Box to Box

Super League: Επιθετικό κρεσέντο από τους Big5, αλλά με ποιους πρωταγωνιστές;

Super League: Επιθετικό κρεσέντο από τους Big5, αλλά με ποιους πρωταγωνιστές;

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης έχουν ή ψάχνουν την κατάλληλη επιλογή για τη θέση του επιθετικού. Βασικό μέλημα για κάθε ρόστερ στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Βιαστικές ή άστοχες κινήσεις, δεν επιτρέπονται. Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις πλησιάζουν. Ο γκολτζής είναι must σε κάθε ομάδα…

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Η θέση του βασικού φορ αποτελεί τον κύριο βραχνά κάθε ομάδας της Super League για τη νέα σεζόν. Η εύρεση αυτού μοιάζει ενίοτε με διατριβή στην κβαντική φυσική, αλλά τα οφέλη που προκύπτουν από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή είναι πάμπολλα. Κοτζάμ Μπάγερν τα βρήκε σκούρα στη μετά-Λεβαντόφσκι εποχή και προσφέρει πλέον γη και ύδωρ για τον Χάρι Κέιν. Ιδιαίτερα οι «μεγάλοι» του ελληνικού πρωταθλήματος κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για τον άνθρωπο που θα είναι ο κύριος υπεύθυνος για την υπόθεση γκολ την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Άλλες βρίσκονται σε αναζήτηση του επόμενου γκολτζή που θα γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Άλλες έχουν «κλείσει» τη φανέλα με το νο9 (για εμάς τους old school τύπου) και περιμένουν να αποδώσουν οι κολώνες της επίθεσης. Κάτι παραπάνω από ένας μήνας απομένει μέχρι να σημάνει η έναρξη του πρωταθλήματος. Νωρίτερα βέβαια είναι το όλο ζουμί της υπόθεσης, με τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων μας στις διάφορες διοργανώσεις και την προσπάθεια πρόκρισης στους ομίλους. Το ενδεχόμενο να μην υπάρχει ένας βασικότατος φορ ή ένας νεοφερμένος που καλείται να βρίσκει δίχτυα σωρηδόν, είναι ο εφιάλτης κάθε τεχνικού διευθυντή και προπονητή των Big 5 στην Ελλάδα, πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως. Μη γελιόμαστε.

Στην παρούσα φάση, σίγουρα η ομάδα που αισθάνεται άνετα σχετικά με το θέμα, είναι η ΑΕΚ. Ο Ματίας Αλμέιδα μετέτρεψε τον Λιβάι Γκαρσία σε μία μηχανή σκοραρίσματος, χωρίς να είναι ο καθαρόαιμος βαρύς επιθετικός που μας έχει συνηθίσει. Πρώτος σκόρερ πέρσι ο διεθνής με το Τρίνινταντ & Τομπάγκο, «μάτωσε» τα αντίπαλα δίχτυα με κάθε πιθανό τρόπο. Οι άλλες επιλογές της νταμπλούχου είναι ο, επίσης ψευτο9άρι, Αραούχο (τραυματίας), ίσως και ο Τσούμπερ, πιο «κλασική» λύση ο Φαν Βέερτ. Είναι τόσο δουλεμένο το σύνολο της Ένωσης που κάθε ποδοσφαιριστής ο οποίος θα βρεθεί στην αντίπαλη περιοχή, μπορεί να απειλήσει με γκολ. Αν αφιχθή σύντομα ο Πισάρο, τότε θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Επόμενη ομάδα με λυμένα τα χέρια αναφορικά με τους επιθετικούς είναι ο Παναθηναϊκός. Το δίδυμο των Σπόραρ και Ιωαννίδη είναι πρόσωπα γνώριμα στο «Απόστολος Νικολαΐδης», με τους δύο φορ να μοιράζονται στα ίσα πέρσι τη σεζόν. Η αρχή με τον Σλοβένο, η αγωνιστική κοιλιά του στη συνέχεια, το ξέσπασμα του Έλληνα διεθνή στράικερ και το κλείσιμο της σεζόν ξανά με τον έμπειρο άσο. Η έλλειψη πειστικότητας του Σπόραρ στο τελείωμα των φάσεων και οι… εύκολες χαμένες ευκαιρίες, αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο σχετικά με το ποιος θα πάρει φέτος φανέλα βασικού από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Δεδομένο είναι ότι υπάρχουν δύο ικανότατοι παίκτες που γνωρίζουν τη θέση και μπορούν να προσφέρουν το γκολ στην ομάδα τους.

