Box to Box

Μπάγερν Μονάχου: Κουμάντο στα αποδυτήρια κάνουν οι παίκτες και στα Klassiker με την Ντόρτμουντ... παρτάρουν!

Μπάγερν Μονάχου: Κουμάντο στα αποδυτήρια κάνουν οι παίκτες και στα Klassiker με την Ντόρτμουντ... παρτάρουν!

Όποια κι’ αν είναι η βαθμολογική κατάσταση των δύο ομάδων, στο γερμανικό Klassiker η Μπάγερν είναι το «αφεντικό». Πέτυχε την 9η σερί νίκη της στο Μόναχο κόντρα στην Ντόρτμουντ, ανέβηκε ξανά στην κορυφή της Bundesliga και απέδειξε δύο πράγματα. Ότι ντέρμπι υπάρχει μόνο στα χαρτιά, ενώ οι ποδοσφαιριστές «κυριάρχησαν» περίτρανα στη... μάχη τους με τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Αήττητη η Ντόρτμουντ μέσα στο 2023. Μετρούσε 9 νίκες και μία ισοπαλία, κάλυψε απόσταση δέκα βαθμών από την Μπάγερν και μπήκε ως πρωτοπόρος στο «Klassiker». Μου φάνηκε γνώριμο το σκηνικό. Ήταν και πρόσφατα, ήμουν μέσα στην «Αλιάντς-Αρένα». Σεζόν 2018-19, 28η αγωνιστική. Πάλι είχαμε το ντέρμπι προς το φινάλε της Bundesliga. Η Ντόρτμουντ εξασφάλισε απόσταση αρκετών βαθμών από την Μπάγερν, αλλά κατέρρευσε και στο μεταξύ τους ντέρμπι είχε προβάδισμα μόλις δύο βαθμών (63-61).

Πάνω που περιμένεις ένα αμφίρροπο ντέρμπι, μία πραγματική μονομαχία, η Μπορούσια ποδοπατήθηκε από την Μπάγερν. Ο Λουσιέν Φαβρ έβλεπε αβοήθητος τους «κιτρινόμαυρους» να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Η Μπάγερν του Νίκο Κόβατς μόνο πειστική δεν ήταν. Αλλά βρήκε ευκαιρία στη μάχη κορυφής να δείξει εκ νέου ποιος είναι το «αφεντικό». Παρόμοια κατάσταση και τότε. Γκολ νωρίς ο Χούμελς και 1-0 στο 10’. Μέχρι το ημίχρονο ήταν 4-0 το σκορ. Το 5-0 ο Λεβαντόφσκι στο 89’.

Ένατη σερί νίκη εσχάτως στο Μόναχο για τους Βαυαρούς το 4-2 του Σαββάτου. Η Μπορούσια αήττητη, η Μπάγερν κινούμενη στη μετριότητα και με αλλαγή προπονητή. Ο Τόμας Τούχελ επανέφερε το πατροπαράδοτο 4-2-3-1 στο χορτάρι της «Αρένα» και γνώριζε τι θα έπαιρνε απ’ αυτό. Ακόμα και να μην έκανε την γκάφα ο Κόμπελ στο 12’, η αύρα και το DNA της παρέας του Τόμας Μίλερ επαληθεύεται στα εν λόγω παιχνίδια. Η υπερπρωταθλήτρια γνωρίζει για τον υπέρμετρο σεβασμό των Βεστφαλών και τον αξιοποιούν στο έπακρο, με όση... φόρα κι’ αν έρχονται οι φιλοξενούμενοι. Είναι αδιανόητο σε τέτοιο ζευγάρωμα, η μία από τις δύο ομάδες να «τρέχει» ένα τόσο πειστικό σερί. Δείχνει το... κόμπλεξ της Ντόρτμουντ στο Μόναχο, η έλλειψη πίστης και η κακή προετοιμασία του τεχνικού τιμ, κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι.

