Box to Box

Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Αν του φάνηκε «βουνό» η Μπάγερν, τότε η Παρί Σεν Ζερμέν αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση...

Γιούλιαν Νάγκελσμαν: Αν του φάνηκε «βουνό» η Μπάγερν, τότε η Παρί Σεν Ζερμέν αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση...

Παραμένει ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Αν και το πέρασμα από την Μπάγερν Μονάχου δεν συνδυάστηκε με απόλυτη επιτυχία, κυρίως στην Ευρώπη, το βήμα προς το γκλαμουράτο Παρίσι φαίνεται επίσης ριψοκίνδυνο.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Κινείται έξυπνα ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Δεν «τσιμπάει» με την πρώτη στη μετά-Μπάγερν εποχή, σχετικά με το ενδιαφέρον των Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ. Αν και για την πρώτη ήταν ξεκάθαρος στο παρελθόν, ότι αποτελεί το πάνθεον της προπονητικής και μελλοντικά εκεί θα ρίξει άγκυρα. Στο σήμερα, άφησε - προ μηνών - να κυλήσει ο χρόνος προς όφελός του. Γνωρίζει - η αντίληψή του ξεπερνά το γήπεδο του ποδοσφαίρου - ότι το καλό πράγμα, ίσως και να μην αργήσει να έρθει τόσο, όσο φαντάζεται η πιάτσα. Και να που ήρθε η ώρα και η στιγμή για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Η Παρί Σεν Ζερμέν του χτυπά την πόρτα και εκείνος δείχνει έτοιμος να αξιοποιήσει την ευκαιρία. Διαβασμένος, προβλέπει καταστάσεις και κινήσεις, σαν ένας ικανός σκακιστής. Έβαλε αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Τιερί Ανρί ως βοηθό του. Ο Νάγκελσμαν είναι παιδί της Βαυαρίας, εκεί δεν μαθαίνουν γαλλικά, αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι μας. Προτιμά να φέρει δίπλα του ένα ισχυρό όνομα του ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας, το οποίο θα προσδώσει έναν ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό στο τεχνικό τιμ, απ’ ότι ήδη θα προκαλούσε το όνομά του. Η αρχική στάση βέβαια του, σχολιαστή κατά κύριο λόγο, Ανρί είναι αρνητική, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Το εν λόγω στοιχείο, ως συμπλήρωμα των έξυπνων κινήσεων του 35χρονου Γερμανού κόουτς.

Το προφίλ του νεαρού Γιούλιαν παραμένει ψηλά στο Χρηματιστήριο των προπονητών. Αν ρωτούσαμε ειδήμονες του ποδοσφαίρου για το νούμερο 1 όνομα σχετικά με την διάδοχη κατάσταση στο Παρίσι, ίσως και να μην ήταν από τα πρώτα 2-3 ονόματα. Εντούτοις, να που ο ίδιος έχει πλασάρει τόσο καλά τον εαυτό του, με σκληρή δουλειά φυσικά σε Χόφενχαϊμ, Λειψία και Μπάγερν, ώστε να θεωρείται ανάμεσα στους μνηστήρες, για την κενή θέση στον πάγκο, μεγάλων κλαμπ της Ευρώπης. Χωρίς να εντυπωσιάσει με την Μπάγερν. Ένα πρωτάθλημα και δύο Σούπερ Καπ, όπως και ο οδυνηρός αποκλεισμός από τη Βιγιαρεάλ στην Ευρώπη. Επιδόσεις που δύσκολα θα τις χαρακτηρίσει κανείς τιμητικές αναφορικά με έναν προπονητή στο Μόναχο. Το φθινόπωρο σίγουρα έλαμψε η ομάδα σε Γερμανία και Ευρώπη. Ολοκληρωμένο δεν ήταν το έργο του στην «Αλιάντς-Αρένα». Απολύθηκε πριν από τα σημαντικά ματς.

Να κρατήσουμε μερικά πράγματα από τη θητεία του στην Μπάγερν. Σχέση με δημοσιογράφο της Bild έπειτα από τον χωρισμό του. Κακές επαφές με τις ντίβες της ομάδας. Πολλές μπερδεμένες τακτικές, μη αποδεχόμενος ότι άπαντες οι παίκτες δεν μπορούν να ακολουθήσουν το δικό του ποδοσφαιρικό μυαλό. Προστριβές με τη διοίκηση του συλλόγου. Νευράκια σε αρκετές Συνεντεύξεις Τύπου. Το ανάλαφρο στιλ του χάθηκε, τουλάχιστον αυτό που συναντήσαμε σε Χόφενχαϊμ και Λειψία. Από απαιτήσεις άλλο τίποτα στο περιβάλλον του Μονάχου. Και προσέξτε: μιλάμε για μία χώρα, ένα κλαμπ, που είναι «δικό» του. Αυτός μεγάλωσε στη γύρω περιοχή, αυτή είναι η ομάδα της καρδιάς του και γνωρίζει τη γλώσσα με την οποία έπρεπε να συνεννοηθεί.

Το Παρίσι, σε σχέση με το Μόναχο, είναι τουλάχιστον μία κατηγορία πιο πάνω. Σε όγκο, σε μέγεθος, σε γκλαμουριά, πλέον και σε πίεση προς τους προπονητές. Ίσως το χειρότερο, ότι διαθέτει λιγότερους ειδικούς του αθλήματος σε διοικητικά πόστα, απ’ ότι η Μπάγερν. Μειονέκτημα για τον ποδοσφαιράνθρωπο Γιούλιαν, που ρουφάει κάθε στιγμή τον αέρα της μπάλας, για να βγάλει μία νέα φρεσκάδα στο χορτάρι, κάτι καινούργιο, μία νέα ιδέα. Τον ακολουθούν οι εμπνεύσεις γύρω από το αντικείμενο, αλίμονο. Τα ερωτήματα από μία πιθανή συνεργασία είναι αρκετά. Αν θα βρει τρόπο συνεννόησης με τους Καταριανούς περί τι απαιτείται για να φτάσει την ομάδα εκεί που πρέπει. Αν θα καταφέρει τούτη τη φορά να έχει με το μέρος του τις ντίβες. Εκεί θα φανεί αν έβαλε μυαλό. Η γλώσσα, η άγνωστη, πάντα αποτελεί ένα εμπόδιο. Και ο Τούχελ την έμαθε. Τον βοήθησε, μέχρι ενός σημείου.

Ο πάγκος της ΠΣΖ εξελίσσεται σε ηλεκτρικό. Ίσως μία πιο «ήρεμη» και σίγουρα με λιγότερες απαιτήσεις Τότεναμ να ήταν πιο ενδεδειγμένη λύση για τον Νάγκελσμαν. Το Μόναχο του κάθισε «βαρύ», παρ’ ότι πατρίδα του. Το Παρίσι απαιτεί άλμα, κυρίως στο ανθρώπινο κομμάτι, για να επιβιώσει χωρίς να πέσει στον γκρεμό. Οι Νειμάρ και Εμπαπέ θα αποφασίσουν αν θα τον σώσουν πριν πέσει ή αν θα του τείνουν χείρα βοηθείας.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0