Box to Box

Λίβερπουλ: Η κακή συνήθεια που έγινε… βαρίδι! Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως δέχεται νωρίς γκολ και αυτό ουσιαστικά την «σκοτώνει»!

Λίβερπουλ: Η κακή συνήθεια που έγινε…  βαρίδι! Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως δέχεται νωρίς γκολ και αυτό ουσιαστικά την «σκοτώνει»!

Όποια συζήτηση και αν γίνει για το χειρότερο ξεκίνημα που έχει κάνει η Λίβερπουλ στο φετινό πρωτάθλημα, από την σεζόν 2010 – 11 υπό τον Ρόι Χότζον, και όποιες αιτίες και αν αναζητηθούν το πρόβλημα βρίσκεται ως ένα πολύ απλό στατιστικό στοιχείο: Στα τελευταία 24 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις από το τέλος της προηγούμενης σεζόν η Λίβερπουλ έχει βρεθεί πίσω στο σκορ στα 18! Και αυτό της αφήνει μετά ένα βουνό για να ανέβει!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στατιστικό, που κάνει ακόμα πιο εύκολη την ανάγνωση του τι ακριβώς έχει συμβεί από τον Μάιο και μετά, δηλαδή από το τέλος της προηγούμενης περιόδου εκεί όπου η Λίβερπουλ μέχρι το τελευταίο ματς του πρωταθλήματος διεκδικούσε τον τίτλο, είναι πως στα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια που συζητάμε έχει βρεθεί πίσω στο σκορ και αυτό έχει συμβεί στο πρώτο εικοσάλεπτο ενώ μερικές φορές στα πρώτα λεπτά!

Πηγαίνοντας πίσω στον δεύτερο ημιτελικό με την Βιγιαρεάλ για το Champions League εκεί όπου η εμφάνιση του δεύτερου ημιχρόνου και η τελική νίκη, σκέπασε τα όποια προβλήματα και δεν πολυ συζητήθηκε το ότι μόλις στο τρίτο λεπτό δέχτηκε ένα τέρμα. Τότε πολλοί είπαν πως ήταν «τυχαίο».

Λίγες μέρες μετά, παιχνίδι με την Άστον Βίλα στο Βίλα Παρκ για το πρωτάθλημα και πάλι 1-0 πίσω στο σκορ από το τρίτο λεπτό! Ξανά ανατροπή με την ομάδα να νιώθει καλά, και να νικά τελικά με 2-1. Λίγες μέρες πάλι μετά αγώνες με την Σαουθάμπτον εκτός έδρας, πάλι πίσω στο σκορ στο 16ο λεπτό! Ξανά ανατροπή, με την ομάδα να έχει ψυχολογία κυνηγώντας το πρωτάθλημα, ωστόσο τα δείγματα υπήρχαν και πάλι! Τελευταία αγωνιστική που εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς την ίδια ώρα η Μάντσεστερ Σίτι υποδεχόταν την Άστον Βίλα, και πάλι γκολ από τον αντίπαλο αυτή τη φορά στο Άνφιλντ με τη Γουλβς 0-1. Ξανά μπόρεσε να γυρίσει την κατάσταση και να νικήσει, άσχετα αν τελικά αυτό δεν έφτασε προκειμένου να πάρει το πρωτάθλημα στην επική μονομαχία που κρίθηκε στους 93 βαθμούς για την Σίτι, η οποία έκανε την φοβερή ανατροπή από δύο γκολ πίσω, με την Λίβερπουλ να μένει στους 92.

Φετινή σεζόν, η Λίβερπουλ βρέθηκε πάλι πίσω στο σκορ και με την Φούλαμ στην πρεμιέρα, και με την Κρίσταλ Πάλας τη δεύτερη αγωνιστική, και αυτή τη φορά δεν κατάφερε να κερδίσει, μένοντας σε δύο ισοπαλίες.

Στα τέλη Αυγούστου, στο Ολντ Τράφορντ, απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάλι τα δείγματα από την αρχή ήταν άσχημα, με τους γηπεδούχους να προηγούνται τελικά στο 16ο λεπτό με 1-0. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η Λίβερπουλ δεν μπόρεσε να γυρίσει την κατάσταση και έτσι γνώρισε την πρώτη της ήττα, μέσα στο 2022 στο πρωτάθλημα!

Στην πρεμιέρα των ομίλων, του Champions League, στη Νάπολη, ένα γκολ στο πέμπτο λεπτό ήταν αυτό που ξεκίνησε μία εφιαλτική βραδιά με την Νάπολι να κερδίζει τελικά πάρα πολύ εύκολα 4-1.

