Box to Box

Πρωτάθλημα με τέσσερις ομάδες μέσα στη μάχη; Ακριβώς επειδή είναι σπανιότατο, απολαύστε το όσο διαρκεί!

Πρωτάθλημα με τέσσερις ομάδες μέσα στη μάχη; Ακριβώς επειδή είναι σπανιότατο, απολαύστε το όσο διαρκεί!

Όλα δείχνουν πως για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα θα έχει νόημα, αυτή η διαδικασία των πλέι οφ, που περισσότερο τo έχει ταλαιπωρήσει και λιγότερο το έχει βοηθήσει. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αυτής της σεζόν που διανύουμε, είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερο το γεγονός του ότι θα υπάρχει η έξτρα διαδικασία! Ένα τέτοιο πρωτάθλημα που το διεκδικούν τουλάχιστον τρεις ομάδες γινόταν πιο συχνά παλιότερα, αλλά με τέσσερις; Πρέπει να πάμε στον 20ο αιώνα για να βρούμε κάτι ανάλογο!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Υπάρχει σεζόν, η πρώτη επαγγελματική στο ελληνικό πρωτάθλημα, που τον τίτλο διεκδίκησαν στα ίσα έξι ομάδες! Και από την πρώτη θέση της βαθμολογίας πέρασαν οκτώ διαφορετικές, κάτι που δεν ξανά έγινε και που δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ ότι θα ξανά συμβεί.

Ήταν το 1979 – 80, η πρώτη χρονιά που το ελληνικό πρωτάθλημα γινόταν πλέον σε επαγγελματικό επίπεδο, όπου ο τίτλος κρίθηκε σε μπαράζ, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Άρη, ενώ υπήρχε μπαράζ με τις ομάδες που ήταν μόλις δύο βαθμούς πιο πίσω στην τελική βαθμολογία για την τρίτη θέση, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ!

Δηλαδή στην τελική βαθμολογία στριμώχτηκαν μέσα σε διαφορά δύο βαθμών τέσσερις ομάδες!

Στην πέμπτη θέση, έξι πόντους πιο πίσω, ήταν ο ΠΑΟΚ, που και αυτός μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές διεκδικούσε τον τίτλο. Έκτα ήρθαν τα Γιάννινα και έβδομος τερμάτισε ο Εθνικός, με μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας του που ήταν πρώτος στη βαθμολογία μέχρι την Καθαρή Δευτέρα, επτά ματς πριν το τέλος! Να υπενθυμίσω ότι η  βαθμολογία βέβαια τότε ήταν με δύο βαθμούς στη νίκη, αλλά το πόσο ανταγωνιστικό ήταν το πρωτάθλημα δεν φαίνεται μόνο στο ότι κρίθηκε στους 47 βαθμούς, αλλά το πόσες ήττες είχε ο πρωταθλητής Ολυμπιακός: επτά!

Εκτός από αυτήν την χρονιά, πρωτάθλημα πάρα πολύ ανταγωνιστικό είχε συμβεί και το 1976 – 77, επίσης με τέσσερις ομάδες να το διεκδικούν μέχρι το τέλος. Ο Παναθηναϊκός με 54 πόντους ξεπέρασε στις λεπτομέρειες τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό που είχαν 52 αν και είχε βρεθεί έξι πίσω από όλους τον Δεκέμβριο! Το απόλυτο φαβορί εκείνης της χρονιάς έμοιαζε να είναι η ΑΕΚ στην αρχή αλλά η πορεία της στην Ευρώπη όπου έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την απορρύθμισε, πετώντας κρίσιμους βαθμούς, χάνοντας σε ματς που ακολουθούσαν τα ταξίδια της και τερμάτισε τέταρτη με 51!

Αυτές οι δύο περιπτώσεις είναι τα πρωταθλήματα που κρίθηκαν έχοντας και τους τέσσερις, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ μέσα στη μάχη έως τις τελευταίες αγωνιστικές και αν βάλουμε και το 1989-90 που η μάχη κράτησε μέχρι και τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις. Στον 21ο αιώνα μόνο ένα διάστημα του πρωταθλήματος 2001-02 υπήρξε το ίδιο ενδιαφέρον αλλά γενικά ήταν σπάνιο φαινόμενο!

Υπό αυτό το πρίσμα καθιστά από μόνο του αυτό που συμβαίνει φέτος κάτι σημαντικό και αντιλαμβάνεται κανείς αυτονόητα πως το τωρινό πρωτάθλημα στην Ελλάδα πρέπει να το απολαύσει ο κόσμος γιατί είναι κάτι που ίσως αργήσει να ξανασυμβεί! Και για πρώτη φορά η διαδικασία των πλέι οφ θα δικαιωθεί.

Ξέρετε, όταν κάτι συμβαίνει πολλές φορές, δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος πως δεν είναι αυτονόητο, αλλά ιστορικά σημαντικό, ωστόσο έχω την αίσθηση πως αυτή τη φορά όλοι αντιλαμβάνονται πως παρακολουθούμε κάτι πολύ σπουδαίο! Και αυτό είναι από μόνο του απολαυστικό!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0