλάει η μπάλα και η άμυνα με τα «μάτια»

Παναθηναϊκός: Όταν... τσουλάει η μπάλα και η άμυνα με τα «μάτια»
Το ζητούμενο ήρθε για τον Παναθηναϊκό κόντρα στην Ντνίπρο, ήτοι ευρωπαϊκός όμιλος. Η πρόκριση με το 2-2 στη ρεβάνς έβγαλε αρκετά συμπεράσματα για την εικόνα των «πρασίνων», έστω κι' αν είναι νωρίς στη σεζόν. Ώρα για ένα ρεζουμέ, όπως και ένα βαρβάτο σηματάκι κινδύνου.
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Για να ξεμπερδέψουμε με τα βασικά, ο Άντραζ Σπόραρ μπορεί να έχει άσχημες βραδιές, μπορεί να έχει... άστοχες βραδιές, μπορεί να μην είναι στην καλύτερη δυνατή ψυχολογία του. Ουδόλως μας απασχολούν αυτά. Σημασία έχει να σκοράρει. Η αντίληψή του στο 1-0 αρκεί σε τέτοιες ευρωπαϊκές βραδιές, ώστε να δώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα του και να της πάρει το άγχος από την αρχή. Σκέψη, κίνηση, εκτέλεση. Όλα σούπερ. Η Ευρώπη του πάει. Έτσι δείχνει. Για αρχή...

Ο Παναθηναϊκός την Τρίτη το βράδυ (01/08) έλαμψε σε ορισμένες περιπτώσεις. Η εναλλαγή της μπάλας με Τζούρισιτς, Βιλένα, Σπόραρ, ξανά Βιλένα και εκτέλεση, ήταν μαγική. Συμβαίνει και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο νωρίς στην αγωνιστική περίοδο, όσο κι' αν φαίνεται... ξένο. Ειδικά όταν μιλάμε για συνεργασία ποδοσφαιριστών που δεν είναι «παλιοί», αλλά έχουν αφιχθή πρόσφατα στο κλαμπ, προκαλεί μία παραπάνω εντύπωση.

Είναι το στοιχείο που πρόσθεσε ο δευτεραθλητής Ελλάδος στη φαρέτρα του. Οι Τζούρισιτς και Βιλένα αποτελούν τους λεγόμενους «μπαλαδόρους». Ο Βαλκάνιος απέδειξε την κλάση, την διορατικότητα, την οξυδέρκειά του στο 2-2. Γκολ-σερβίρισμα στον Σπόραρ. Προφανώς αυτά, και πολλά άλλα, θα πάρει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον συμπατριώτη του. Όπως δεν θα είναι φειδωλός στα τάκλιν και στην αμυντική δουλειά, όπως φάνηκε στην προσπάθεια νέας επέλασης του Ντόβμπικ κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου.

Ο Βιλένα προσθέτει το δικό του λιθαράκι στην όλη, νέα, δημιουργία του παιχνιδιού των «πρασίνων». Είναι καλός χειριστής της μπάλας, βλέπει τους κενούς χώρους, είναι ομαδικός παίκτης, εμφανέστατα του λείπει η φυσική κατάσταση για παιχνίδι 90 λεπτών. Επίσης στο 2ο μέρος εμφανίστηκε μία εξαιρετική ομαδική προσπάθεια ανάμεσα σε αρκετούς παίκτες, με τον Μαντσίνι να δίνει πνοή με την είσοδό του. Παλάσιος και Μπερνάρντ είναι πάντα στο κάδρο για τη θέση βασικού, εντούτοις η πίεση αυξάνεται. Θεμιτό και θετικό για τον ΠΑΟ.

Τι πρέπει να προσέξει και να βελτιώσει άμεσα στη συνέχεια; Η άμυνά του αποσυντονίστηκε εντελώς με την απουσία του Σένκεφελντ. Ο Γιέντβαϊ ναι μεν εκθειάστηκε σε προηγούμενο κείμενό μας, εντούτοις μην ξεχνάμε ότι δεν γνωρίζει στον απόλυτο βαθμό όλους τους συμπαίκτες του. Όχι ότι η... θέαση στο 1-1 οφείλεται αποκλειστικά στον Κροάτη, απλά το προσθέτουμε στη σκέψη μας. Αδιανόητα κακή η λειτουργία κυρίως του Μάγκνουσον, εν συνεχεία των υπολοίπων, που «χάρισαν» ένα εύκολο γκολ στους Ουκρανούς, θυμίζοντας κάτι από Μέσι στον υψηλόσωμο φορ.

Ακόμα χειρότερη η συμπεριφορά στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, με τις δύο απανωτές φάσεις που δέχτηκε. Η ολιγωρία σε ένα κόρνερ... διπλασιάστηκε με τη φάση του 2-1, οπότε και πάλι κανείς δεν μάρκαρε τον αντίπαλο που σκόραρε εν τέλει. Μία φορά το δεχόμαστε να είναι κάποιος ελεύθερος στη μεγάλη περιοχή. Στη δεύτερη φορά το πληρώνεις. Και το 1-2 εύκολα γίνεται 1-3. Άντε τρέχα μετά. Αρκετή η δουλειά που τον περιμένει στο ανασταλτικό κομμάτι. Ας αφήσουμε, καταρχάς, να επικρατήσει η «δικαιολογία» ότι είναι νωρίς στη χρονιά. Ότι ισχύει, ωστόσο, για όλες τις ομάδες...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0