Box to Box

Αγώνες μπάσκετ με εθελοντές φίλαθλους από την εξέδρα για τη θέση των κριτών!

Αγώνες μπάσκετ με εθελοντές φίλαθλους από την εξέδρα για τη θέση των κριτών!

Αν βρεθείτε το Σαββατοκύριακο σε οποιοδήποτε γήπεδο μπάσκετ ανά την Ελλάδα και ακούσετε από τα μεγάφωνα αγγελία “ζητείται εθελοντής για να γίνει κριτής της αναμέτρησης” μην απορήσετε. Και κυρίως μην ενδώσετε στον πειρασμό να αντικαταστήσετε τους κριτές και να βάλετε τρικλοποδιά στον αγώνα τους.

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Το ελληνικό μπάσκετ έχει μπει για τα καλά στη “νέα τάξη πραγμάτων” που εκπροσωπεί η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας η οποία μπορεί μπροστά στις κάμερες να ευαγγελίζεται και να επικαλείται τον “διάλογο” όμως πίσω από αυτές έχει άλλα σχέδια και τη δική της ατζέντα. Όπως συμβαίνει στην υπόθεση των κριτών των αγώνων μπάσκετ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ώστε να ενημερωθεί ο φίλαθλος κόσμος για το τι έχει προκαλέσει το μπάχαλο που θα προκληθεί από την απουσία κριτών, των ανθρώπων της γραμματείας δηλαδή, από τους αγώνες των Εθνικών και τοπικών πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν στην αρχή της σεζόν ο πρόεδρος του συνδέσμου Βορειοδυτικής Ελλάδας (ΕΣΚΑΒΔΕ) μέλος και των διοικήσεων της ΕΟΚ επί προεδρίας Βασιλακόπουλου ο οποίος στις τελευταίες εκλογές της Ομοσπονδίας ήταν υποψήφιος με την "παράταξη" Φασούλα, ενημέρωσε τον σύνδεσμο κριτών της Ένωσής του ότι αρχής γενόμενης από τη φετινή σεζόν στους αγώνες του Συνδέσμου θα δίνουν το παρόν δύο κριτές και ένας... φίλαθλος εθελοντής! Οι κριτές φυσικά αντέδρασαν και προσέφυγαν στο ΑΣΕΑΔ στις 11 Νοεμβρίου.

Πριν από μερικές εβδομάδες, δε, η ΕΟΚ αποφάσισε και... διάταξε τη μείωση των κριτών στους αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων από τρεις σε δύο ανά αγώνα. Κάτι με το οποίο διαφώνησε η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Μερίκα η οποία και παραιτήθηκε από σύμβουλος του προέδρου της Ομοσπονδίας κ.Λιόλιου. Για τους κριτές όπως ανέφεραν μέλη του Συνδέσμου ήταν αδιαπραγμάτευτο να μη συμφωνήσουν με την απόφαση της ΕΟΚ και του προέδρου της να “κόψει” τον 3ο κριτή και όλα αυτά για μία αμοιβή της τάξης των 8 ευρώ! Όσο για τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Όπως λένε πληροφορίες στην παραίτηση της κας Μερίκα "απάντησε" ζητώντας από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να άρει την αθλητική αναγνώριση των κριτών και να τους πάρει υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδίας προκειμένου η ΕΟΚ να κάνει και τους ορισμούς και την αξιολόγηση και τον πειθαρχικό τους έλεγχο! Ουσιαστικά να τους εξαφανίσει δηλαδή!

Έτσι φτάσαμε στην απόφαση αποχής των κριτών από τους αγώνες και την πρόθεση η αποχή να είναι επ’ αόριστο μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματός τους. Πως απαντάει η Ομοσπονδία; Βάζοντας σε λειτουργία τον δικό της “απεργοσπαστικό” ουσιαστικά μηχανισμό ενώ πατώντας πάνω στον Γενικό Κανονισμό διοργανώσεων ελπίζει να καταφέρει να γίνουν οι (περισσότεροι) αγώνες του Σαββατοκύριακου σε όλη την Ελλάδα με αντικαταστάτες των κριτών απλούς random φιλάθλους από την εξέδρα!

