Box to Box

Κριστιάνο Ρονάλντο: Έχει διαφορά η Αλ Νασρ από ομάδες της MLS;

Κριστιάνο Ρονάλντο: Έχει διαφορά η Αλ Νασρ από ομάδες της MLS;

Ελάχιστοι είμαστε αυτοί που μπορούμε να κρίνουμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Το πράττουν οι «ειδικοί» με τα σχόλιά τους, περί μεταγραφής στην Αλ Νασρ, άρα η δική μας άποψη περιττεύει. Απλά θέλουμε να εμβαθύνουμε στο σκεπτικό του Πορτογάλου σταρ.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Είναι (άντε) 37 ετών, αν και σε έναν μήνα θα συμπληρώσει τα 38 χρόνια της ζωής του. Τα συμπλέγματα εγωισμού του είναι στα ύψη. Δεδομένο αυτό. Και πως να μην είναι. Ή μη μου πείτε ότι δεν διακατέχεται από δαύτα ο Λιονέλ Μέσι; Να και πάλι. Η σύγκριση με τον Μέσι. Όπου Κριστιάνο Ρονάλντο και ο (φρέσκος) κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Λογικό. Μιλάμε για τους δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη την τελευταία 18ετία. Συμβαδίζουν στην κορυφή. Ο ένας δίπλα στον άλλον. Τελεία!

Ουδεμία διάθεση να μπω σε διαδικασία να συγκρίνω αριθμούς, τρόπαια, Χρυσές Μπάλες κτλ. Ο ένας είναι μάγος, ο άλλος είναι υπερ-παίκτης. Εμένα μου «κάνει». Ούτε έχει διαφορά αυτή τη στιγμή το που παίζει ο ένας και που επέλεξε να αγωνιστεί ο άλλος. Διότι σε δύο χρόνια θα «μάθουμε» τον τελικό (ίσως και όχι) προορισμό της καριέρας του Λέο Μέσι, όταν θα αποφασίσει να εγκαταλείψει και αυτός την Ευρώπη. Ο Ρονάλντο σωστά τα είπε (σε ελεύθερη μετάφραση): «δε με χωράει πλέον η Ευρώπη, τα κατέκτησα όλα». Άδικο έχει;

Επιλογή του ήταν η Αλ Νασρ από τη Σαουδική Αραβία. Οι οικονομικές απολαβές του είναι τεράστιες, υπέρογκες, εξωπραγματικές, προκλητικές. Πείτε το όπως θέλετε. Υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει στην ατάκα (χρησιμοποιούμε ξανά δικά του λόγια): «το συμβόλαιο είναι μοναδικό, γιατί είμαι μοναδικός ποδοσφαιριστής»; Ελάχιστοι έως κανένας. Διότι όταν το βασικό ετήσιο συμβόλαιο του Ρονάλντο θα του αποφέρει 85 εκατομμύρια ευρώ, από που νομίζετε ότι θα συμπληρωθεί το ποσό των 200 εκατομμυρίων ως συνολικά έσοδά του; Ακριβώς. Από τα deals με χορηγούς και διαφημίσεις. Πάνω από το 100% των κερδών του θα είναι από μη αγωνιστικούς λόγους. Και όλα αυτά τα χρήματα θα ρέεουν στην τσέπη του μέχρι να γίνει 40 ετών. Αδιανόητο!

Ο Κριστιάνο δεν χωράει πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Μισό λεπτό. Δε βρίσκει χρησιμότητα στα πλάνα του Τεν Χαγκ, στα σχέδια του τάδε και του δείνα. Αυτοί οι προπονητές, οι μοντέρνοι, οι έχοντες στο μυαλό τη δική τους οπτική, είναι οι... αρνητές Ρονάλντο. Ούτε η υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ευρώπη, ούτε όλος ο πλανήτης αρνείται την παρουσία, την αγωνιστική οντότητα, του Πορτογάλου παικταρά. Λίγες οι ομάδες που μπορούν να αντέξουν το οικονομικό πακέτο της συμφωνίας. Επίσης σωστό. Αλλά, προς Θεού, ποιος ο λόγος να εκμηδενίσουμε έναν ποδοσφαιριστή, που στα 36 του χρόνια πέρσι σκόραρε με αρκετά μεγάλη συχνότητα στην Premier League. Στην Αγγλία, όχι στην Ελβετία.

«Με ήθελαν αρκετοί σύλλογοι απ’ όλες τις μεριές του κόσμου», μας αποκάλυψε ο επί χρόνια ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Το ακούμε. Το θέμα είναι τι άρεσε σε εκείνον και που ήθελε να συνεχίσει να κλωτσάει το τόπι, με το σχετικό αντίτιμο. Αν είναι σωστές οι περαιτέρω πληροφορίες και αναλάβει μέγιστο ρόλο στη διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030 από τη Σαουδική Αραβία, τότε πρέπει να κάνουμε λόγο και για το... επιχειρηματικό μυαλό του staff του CR7.

Μας μίλησε για το ποιοτικό πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας. Αλήθεια, το έχουμε δει από πρώτο χέρι, πέραν των όσων μας έχουν αποκαλύψει ακόμα και Έλληνες που πέρασαν για το... ψωμί τους από εκεί, ώστε να αποφανθούμε αν είναι το «τέλος καριέρας» για τον ίδιο; Είναι τέλος καριέρας για έναν 35χρονο να επιλέξει την MLS ή την Κίνα; Πιθανή τοποθέτηση θα ήταν ότι άπαντες επιθυμούν στο φινάλε της ποδοσφαιρικής τους σταδιοδρομίας ένα παραπάνω... χαρτζιλίκι. Θέλουν να εξαργυρώσουν, σε πιο ήπιες συνθήκες, το όνομά τους, την καριέρα τους, τα όσα έχουν χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, σε πιο δύσκολα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Ούτε αποτελεί ισχυρό όπλο στο βιογραφικό ενός 38άρη το Τσάμπιονς Λιγκ Ασίας ή το Τσάμπιονς Λιγκ της ΚΟΝΚΑΚΑΦ. Αλλά ούτε ο Ρονάλντο κρεμάει τα παπούτσια του, μετακομίζοντας στην Αλ Νασρ. Φυσικά εκεί θα μπορέσει να παίξει στο 50%-60% και πάλι να είναι στα πρωτοσέλιδα.

Αυτό θέλει. Να μη χαθεί από το προσκήνιο. Ο ένας κατέκτησε το πολυπόθητο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Ρονάλντο κατάφερε και πάλι να κλέψει λίγη (έως και αρκετή) λάμψη από τη δημοσιότητα και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Η... πίστα φαντάζει εύκολη. Όσο εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί για τον Μέσι η πιθανή μετακίνηση σε ομάδα της MLS, λέγε με Inter Miami σε ενάμιση ή δύομιση χρόνια. Τότε θα είναι στην ηλικία του Ρονάλντο. Και τι θα λέμε; Ότι ο Λέο πηγαίνει στην (πολυδιαφημισμένη, όχι ανώτερη ποδοσφαιρικά από τη Σαουδική Αραβία) MLS και πλησιάζει το τέλος της καριέρας του. Ιεροσυλία...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0