Box to Box

Το «σταυρόλεξο» της 8ης θέσης και η ρελάνς της Εφές

Το «σταυρόλεξο» της 8ης θέσης και η ρελάνς της Εφές

Με τις πέντε πρώτες θέσεις ουσιαστικά να έχουν ξεκαθαρίσει (εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου) το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη μάχη της 8αδας και τις τρεις θέσεις που παραμένουν «κενές» για τις οποίες μαθηματικά παλεύουν συνολικά 9 ομάδες. Δηλαδή οι μισές της Ευρωλίγκα!

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Ένα από τα πιο απρόβλεπτα φινάλε αναμένεται να είναι το φετινό στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκα κυρίως όσον αφορά στην είσοδο στα πλέι-οφ. Ναι μεν όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο οι ομάδες είναι χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες, αυτές της πρώτης 4αδας-5αδας, αυτές που μάχονται για την 8αδα και τις βαθμολογικά (και μόνο) αδιάφορες αλλά το γεγονός ότι έξι αγωνιστικές πριν το τέλος οι μισές ομάδες έχουν ελπίδες πρόκρισης στην 8αδα νομίζω δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Πάμε λοιπόν να κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση του τι μέλλει γενέσθαι τον επόμενο μήνα και μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου προκειμένου να δούμε τους πιθανούς αντιπάλους του Ολυμπιακού στα πλέι-οφ μιας και οι ερυθρόλευκοι θα πάρουν είτε την πρώτη είτε στη χειρότερη για αυτούς τη 2η θέση στη βαθμολογία.

Ξεκινάω από την… ουρά της ιδιότυπης βαθμολογίας των ομάδων από την 6η έως την 14η θέση δηλαδή από Ερ.Αστέρα και Μιλάνο. Η σερβική ομάδα έχασε πολύτιμο έδαφος ειδικά με την ήττα της από τον Παναθηναϊκό πλην όμως από τα έξι τελευταία ματς έχει εκτός τη Μπαρτσελόνα, τέσσερα εντός με ομάδες όμως της πρώτης 10αδας και εκτός την αδιάφορη Βιλερμπάν. Οπότε υπό προϋποθέσεις μπορεί να κυνηγήσει και 4 και 5 νίκες. Η διαφορά της από την 8αδα είναι 3 νίκες οπότε μόνο αν πάρει 5 νίκες θα έχει ελπίδες. Όσο για την Αρμάνι Μιλάνο των επίσης 12 νικών κλειδί για τη συνέχεια θα είναι το εξ αναβολής με τη Φενέρμπαχτσε την άλλη Τρίτη στην Πόλη. Αν νικήσει και μειώσει τη διαφορά από την 8αδα στις 2 νίκες θα έχει ελπίδες παρά το πάρα πολύ δύσκολο πρόγραμμά της (εκτός Ρεάλ, Εφές, Μακάμπι, Μπολόνια).

Οι δύο ομάδες με 13 νίκες, Βίρτους Μπολόνια και Βαλένθια θα είναι ρυθμιστές. Αμφότερες έχουν 4 εκτός έδρας ματς με κάθε άλλο παρά αδιάφορες ομάδες ενώ εντός παίζουν επίσης με ομάδες της πρώτης 12αδας. Όσο έχουν μαθηματικές ελπίδες και παλεύουν θα καθορίζουν και το μέλλον άλλον ομάδων.

Μοναδική ομάδα με 14 νίκες είναι η δις πρωταθλήτρια Εφές που όμως από τα έξι επόμενα ματς τα 5 θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη με μοναδικό ταξίδι αυτό στο Βερολίνο με την ουραγό Άλμπα. Άρα, θεωρητικά, η Εφές παρότι ασταθής φέτος μπορεί να κάνει ακόμη και το 6/6 ή στη χειρότερη για αυτή να πετύχει 5 νίκες που πιστεύω θα της φτάσουν για την 8αδα παρότι έχει να αντιμετωπίσει ομάδες με ίδιους στόχους (Παρτιζάν, Μιλάνο, Μπολόνια) ή της 5αδας (Φενέρ, Μονακό).

