Box to Box

Ανάλογα με τα... κέφια του Εμπαπέ η πρόκριση - Οι Βαυαροί είναι «Ευρωπαίοι» και το απέδειξαν

Ανάλογα με τα... κέφια του Εμπαπέ η πρόκριση - Οι Βαυαροί είναι «Ευρωπαίοι» και το απέδειξαν

Το πρώτο παιχνίδι για τη φάση των «16» ανάμεσα σε Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν ανέδειξε τη... γυμνία των Γάλλων, όποτε δεν αγωνίζεται ο Κιλιάν Εμπαπέ. Ταυτόχρονα οι Βαυαροί επέδειξαν σοβαρότητα και βάρος φανέλας σε μία ακόμα ευρωπαϊκή αναμέτρηση, αν και δεν βρίσκονται στο καλύτερο φεγγάρι τους.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

 

Μπήκαν... μουδιασμένες στο «Παρκ ντε Πρενς» Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν. Αμφότερες δεινοπαθούν να πάρουν νίκες μέσα στο 2023. Κάπως βελτιωμένη η γερμανική εκπρόσωπος, αλλά όχι κάτι σπουδαίο. Οι Γάλλοι με αποκλεισμό στο Κύπελλο και ήττα στο Μονακό. Από μουρμούρα; Άλλο τίποτα, σε αμφότερα τα στρατόπεδα. Γνωρίζονται από (όχι και τόσο) παλιά. Αναμένονταν μία αμφίρροπη πρώτη μάχη για τους «16» του UEFA Champions League.

Πρόλαβαν οι Μέσι, Νειμάρ, Βεράτι, Ρουίθ από τη μία, στον πάγκο ο Εμπαπέ, εκτός (κλασικά) οι Νόιερ, Μανέ από την άλλη. Νομίζαμε ότι ήμασταν σε λάθος έργο όταν διαπιστώσαμε από τις 11άδες ότι η Μπάγερν παρατάσσεται με (την όχι και τόσο δουλεμένη από τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν) τριάδα στην άμυνα.

Σε αντίθεση με την ΠΣΖ, η οποία προτίμησε το 4-4-2. Ναι μεν αγαπημένο σύστημα του Γκαλτιέ επί εποχής Λιλ, μη δοκιμασμένο, ωστόσο, στην πρωτεύουσα, μιας και η επιθετική τριάδα των Εμπαπέ, Μέσι και Νειμάρ, συνήθως ήταν στη διάθεσή του. Την Τρίτη (14/2) το βράδυ ο Εμπαπέ ήταν στον πάγκο και ο Γκαλτιέ δοκίμασε τη δική του αγαπημένη συνταγή.

Η Μπάγερν των 6/6 νικών στη φάση των ομίλων, των 4/5 ηττών, όμως, στο Παρίσι, ήταν κυρίαρχη στο πρώτο ημίχρονο. Επέτρεψε ένα σουτ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Η γνωστή ευρωπαϊκή υπεροπλία της εμφανίστηκε εκ νέου. Οι Βαυαροί έχουν φανέλα. Είναι απλό. Διατηρούν μία συγκρατημένη υπεροψία και επιβάλλονται. Το γεγονός ότι δεν σκόραραν στο πρώτο 45λεπτο μπορεί να έχει πολλές έννοιες. Ή δεν το πίστεψαν αρκετά. Ή δεν αντιλήφθηκαν πόσο παθητική ήταν η ΠΣΖ. Ή παρουσίασαν μία συνηθισμένη, για το νέο έτος, αφλογιστία.

Το γκολ ήρθε στο δεύτερο ημίχρονο με τον Κομάν. Ο παίκτης που έχει σκοράρει στην καριέρα του 55 γκολ. Μετρά 52 νίκες και 3 ισοπαλίες. Γεννημένος για τα δύσκολα ματς και για τρόπαια. Πάμπολλα έχει μαζέψει στην καριέρα του. Είναι μόλις 26 ετών. Πίεσε για το 2-0. Δεν σκόραρε. Έχει κάθε δίκιο να είναι παραπονούμενη η ομάδα το Νάγκελσμαν από την έκβαση του αγώνα. Το 1-0 φαντάζει «λίγο», αν πάρουμε τα 70 λεπτά αγώνα.

