Box to Box

Η χρονιά των (νέων) ιστορικών ρεκόρ σε ΝΒΑ και Ευρώπη με ΛεΜπρον και ΝτεΚολό

Η χρονιά των (νέων) ιστορικών ρεκόρ σε ΝΒΑ και Ευρώπη με ΛεΜπρον και ΝτεΚολό
Το 2023 που μετράει ήδη λίγες ώρες στη ζωή μας θα είναι ένα από τα πιο ιστορικά έτη για το μπάσκετ αφού το προσεχές δίμηνο, πιθανότατα κάποια στιγμή μέσα στον Φεβρουάριου, θα σπάσουν το ένα μετά το άλλο δύο ρεκόρ που κρατάνε από το 1989 και το 1994 αντίστοιχα.

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Και δεν πρόκειται για δύο όποια και όποια ρεκόρ αλλά για αυτά που αφορούν στον πρώτο σκόρερ όλων τω εποχών στο ΝΒΑ και στον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στα Κύπελλα Ευρώπης μπάσκετ. Δράστες ο ΛεΜπρον Τζέιμς που θα πετύχει αυτό για το οποίο… μπήκε στον χώρο του μπάσκετ και αυτοαποκαλέστηκε “βασιλιάς” σπάζοντας το ρεκόρ του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και ο Γάλλος Νάντο ντε Κολό ο οποίος θα ξεπεράσει τον Νίκο Γκάλη και το… στοιχειωμένο από το 1994 ρεκόρ.

Στα 38 του χρόνια πλέον ο ΛεΜπρον Τζέιμς συγκαταλέγεται όχι απλά στην ελίτ της ιστορίας του παγκόσμιου μπάσκετ αλλά παραμένει και στην κουβέντα για τον GOAT όσο και αν τα κατορθώματα του Μάικλ Τζόρνταν με τα 6 δαχτυλίδια σε 8 μαζεμένες σεζόν δεν πρόκειται όχι να τα ξεπεράσει αλλά έστω να τα φτάσει.

Φτάνει όμως όπου να ‘ναι στο να ξεπεράσει τους 38.387 πόντους του θρυλικού Καρίμ από το 1989. Ο Λου Άλσιντορ (όπως ήταν το αρχικό του όνομα), σταμάτησε το μπάσκετ στα 42 πλησιάζοντας στους 40.000 πόντους καριέρας! Προσοχή, σημειώνω ότι οι πόντοι αφορούν ΜΟΝΟ την κανονική διάρκεια του ΝΒΑ αφού αυτούς “μετράει” η λίγκα, παραδοσιακά. Ο Καρίμ έπαιξε για τελευταία φορά στις 23 Απριλίου 1989 με τη φανέλα των Λέικερς εναντίον των Σιάτλ Σουπερσόνικς για 26 λεπτά σκοράροντας 10 πόντους. Για τη ιστορία συμπαίκτες του σε εκείνο το ματς ήταν οι Μάτζικ Τζόνσον, Τζέιμς Ουόρθι, ο μετέπειτα παίκτης και του Παναθηναϊκού Μπάιρον Σκοτ, ο Μάισαλ Τόμπσον πατέρας του Κλέι των Ουόριορς, ο Μάικλ Κούπερ και ο Τόνι Κάμπελ που πέρασε το 1995 από την ΑΕΚ. Όσο για τους αντιπάλους του σε εκείνο τον αγώνα με την πράσινη φανέλα των Σόνικς, μεταξύ άλλων ήταν ο μετέπειτα παίκτης και του Ηρακλή Ζέιβιερ ΜακΝτάνιελ, ο μετέπειτα παίκτης και της Λάρισας Σιντέιλ Θρετ αλλά και οι Ντέιλ Έλις, Νέιτ ΜακΜίλαν, Όλντεν Πόλινις κ.α.

Ο ΛεΜπρον αυτή τη στιγμή μέχρι και τους 47 πόντους που έβαλε εναντίον της Ατλάντα μετρούσε 37.817 πόντους άρα χρειάζεται άλλους 571 για να ξεπεράσει τον Τζαμπάρ. Κάτι που με βάση τους φετινούς του μέσους όρους λογικά θα τους βάλει κάποια στιγμή μέχρι λίγο πριν το All Star break στα μέσα Φλεβάρη.

Εδώ και σημειώσω ότι: Ο Τζαμπάρ όσον αφορά στους συνολικούς πόντους σε κανονική περίοδο + πλέι-οφ στο ΝΒΑ μετράει 44.149 πόντους ενώ ο ΛεΜπρον τον ξεπέρασε… πέρυσι και πλέον μετράει 45.448 πόντους συνολικής καριέρας. Αλλά είπαμε, το ρεκόρ για το ΝΒΑ αφορά μόνο στην κανονική περίοδο.

Γύρω στα μέσα, άντε τέλη Φλεβάρη αναμένεται να “σπάσει” και ένα ιστορικό ευρωπαϊκό ρεκόρ. Αυτό του κορυφαίου σκόρερ στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης που κρατάει από το 1994. Τότε που ο Νίκος Γκάλης έπαιξε για τελευταία φορά στον αγώνα της τότε ομάδα του, του Παναθηναϊκού με αντίπαλο την ουκρανική Μπουντιβέλνικ Κιέβου στον 2ο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ήτα 6 Οκτωβρίου 1994 στο κλειστό της Γλυφάδας όταν ο Νικ σε 35 λεπτά συμμετοχής έβαζε 23 πόντους αλλά κανείς δεν γνώριζε, ούτε καν ο ίδιος, ότι θα ήταν το τελευταίο του παιχνίδι αφού μία εβδομάδα αργότερα ερχόταν σε ρήξη με τον τότε προπονητή του, το αείμνηστο Κώστα Πολίτη με αποτέλεσμα να κρεμάσει αναπάντεχα τα παπούτσια του.

Με εκείνους τους 23 πόντους ο Γκάλης έφτασε στους 4.904 πόντους στα Κύπελλα Ευρώπης, τους περισσότερους φυσικά με τη φανέλα του “αυτοκράτορα” Άρη. Ένα ρεκόρ το οποίο πλησίασε αλλά δεν ξεπέρασε λόγω κάποιων τραυματισμών αλλά και της πανδημίας ο Βασίλης Σπανούλης για μόλις 32 πόντους αφού ο Λαρισαίος νυν τεχνικός του Περιστερίου έμεινε στους 3.872.

Αυτός όμως που θα τον ξεπεράσει μέσα στον Φλεβάρη θα είναι ο Γάλλος γκαρντ Νάντο Ντε Κολό. Ο νυν παίκτης της Βιλερμπάν έχει μετά και τη 16η αγωνιστική της Ευρωλίγκα 4.830 πόντους καριέρας με διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες και χρειάζεται σε πρώτη φάση 43 πόντους για να ξεπεράσει τον 2ο της σχετικής λίστας Σπανούλη και 75 για να αφήσει 2ο τον Γκάλη. Με τον φετινό του μέσο όρο (13,3 πόντοι) χρειάζεται λογικά 6-7 παιχνίδια άρα σε ένα από τα παιχνίδια με Βίρτους Μπολόνια (εντός), Μονακό (εκτός) ή Εφές (εντός) θα το καταφέρει!

Αν φυσικά ο Ντε Κολό τη διετία 2012-14 όπου είχε μετακομίσει στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ είχε μείνει στην Ευρώπη τώρα θα έβαζε πλώρη για τους… 6000 πόντους καριέρας έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τον Γκάλη, αλλά το ρεκόρ ούτως ή άλλος (θα) είναι δικό του πριν κλείσει τα 36.

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0