Από τις ομάδες που αυτή τη στιγμή ισοβαθμούν στις 15 νίκες (τέσσερις τον αριθμό) αυτή με το, θεωρητικά πάντα, πιο βατό πρόγραμμα είναι η Μπασκόνια και μετά η Ζαλγκιρις με τη Μακάμπι. Οι Βάσκοι θα παίξουν με δύο ομάδες της ουράς εντός (Αλμπα, Βιλερμπάν) και με τον Ερ.Αστέρα στο Βελιγράδι την άλλη εβδομάδα συν αυτό με τη Φενέρ στη Βιτόρια. Οι 5 νίκες της δίνουν σίγουρα θέση στην 8αδα ίσως να της φτάσουν και οι 4 ανάλογα με τις ισοβαθμίες. Η Ζαλγκίρις έχει 4 ματς εντός με ομάδες της πρώτης 10αδας και εκτός μόνο Φενέρμπαχτσε (θυμίζω ότι έχει γενικώς καλή παράδοση στην Πόλη) και την αδιάφορη Μπάγερν στο Μόναχο την τελευταία αγωνιστική οπότε με 5 νίκες σίγουρα μπαίνει 8αδα ίσως και με 4. Η Μακάμπι έχει το πιο περίεργο πρόγραμμα. Εντός 4 ματς με διόλου αδιάφορες ομάδες (Μπασκόνια, Ρεάλ και τις 2 ιταλικές) και εκεί ποντάρει. Να κάνει έστω το 3/4 εντός έδρας συν μία νίκη επί Βιλερμπάν ή Ζαλγκίρις εκτός για την 8αδα.

Τέλος η Παρτιζάν πλην του αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με τον αδιάφορο Παναθηναϊκό έχει ίσως το πιο δύσκολο προγρμμα. Εντός Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ σε τρία σερί ματς από την άλλη εβδομάδα, εκτός Εφές και Μονακό. Ψάχνει τουλάχιστον 4 νίκες αφού οι 3 ίσως να μην της φτάσουν ενώ όπως και για τις άλλες ομάδες μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι ισοβαθμίες με την εικόνα να αρχίζει να ξεκαθαρίζει μετά την 31η αγωνιστική.

Η πρόβλεψή μου; Πιστεύω ότι τις περισσότερες πιθανότητες για τις τρεις θέσεις (6η, 7η, 8η) ανεξαρτήτως σειράς, έχουν Μπασκόνια, Εφές και Παρτιζάν με αουτσάιντερ τη Μακάμπι (αντί Εφές ή Παρτιζάν) αν καταφέρει να εκμεταλλευτεί στο απόλυτο την έδρα.

Ιδού και το πρόγραμμα για τις ομάδες από την 6η έως την 14η θέση:

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ 8ΑΔΑΣ

Ομάδα

Νίκες

29η

30η

31η

32η

33η

34η

Παρτιζάν

15

ΕΦΕΣ

Ολυμπιακός

Μπαρτσελόνα

Ρεάλ

ΜΟΝΑΚΟ

Παναθηναϊκός

Μπασκόνια

15

ΜΑΚΑΜΠΙ

ΕΡ.ΑΣΤΕΡΑΣ

Άλμπα

Φενέρ

Βιλερμπάν

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μακάμπι

15

Μπασκόνια

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ

Μπολόνια

Μιλάνο

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Ρεάλ

Ζαλγκίρις

15

Ολυμπιακός

ΦΕΝΕΡ

Μονακό

Βαλένθια

Μακάμπι

ΜΠΑΓΕΡΝ

Εφές

14

Παρτιζάν

ΑΛΜΠΑ

Μιλάνο

Μπολόνια

ΦΕΝΕΡ

Μονακό

Μπολόνια

13

ΜΟΝΑΚΟ

Ρεάλ

ΜΑΚΑΜΠΙ

ΕΦΕΣ

ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Μιλάνο

Βαλένθια

13

Φενέρ

ΜΟΝΑΚΟ

ΕΡ.ΑΣΤΕΡΑΣ

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Μπολόνια

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Μιλάνο*

12

ΡΕΑΛ

Μπάγερν

ΕΦΕΣ

ΜΑΚΑΜΠΙ

Μπαρτσελόνα

ΜΠΟΛΟΝΙΑ

Ερ.Αστέρας

12

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Μπασκόνια

Βαλένθια

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ

Ολυμπιακός

Φενέρ


*Έχει έναν αγώνα λιγότερο, εκτός με τη Φενέρμπαχτσε

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0