Box to Box

Άρης: Η αμυντική λειτουργία τον προδίδει σε (σχεδόν) κάθε παιχνίδι...

Άρης: Η αμυντική λειτουργία τον προδίδει σε (σχεδόν) κάθε παιχνίδι...

Τέσσερα ματς στα Play Off της Stoiximan Super League. Τρεις ήττες και μία ισοπαλία. Στο παθητικό του Άρη καταγράφονται 8 γκολ. Δύο ανά παιχνίδι. Είναι το πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν. Το μεγάλο μειονέκτημα των «κιτρίνων» - γενικά φέτος, όχι μόνο στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο - παραμένει η αμυντική λειτουργία.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Μπορούμε να αφήσουμε λιγάκι στην άκρη τη διαιτησία και να ασχοληθούμε με την αγωνιστική εικόνα; Αν δεν γίνεται, τότε σταματήστε να διαβάζετε εδώ και τώρα. Όσοι θέλετε να διαπιστώσετε μερικά πράγματα που αφορούν το ποδόσφαιρο, συνεχίστε στις παρακάτω γραμμές, είτε εν τέλει συμφωνήσετε, είτε όχιμε τα γραφόμενα. Διότι καλή η... καραμέλα της διαιτησίας και τα όσα συνέβησαν στο ΑΕΚ - Άρης, αλλά αμυντικά (θέλετε να σταθείτε στο 1ο ημίχρονο οπότε και η ΑΕΚ τα βρήκε σκούρα; δεκτό), οι «κίτρινοι» του Τόλη Τερζή δεν (με) έπεισαν ότι άξιζαν κάτι παραπάνω στην «OPAP Αρένα».

Ας σταθούμε στην αποχώρηση του Μπράμπετς (29ο λεπτό). Απλή υπενθύμιση, ο Τσέχος δεν είναι Φαν Ντάικ, ούτε Χούμελς στις καλές του εποχές, ούτε κάτι αντίστοιχο. Μπορεί για τα δεδομένα του Άρη να αποτελεί κάτι το εξαιρετικό σε αμυντικό κομμάτι, αλλά σε θέματα αποκλειστικής αμυντικής λειτουργίας, δεν κάνει τη διαφορά. Προβλήματα στις στατικές φάσεις και στα μαρκαρίσματα, μηδαμινή βοήθεια στην ανάπτυξη και στην πρώτη μπαλιά, το υψηλό ποστόσο σωστών μεταβιβάσεων «ψεύδεται», με τις περισσότερες μπαλιές να... μετακομίζουν προς τα πίσω, σε Κουέστα ή Σιαμπάνη.

Να καταγράψουμε κάτι: Μπράμπετς υπήρχε και στην πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ, και στο 2-2 με τον Ολυμπιακό και στο 0-1 με τον Παναθηναϊκό, εννοώντας τα ματς των Play off. Και τοποθετώ σε πρώτο πλάνο τον Τσέχο, γιατί ο Φαμπιάνο στο build up παιχνίδι είναι ούτως ή άλλως πιο αδύναμος. Άλλες αρετές ο Βραζιλιάνος, σύμφωνοι, εντούτοις όχι καλύτερος, στο «πακέτο», από τον συμπαίκτη του. Άρα το πρόβλημα προϋπήρχε και με την λογική των πολλών, απλά τώρα επιδεινώνεται. Το ότι θα παίζει πλέον βασικός ο Ενκουλού και ότι από πίσω... ξέμεινε από 4ο στόπερ ο Άρης, να το αναφέρουμε ή δεν κάνει; Είναι δυνατόν μία επαγγελματική ομάδα να έχει τρεις κεντρικούς αμυντικούς για μία ολόκληρη σεζόν; Αλλά τα περί σχεδιασμού και απουσίας (μέχρι πρότινος) ενός τεχνικού διευθυντή, τα έχουμε σχολιάσει πολλάκις.

Σημειώνω ότι: κανείς δεν μπαίνει στην OPAP Αρένα για να παρομοιαστεί σαν... πρόβατο επί σφαγής. Φυσικά θα παίξεις σφιχτά, κλειστά, με στόχο το τρανζίσιον. Εξ’ ου και η επιλογή του Καμάτσο. Ο Τερζής έστησε και διαχειρίστηκε σωστά την ομάδα. Και το πλάνο ενδεχομένως θα έβγαινε αν ο Πορτογάλος ήταν δύο εκατοστά πιο πίσω τη φάση του γκολ που δεν μέτρησε. Όπως βέβαια θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη, αν ο Αραούχο έβρισκε δίχτυα μόλις στο 2’. Ποδόσφαιρο είναι, το γνωρίζουμε αυτό όλοι (ελπίζω)...

Μοναδικό «φάουλ» του κόουτς η αλλαγή του εξαιρετικού Ιτούρμπε. Είχε πρόβλημα με την κάρτα; Ας το διαχειριστεί, είναι έμπειρος. Είχε κουραστεί; Αδιάφορο. Μένει μέσα και κάνει τη διαφορά γιατί αυτούς θέλεις στα κρίσιμα σημεία. Η λειτουργία στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλή. Όχι τέλεια, δεν θέλω υπερβολές. Απλά καλή. Τέλεια θα ήταν αν οι Νταμπό, Ντουκουρέ και Ετέμπο έβγαζαν πιο σωστές μπαλιές στον Νταρίντα ή στα άκρα, αν ο Τσέχος μέσος δεν κάλυπτε τόσα μέτρα προς τα πίσω για να πάρει μπάλα και να οργανώσει. Είπαμε, είναι μηχανάκι ο Νταρίντα, αλλά είναι πλέον και 32 ετών. Μην το παρακάνουμε. Άλλη (πρέπει να) είναι η δουλειά του, αλλιώς ας μείνει ένα από τα δύο 6άρια. Μεσοεπιθετικές επιλογές υπάρχουν αρκετές, ακόμα κι’ αν έλειπε ο Καμαρά.

Τα ακραία μπακ έχουν πρόβλημα. Όλα τους. Μηδαμινή σταθερότητα. Ελάχιστοι είναι καλοί στην άμυνα, οι περισσότεροι είναι θετικοί στα ανεβάσματα και στον επιθετικό τομέα. Όλα είναι μία αλυσίδα. Αν δεν "τραβήξει" ο πρώτος κρίκος, τότε όλα πηγαίνουν στο βρόντο. Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι ο Άρης έχει καλές (έως πολύ καλές) μονάδες, εντούτοις δεν φαίνεται αυτό στο γήπεδο, σε ομαδικό επίπεδο. «Ομάδα» με όλη τη σημασία της λέξεως, δεν είναι. Εδώ βέβαια ευθύνονται και οι πάμπολλες αλλαγές στο θέμα του προπονητή.

Εντούτοις, βρισκόμαστε στην 30η αγωνιστική. Το παθητικό του αναφέρει 32 γκολ. Στην ολοκλήρωση της περσινής σεζόν (36 αγωνιστικές) μετρούσε 28 γκολ, προ διετίας 26 γκολ. Σε αμφότερες τις χρονιές είναι καλύτερος επιθετικά (42 γκολ τώρα, 41 τη σεζόν 2020-21, 39 πέρσι, πάντα με ματς περισσότερο απ’ ότι στο εν λόγω χρονικό σημείο), αλλά όπως λένε και οι... πρωτομάστορες του αθλήματος: οι άμυνες δίνουν τρόπαια. Στην προκειμένη περίπτωση, η άμυνα θα σου προσφέρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0