Box to Box

Ουνιόν Βερολίνου: Διανύει την 4η σεζόν στην Bundesliga, «γιγαντώθηκε» και πλέον ρίχνει... άκυρο σε παίκτες όπως ο Ίσκο!

Ουνιόν Βερολίνου: Διανύει την 4η σεζόν στην Bundesliga, «γιγαντώθηκε» και πλέον ρίχνει... άκυρο σε παίκτες όπως ο Ίσκο!
Συνεχίζει να πιστοποιεί ότι είναι από τα πλέον ανερχόμενα και υποδειγματικά κλαμπ στη Γερμανία. Η Ουνιόν Βερολίνου είχε την ευκαιρία να «κλείσει» τον σπουδαίο Ίσκο, αλλά αρνήθηκε την τελευταία στιγμή. Διότι βάζει πάνω απ’ όλα την υπόσταση, την ιστορία της και τη φήμη της. Απέναντι στην ίδια και τους οπαδούς της...

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Τη στιγμή που η Χέρτα Βερολίνου χαροπαλεύει και αλλάζει τη μία διοίκηση, μετά από την άλλη, η συμπολίτισσα Ουνιόν «μεγαλώνει» ακόμα περισσότερο. Η προσπάθεια απόκτησης του Ίσκο (ποιος θα το περίμενε παρακαλώ) θα αποτελούσε το επιστέγασμα του αναστήματος που κέρδισε με το σπαθί της, μετά από πορείες σε Γερμανία και Ευρώπη. Αν και δεν ολοκληρώθηκε ο «γάμος» με τον Ισπανό μέσο, η «σιδερένια» μπήκε για τα καλά στο χάρτη του ποδοσφαίρου της Ηπείρου μας, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την παράδοση και τη συμπαράσταση του κόσμου.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που η Ουνιόν Βερολίνου χαροπάλευε στα χαμηλά στρώματα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Οι εν λόγω εποχές αποτελούν, και επισήμως, παρελθόν από το καλοκαίρι το 2019, οπότε και κατάφερε να κερδίσει την άνοδό της στα σαλόνια της Bundesliga. Τα «πέτρινα» χρόνια κλείστηκαν για τα καλά στο χρονοντούλαπο της ομάδας, αν και ουδείς στην ανατολική πλευρά της πρωτεύσας ξεχνά από που ξεκίνησε. Την διακρίνει η ιστορία, η φτώχια, η εργατική τάξη, η ξεκάθαρη πολιτική στάση κόντρα στο κατεστημένο της τότε εποχής, αρέσκεται να είναι το αουτσάιντερ, πάντα, ωστόσο, κινείται με γνώμονα ότι αποτελεί το κορυφαίο κλαμπ της πόλης, ανεξαρτήτως παρουσίας στην κορυφαία κατηγορία ή όχι. Μην ξεχνάμε πως, πέραν του φωτεινού ηλεκτρονικού πίνακα, υπάρχει ακόμα ο κύριος που αλλάζει δια χειρός το σκορμ με τις ταμπέλες.

Ναι, όλα αυτά ακόμα υπάρχουν και τα πρεσβεύει με το παραπάνω η Ουνιόν. Αυτό που άλλαξε είναι η οντότητά της εντός και εκτός συνόρων. Καθιερώνεται στις θέσεις της Ευρώπης στη Γερμανία. Στο Conference πέρσι και στο Europa League φέτος, αποκτά εμπειρίες και κερδίζει προκρίσεις. Στη σεζόν 2021-22 είχε έσοδα 122 εκατ. ευρώ (2020-21 72,8 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη 12,7 εκατ. ευρώ. Ασύλληπτα νούμερα για τα δεδομένα της. Το πρεστίζ που κερδίζει, συν την οικονομική άνεση που αποκτά πλέον (προσθέτουμε και το δέλεαρ της υπέροχης πόλης του Βερολίνου) παρακίνησαν έναν παγκόσμιο σταρ όπως ο Ίσκο, να ασχοληθεί μαζί της. Κάτι που επίσης άνηκε στη σφαίρα της φαντασίας πριν από μερικά έτη.

Το φλερτ λοιπόν δεν εξελίχθηκε σε ανταλλαγή με... βέρες. Αν και πέρασε με επιτυχία τα ιατρικά τεστ ο πρώην άσος της Σεβίλλης, αν και στην ουσία όλα είχαν συμφωνηθεί, το deal χάλασε. Η αιτία; Η μία πλευρά (Ουνιόν) αναφέρει αυτό ακριβώς που περιγράψαμε πιο πάνω: «είμαστε η Ουνιόν Βερολίνου, έχουμε αρχές και υπάρχουν όρια». Η άλλη πλευρά (Ίσκο) υποστηρίζει ότι άλλαξε η πρωτευουσιάνα τους όρους της συμφωνίας (π.χ. δεν θα τον συμπεριλάμβανε στην ευρωπαϊκή λίστα) και έτσι ακυρώθηκε η κορυφαία μεταγραφή του χειμώνα στην Bundesliga. Ήδη νωρίτερα είχε αποκτήσει τον Τυνήσιο Μουντιαλικό, Λαϊντουνί έναντι 4 εκατ. ευρώ από τη Φερεντσβάρος.

Η ομάδα γύρω από τον Ουρς Φίσερ γιγαντώθηκε. Μεγαλώνει ποδοσφαιρικά. Με συνέπεια, με σταθερά βήματα και με επιτυχία. Διότι όταν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός, τότε όλα μπορούν να συμβούν. Μπορεί ο Ελβετός κόουτς να έμεινε με το... γαμώτο σχετικά με τον μη ερχομό του Ίσκο, εντούτοις είναι στο τιμόνι από το καλοκαίρι του 2018 και γνωρίζει τι εστί η «σιδερένια» Ουνιόν Βερολίνου.

Τα μελλοντικά πλάνα αναφέρουν ότι οι Köppenicker θα περάσουν σε ακόμα πιο ευρωπαϊκά πρότυπα. Επιθυμούν το καλοκαίρι του 2024 να ξεκινήσει το πρότζεκτ των 150 εκατ. ευρώ, για την ανακατασκευή της Alte Försterei (από 22.012 σε 37.500 θέσεις) και τη δημιουργία του προπονητικού κέντρου της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ντιρκ Τσίνγκλερ: «θα δημιουργήσουμε το πιο ατμοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης». Μοναδικό μελανό σημείο: για εκείνη τη σεζόν θα χρειαστεί (όπως πέρσι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια) να μετακομίσει στο αχανές και μη... φιλικό Ολυμπιακό Στάδιο, την έδρα της Χέρτα. Ας είναι...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0