Ο Έντιν Τέρζιτς θεώρησε σωστό να τοποθετήσει στο τέρμα τον βασικότατο Γκρέγκορ Κόμπελ, αν και προέρχονταν από μακροχρόνια απουσία. Λάθος. Το «πλήρωσε», με το ξεκίνημα. Ο Μάιερ ήταν σε καλύτερο ρυθμό και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για έναν τερματοφύλακα. Ο αντίλογος: σ’ ένα ντέρμπι παίζουν πάντα οι καλύτεροι. Το δεχόμαστε, αλλά ο Τέρζιτς δεν δικαιώθηκε. Αστέρια ξανά σε αφάνεια, «χαμένοι» στο χορτάρι του Μονάχου. Το σερί χάθηκε, το μομέντουμ της κορυφής επίσης. Τελευταία νίκη της Μπορούσια στη Βαυαρία, τον Απρίλιο του 2014. Τότε, στην 30η αγωνιστική, η Μπάγερν ήταν ήδη πρωταθλήτρια, καθώς απείχε 20 (!) βαθμούς από τη 2η Ντόρτμουντ. Ο Κλοπ «χαμογέλασε» λιγάκι έναντι του Γκουαρδιόλα. Αυτό ήταν το τελευταίο «διπλό» των Βεστφαλών...

Ο Τόμας Τούχελ θα δοκιμαστεί στα ματς με τη Μάντσεστερ Σίτι. Πρώτο δείγμα θετικό: τα έχει καλά με τους ποδοσφαιριστές και εκείνοι τον αναγνωρίζουν περισσότερο. Είναι προσιτό και γνώριμο το 4-2-3-1 ως σύστημα στους παίκτες, όπως και η 4άδα στην άμυνα. Βολεύονται καλύτερα εκεί, κυρίως ο Τόμας Μίλερο Τούχελ μας έδωσε ξεκάθαρες οδηγίες»). Εκ νέου εξέχουσα μορφή στο Klassiker ο έμπειρος άσος. «Κάλυψε» τον Λιρόι Σανέ στις δηλώσεις μετά το ματς. Έβαλε στο... παιχνίδι τον Σάντιο Μανέ, ακόμα κι’ αν εκείνος δεν θυμίζει σε τίποτα τον αστέρα της Λίβερπουλ (προέρχεται βέβαια και από τραυματισμό). Φυσικά δεν κύλησαν όλα ομαλά. Το 4-0 έγινε 4-2 από το... πουθενά. Τα «νεκρά» σημεία είναι υπαρκτά. Αντί για 6-0 έγινε 4-2 το σκορ. Ανεπίτρεπτο για το επίπεδό της.

Κρατάμε επίσης το γεγονός ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ποδοσφαιριστές κάνουν... κουμάντο. Ω, τι έκπληξη. Και πάλι, συνεχίζει να μας κάνει εντύπωση. Μεταμορφωμένοι, παθιασμένοι, ορεξάτοι. «Τελείωσαν» τον Νάγκελσμαν και έπρεπε να δώσουν απάντηση. Το έπραξαν με εμφατικό, όχι ιδανικό, τρόπο. Η αλλαγή πλεύσης ήταν αρκετή για να αποδείξει την κυριαρχία της απέναντι στην Ντόρτμουντ. Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι στην Bundesliga. Ο 11ος τίτλος πλέον στο στόχαστρο. Στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει μπροστά της τη Σίτι, η οποία διέσυρε 4-1 τη Λίβερπουλ. Εξίσου επιβλητικά σε ντέρμπι. Μας περιμένουν ενδιαφέρουσες κόντρες στην Ευρώπη. Δεδομένο ότι οι ποδοσφαιριστές της Μπάγερν θα «τραβήξουν» και ο Τούχελ... ψοφάει για τη μονομαχία με τον Πεπ Γκουαρδιόλα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0