Η επιστροφή στην αμυντική τριάδα για την ΠΣΖ στο ημίχρονο, ήταν η παραδοχή του αρχικού λάθους του Γκαλτιέ. Με το γκολ του Κομάν στο 53’, μπήκε στο παιχνίδι ο Εμπαπέ. Ο σούπερ σταρ παραδέχτηκε μετά το τέλος του παιχνιδιού ότι ήθελε να παίξει σ’ αυτό το ματς. Γιατί για τέτοιες αναμετρήσεις δουλεύουν άπαντες οι παγκόσμιοι αστέρες. Μπορούσε να βοηθήσει 30 λεπτά. Σκόραρε αλλά τον πρόδωσε το... γόνατο και το μυτάκι του Νούνο Μέντες. Έχασε και το τετ α τετ με τον Ζόμερ.

Θα ήταν όλα μέλι-γάλα για τους Παριζιάνους; Επ’ ουδενί. Ίσα-ίσα αυτό που παρατηρήθηκε για μία ακόμα φορά, είναι μία ολόκληρη παράταξη αστέρων στη γαλλική πρωτεύουσα να στηρίζεται στον Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Νειμάρ απλά μόχθησε, πάλεψε, έτρεξε, κέρδισε φάουλ, αλλά έως εκεί. Ο Μέσι (έπρεπε να φτάσουμε στην 520η λέξη του κειμένου για να ασχοληθούμε μαζί του) δεν ήταν στο γήπεδο. Κατώτερος των περιστάσεων, όσο οξύμωρο κι’ αν ακούγεται.

Δεν είναι παράδοξο ότι με την είσοδο του Εμπαπέ, ανέβασαν στροφές και οι έτεροι εκπρόσωποι της Αγίας Τριάδας. Ο Νειμάρ οργάνωσε μαεστρικά, ο Μέσι είχε τη μεγάλη φάση στο 85’, ο Εμπαπέ έκανε τα δικά του. Μετρά φέτος 25 γκολ σε 28 επίσημα ματς. Τρομερός και επιδραστικός στο παιχνίδι της Παρί. Είναι αδιανόητο πως ένας παίκτης κρίνει την εικόνα αυτής της (ενισχυμένης) ΠΣΖ. Καθόλου τυχαίο ότι εν τη απουσία του Γάλλου σταρ στα τελευταία ματς, η ομάδα του Γκαλτιέ μέτρησε αποκλεισμό και ήττα. Τρίτη σερί αποτυχία ήταν αυτή με την Μπάγερν. Ο 56χρονος κόουτς πρέπει να ελπίζει ότι ο Εμπαπέ θα είναι υγιής στη συνέχεια, διότι αν λείψει, το μέλλον του κόουτς θα κρέμεται από μία κλωστή.

Η Μπάγερν είναι οργανισμός μαθημένος σε ευρωπαϊκά νοκ-άουτ παιχνίδια. Ακόμα και σε μέτριες βραδιές, ακόμα και εν μέσω τρικυμίας, θα πατήσει γκάζι, θα «μιλήσει» η φανέλα, θα πάρει προκρίσεις.

Η ΠΣΖ στηρίζεται μόνον στον Εμπαπέ. Άλλη μία απόδειξη, αυτή της Τρίτης. Η ρεβάνς στις 8 Μαρτίου στο Μόναχο. Με έναν πυραυλοκίνητο Εμπαπέ στη μηχανή της, η Παρί θα ελπίζει στην ανατροπή. Χωρίς τον 1ο σκόρερ του φετινού Champions League, η Μπάγερν ετοιμάζεται για την κλήρωση των προημιτελικών.

 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0