Ο Ολυμπιακός αναμένει. Ο Μπακαμπού, περσινός 1ος σκόρερ, αποτελεί παρελθόν. Ακόμα αφήνει το στίγμα του στα πρώτα φιλικά ο Ελ Αραμπί. Αρέσει, ως συνήθως, έκλεισε την κακή παρένθεση με τον Μίτσελ, μπορεί να κερδίσει νέα αυτοπεποίθηση με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο. Η ηλικία του είναι ένα εμπόδιο, χρήσιμος, όμως, πάντα ως μπακ απ σε διάφορα παιχνίδια, και όχι μόνο. Ο Μάρκος Αντρέ της Βαλένθια είναι βασική επιλογή του Κορδόν. Ο 26χρονος Βραζιλιάνος απογειώνεται στη Σεγούντα, δεν… ακουμπά στη La Liga. Τον θέλουν κι’ άλλες ομάδες, κάτι ξέρει που «πρεσάρει» για τον ερχομό του ο Κορδόν. Όποιος και να έρθει στους «ερυθρόλευκους», οφείλει να πιάσει με τη μία, γιατί ακόμα και με έναν σούπερ Ελ Αραμπί, η χρονιά δύσκολα θα βγει μόνο με την εμπειρία του Μαροκινού άσου.

Ο ΠΑΟΚ άφησε τον Νέλσον Ολιβέιρα να φύγει, κράτησε Μπράντον Τόμας και βρίσκεται στο ψάξιμο. Αν και οι περισσότερες κινήσεις των τελευταίων ημερών έχουν να κάνουν με το αμυντικό σκέλος του ρόστερ, οι Θεσσαλονικείς πρέπει να βιαστούν για το θέμα του επιθετικού. Ο Τόμας είχε μία θετική πρώτη σεζόν στην Τούμπα και με 12 γκολ σύνολο σε 37 επίσημα ματς, αν μη τι άλλο έβγαλε τίμια το ψωμί του.

Οι ρωσικές επαφές είναι σε πλήρη εξέλιξη (και για το κέντρο και για την επίθεση), ενώ στο κάδρο μπαίνει ο Αλί Σαματά, μήπως και γίνει αυτός ο παίκτης που θα φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο, που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τον ΠΑΟΚ. Όχι ότι στο πρόσωπο των Τόμας, Σφιντέρσκι, Τζόλη δεν υπήρχαν (ή υπάρχουν) ικανοί γκολτζήδες, αλλά σπάνια συνεχίζουν οι ίδιοι δύο για σερί σεζόν. Τώρα ο Ολιβέιρα, έμεινε ο Ισπανός, αναζητά την κατάλληλη λύση, ίσως από Ρωσία μεριά. Δεν έχει πολύ χρόνο…

Για τα… καμώματα του Άρη και των επιθετικών του ασχοληθήκαμε εδώ στο BN Sports εκτενέστερα σε πρόσφατο αφιέρωμα. Φορ με διψήφιο αριθμό τερμάτων στους «κίτρινους»; Άγνωστη λέξη. Ο Αντρέ Γκρέι δείχνει ότι δεν θα αποτελέσει τον ποδοσφαιριστή που θα προσπαθήσει για δεύτερη σερί χρονιά να κυνηγήσει το… σπάσιμο αυτού του ρεκόρ. Αν και βρίσκεται ακόμα στο κλαμπ, προέχουν άλλες λύσεις για να καλύψουν το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας του Τόλη Τερζή στο «εύκολο» γκολ. Οι Μορόν και Βύντρα αναμένονται στο Χαριλάου, με τις επιδόσεις τους βέβαια τα τελευταία χρόνια να μην είναι και τόσο ελπιδοφόρες. Killer στο θέμα του γκολ για τον Άρη αγνοείται εδώ και χρόνια. Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του τον πιέζουν. Και για να βρει σύντομα, αλλά το κυριότερο, να πετύχει την κατάλληλη λύση.

Οι τοπ ομάδες ψάχνουν τον… παστελωτή. Αυτόν που θα προσφέρει γκολ, βαθμούς και τίτλους. Περιφερειακοί τύπου Βιλένα, Πισάρο είναι έτοιμοι να προσφέρουν την ποιότητα που απαιτείται, ώστε να βοηθήσουν στο μέγιστο. Αλλά σε τελική ανάλυση όλοι θα κριθούν από τον ποδοσφαιριστή που θα μεταφέρει την μπάλα στα δίχτυα – η πεμπτουσία του αθλήματος γαρ - έπειτα από δικές τους προσπάθειες.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0