Box to Box

Ο Τσάμπι Αλόνσο ήρθε για να μείνει έχοντας μάθει από τους καλύτερους!

Ο Τσάμπι Αλόνσο ήρθε για να μείνει έχοντας μάθει από τους καλύτερους!
Έκανε τεράστια καριέρα ως ποδοσφαιριστής κατακτώντας το Μουντιάλ, το Euro και το Champions League, με διαφορετικές ομάδες μάλιστα. Ο Ράφα Μπενίτεθ έλεγε για αυτόν πως ήταν γεννημένος για προπονητής, ο Μουρίνιο τον λάτρευε, ο Αντσελότι τον είχε πάντα βασικό και ο Πεπ πίστευε πως η ικανότητά του να πασάρει ήταν μοναδική! Δίπλα σε τέτοιους δασκάλους έμαθε ο Τσάμπι Αλόνσο και δείχνει ικανός να μετατραπεί στο επόμενο big thing των πάγκων!
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ανέλαβε την Λεβερκούζεν χαμηλά στην βαθμολογία, είναι εδώ και 12 παιχνίδια αήττητος και την έχει φτάσει εκτός από την εξάδα στην Bundesliga και στα ημιτελικά του Europa League. Ο Τσάμπι Αλόνσο υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς ποδοσφαιριστές της γενιάς του και εξελίσσεται γοργά σε έναν πολλά υποσχόμενο τεχνικό!

Γεννημένος το Νοέμβριο του 1981, στην Τολόζα, μια πόλη στην Γκιπουθκόα στη Χώρα των Βάσκων. Ήταν η εποχή που ο πατέρας του, ο Περίκο Αλόνσο «έκοβε και έραβε» στα χαφ της Ρεάλ Σοσιεδάδ, η οποία κατακτούσε τότε δύο συνεχόμενες χρονιές τον τίτλο στη La Liga. Ένας ωραίος χαφ με τρομερές πάσες που επηρέασε πολύ το αγωνιστικό στυλ του Τσάμπι μεγαλώνοντας! Η Σοσιεδάδ έφτασε και στους ημιτελικούς του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1983, για να αποκλειστεί από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα του Αμβούργου, πριν ο μπαμπάς Αλόνσο, μετακινηθεί στην Μπαρτσελόνα με την οποία επίσης έγινε πρωταθλητής.

Γυρίζοντας η οικογένεια Αλόνσο στο Σαν Σεμπαστιάν, ο Τσάμπι γνωρίστηκε και με τον Μίκελ Αρτέτα με τον οποίο έπαιζαν μαζί στις ακαδημίες της Αντικουόκο και ήθελαν μια μέρα να αγωνιστούν μαζί στην πρώτη ομάδα της Σοσιεδάδ. Αυτό βέβαια δεν έγινε πράξη, αφού ο Αρτέτα πήγε στην Μπαρτσελόνα μετά από υπόδειξη των σκάουτερς των «μπλαουγκράνα»!

Όταν το 2004 η Σοσιεδάδ απέκτησε τον Αρτέτα δεν πρόλαβαν την κοινή τους συνύπαρξη, αφού η πρόταση της Λίβερπουλ θα πήγαινε τον Αλόνσο στο Άνφιλντ!

Στην πρώτη ομάδα της Σοσιεδάδ ο Τσάμπι έπαιξε στα 19 και η ποιότητα του ξεχώρισε τόσο πολύ που γρήγορα ο Ουαλός Τζον Τόσακ τον έκανε αρχηγό. Έγινε ο νεότερος στην ιστορία του συλλόγου το 2001. 

Βοηθώντας την ομάδα να βγει στο Champions League μετά από μία καταπληκτική σεζόν το 2002–03, ο Αλόνσο νιώθει έτοιμος πια να φύγει και η Λίβερπουλ είναι αυτή που τον αποκτά το καλοκαίρι του 2004. Ο Ράφα Μπενίτεθ βλέπει σε αυτόν τον άνθρωπο, κάτι ιδιαίτερο, που μαζί με τον Τζέραρντ θα άλλαζαν το αγωνιστικό στυλ του συλλόγου και δικαιώθηκε!

Θα βοηθήσει τη Λίβερπουλ να πάρει το Champions League σκοράροντας μάλιστα στον επικό τελικό με τη Μίλαν στο 3-3 της Πόλης.
Τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένας από τους καλύτερους χαφ της Ευρώπης και το 2009 τον αποκτάει η Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία θα κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις και θα καθιερωθεί εκείνο το διάστημα και στην πανίσχυρη εθνική Ισπανίας (με την οποία ήδη είχε γίνει πρωταθλητής Ευρώπης αλλά ως αναπληρωματικός το 2008), η οποία κυριαρχεί στο παγκόσμιο στερέωμα παίρνοντας τον έναν τίτλο μετά τον άλλο.

Στο Παγκόσμιο κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010 θα κάνει μερικά εξαιρετικά παιχνίδια αλλά κυρίως το 2012 είναι στο καλύτερο ποδοσφαιρικά κομμάτι της καριέρας του σε εθνικό επίπεδο, βοηθώντας την Ισπανία στο να πάρει πάλι το EURO. Η εμφάνιση του στον προημιτελικό εναντίον της Γαλλίας πιθανώς ήταν η καλύτερη του με το εθνόσημο καθορίζοντας το παιχνίδι, για να φτάσει στον τελικό με μία μαγική παρουσία και την Ισπανία να διαλύει την Ιταλία με 4-0.

Στο ενδιάμεσο έχοντας δουλέψει με τον Ζοσέ Μουρίνιο στην Ρεάλ, ο οποίος τον αποκαλούσε τον σπουδαιότερο χαφ στην Ευρώπη, ήρθε η επόμενη συνεργασία με τον Αντσελότι για να του αλλάξει επίπεδο. Αν και τιμωρήθηκε στον ημιτελικό με την Μπάγερν και έχασε το ματς στη Λισαβώνα όπου η Ρεάλ επικράτησε της Ατλέτικο με 4-1 η ουσία είναι πως έγινε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης!

Η μετακίνηση του εκείνο το καλοκαίρι στην Μπάγερν τον έφερε υπό τις οδηγίες του Γκουαρδιόλα. Μένοντας τρία χρόνια στο Μόναχο πήρε και εκεί τίτλους αποχωρώντας το 2017 όταν και αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική!
Η ευκαιρία που του δόθηκε με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι ένα μικρό δείγμα ακόμα! Αλλά αυτό το αγαπημένο του 3-4-3 ταιριάζει πολύ σε αυτή την ομάδα και η πρόκριση στα ημιτελικά του Europa League του ανεβάζει και άλλο τις μετοχές! Έχοντας πάρει μαθήματα από τους καλύτερους προπονητές στον 21ο αιώνα ο Τσάμπι μάλλον ήρθε για να μείνει! Και θα μας απασχολήσει στο μέλλον αρκετά!

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0