Το αναφέρει άλλωστε ξεκάθαρα στο Άρθρο 32 ο κανονισμός όπου στην παράγραφο 2 μέσα στα καθήκοντα του κομισάριου αν δεν παραστούν οι ορισμένοι κριτές σε κάποιον αγώνα να ορίσει στην… τύχη απλούς φιλάθλους-εθελοντές να γίνουν “κριτές για μια μέρα”!

Χωρίς_τίτλο_8.png

Πάμε τώρα και στο δια ταύτα για το τι πρόκειται να συμβεί το Σαββατοκύριακο. Η ΕΣΚΑ ήδη ανέβαλε τους αγώνες της παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από την ΕΟΚ να βρεθεί “απεργοσπαστικός” μηχανισμός. Ο σύνδεσμος κριτών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ξεκινήσει την αποχή τη Δευτέρα 12/12 οπότε οι αγώνες στη συμπρωτεύουσα θα γίνουν κανονικά. Ομοίως στα νησιά (στη Ρόδο οι κριτές θα δώσουν κανονικά το παρόν όπως και στην Κρήτη) οι κριτές θα πάνε στους αγώνες ενώ σε όσα νησιά όπως για παράδειγμα στη Νάξο οι κριτές αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη στάση του κεντρικού τους συνδέσμου η ΕΟΚ ζήτησε να μεταβούν άλλοι κριτές από την… Χίο δίχως να ξεκαθαρίζει ποιος και πως θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους.

Στην ΕΣΚΑΘ (Θεσσαλία) κάποια παιχνίδια σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ Sports οριστηκαν κανονικά με κριτές του συνδέσμου της περιοχής της Ένωσης αλλά στα περισσότερα η Ενωση ζήτησε από τις ομάδες να βρουν δύο άτομα (αθλητές του εφηβικού ή παλιούς αθλητές) προκειμένου να αντικαταστήσουν τη γραμμετεία ως κριτές για να γινουν τα ματς Α1 και Α2 ανδρικού! Όμως τα περισσότερα σωματεία έστειλαν απαντητική επιστολή ότι αδυνατούν να το κάνουν ενώ ενα σωματείο ήδη ανακοίνωσε αποχή από τους αγώνες ανδρικού, εφηβικού και παιδκού το Σαββατοκύριακο γιατι δεν πρόκεται να συμμετάσχει σε αγώνα χωρίς αναγνωρισμένους κριτές και ειδικά με άτομα που πρόσκεινται σε γηπεδούχο σωματείο!

Όσον αφορά στην Α1 που είναι η βιτρίνα του μπάσκετ και τους 6 αγώνες οι Κολοσσός-Περιστέρι, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός θα διεξαχθούν κανονικά, στο Προμηθέας-Απόλλων και στο Παναθηναϊκός-ΑΕΚ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη βρεθεί αντικαταστάτες σε περίπτωση που οι κριτές που έχουν ορισθεί δεν εμφανιστούν και για τους μόνους αγώνες που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί “λύση” αλλά ασκούνται τεράστιες πιέσεις για να βρεθεί είναι τα Λαύριο-Καρδίτσα και Ιωνικός-Άρης.

Το πρόβλημα από την αποχή των κριτών αναμένεται να είναι σημαντικό σε κάποια ματς της Α2 και κυρίως σε Β και Γ Εθνική και στους αγώνες των πρωταθλημάτων Γυναικών.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα κάποιες ομάδες απείλησαν πως αν κριτές δεν εμφανιστούν στους αγώνες που έχουν οριστεί θα τους ασκήσουν διώξεις για διαφύγοντα κέρδη τόσο προς τον σύνδεσμο όσο και προσωπικά σε κάθε άτομο! Και εδώ μπαίνει το τελευταίο κομμάτι του παζλ αφού σύμφωνα με πληροφορίες ασκούνται πιέσεις στην εισηγήτρια του ΑΣΕΑΔ που έχει αναλάβει την προσφυγή των κριτών της Ένωσης ΕΣΚΑΒΔΕ που ανέφερα παραπάνω να βγάλει ίσως και εντός της ημέρας απόφαση για το αν την κάνει δεκτή ή όχι. Ώστε αν γνωμοδοτήσει πως οι κριτές δεν έχουν δίκιο να μπορούν οι ομάδες, οι Ενώσεις και η Ομοσπονδία να κινηθούν εναντίον τους νομικά!

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0