Και η Νιούκαστλ προηγήθηκε στο Άνφιλντ και η Ρέιντζερς στο Άιμπροξ, αλλά πάλι ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ και ας υπολογίσουμε πως δεν μπήκαν νωρίς, αλλά η Μπράιτον υπενθύμισε το γνωστό πρόβλημα όταν πέτυχε το πρώτο τέρμα στο τέταρτο λεπτό της αναμέτρησης. Μετά πέτυχε και δεύτερο και έπρεπε να ανέβει έναν «Γολγοθά» η Λίβερπουλ που και πάλι το κατάφερε ανατρέποντας την κατάσταση για να δεχθεί ακόμα μία φορά ένα εύκολο τέρμα στο τέλος για να λήξει το παιχνίδι 3-3.

Η Άρσεναλ σκόραρε στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης στο παιχνίδι, που έγινε στο Έμιρεϊτς, ενώ σκόραρε ξανά και λίγο πριν τελειώσει το ημίχρονο δείγμα για πολλοστή φορά ότι δεν υπάρχει αυτοσυγκέντρωση στην άμυνα της Λίβερπουλ!

Και φτάσαμε στο παιχνίδι με την Λιντς Γιουνάιτεντ, που δεν είχε κερδίσει από τα τέλη Αυγούστου όπως νωρίτερα το ίδιο είχε πετύχει και η Νότιγχαμ. Στο τέταρτο λεπτό, ένα εγκληματικό λάθος του Γκόμεζ έδωσε το αβαντάζ στους φιλοξενούμενους και για μία ακόμη φορά λοιπόν που κυνηγούσε το σκορ.

Συνεπώς, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει πλέον να είναι σύμπτωση. Οι 18 φορές σε 24 παιχνίδια είναι επίδοση ομάδας ερασιτεχνικού πρωταθλήματος!

Και το ακόμα χειρότερο και αυτό που δίνει μια εξήγηση για όλα τα προβλήματα του κακού ξεκινήματος της σεζόν, είναι αυτά τα πολύ γρήγορα γκολ. Είτε παίζεις πλήρης είτε παίζεις με πολλές απουσίες, γιατί τα παιχνίδια στο κλείσιμο της περασμένης σεζόν δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως η Λίβερπουλ δεν είχε μία πολύ δυνατή ενδεκάδα, γι’ αυτό άλλωστε και ψυχολογικά ένιωθε καλά και μπορούσε και τα γύριζε, ωστόσο είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα μίας ομάδας που δεν μπαίνει με πλήρη συγκέντρωση στο γήπεδο!

Το στατιστικό επίσης που ήταν άκρως ανησυχητικό στο παιχνίδι με την Λιντς Γιουνάιτεντ, ήταν τα 11,5 χλμ. που έτρεξε περισσότερο η ομάδα του Τζέσε Μαρς. Αν υπολογίσουμε πως ένας χαφ αυτή την απόσταση την καλύπτει σε ένα ενενηνταλεπτο, η απλή συλλογιστική λέει πως έμοιαζε σαν η Λίβερπουλ να αγωνίζεται με έναν ποδοσφαιριστή λιγότερο σε αυτό το παιχνίδι!

Λίγες μέρες νωρίτερα, στο Άμστερνταμ ενώ δεν ξεκίνησε καλά και θα μπορούσε πάλι να είναι πίσω στο σκορ, η Λίβερπουλ μετά το 25' πάτησε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, επέβαλε το παιχνίδι της και στο τέλος διέλυσε τον πρωταθλητή Ολλανδίας, κερδίζοντας με τρία γκολ διαφορά και τρέχοντας 7 χλμ. συνολικά σαν ομάδα παραπάνω! Τα κοιτάς και τρελαίνεσαι μέσα σε λίγες μέρες πως κάποια στοιχεία που καθορίζουν ένα παιχνίδι μπορούν να αλλάξουν τόσο πολύ.

Η βασική εξήγηση είναι μία και φυσικά έχει να κάνει με το πόσο εύκολα κάποια ομάδα μπορεί να κόψει την Λίβερπουλ στη μέση ακριβώς επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυναμική στα χαφ. Η μεγάλη δύναμη της ομάδας που δημιούργησε ο Κλοπ και που έφτασε τους 97 βαθμούς στο πρωτάθλημα, την σεζόν 2018 – 19 χάνοντας σε μία επική μονομαχία με την Μάντσεστερ Σίτι τον τίτλο για ένα βαθμό και κατακτώντας όμως ταυτόχρονα εκείνη τη σεζόν του Champions League, συν την απίστευτη από πλευράς αποτελεσμάτων σεζόν τίτλου το 2019-20 με 99 πόντους και με 25 νίκες στα πρώτα 26 παιχνίδια της χρονιάς, βασιζόταν στο πανίσχυρο κέντρο! Ο εκπληκτικός Φαμπίνιο και ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ, που έφυγε και δεν αντικαταστάθηκε, έκαναν απίστευτα πράγματα συν έναν Χέντερσον τρία χρόνια νεότερο που πήρε το βραβείο των συναδέλφων του ποδοσφαιριστών ως παίκτης της σεζόν!

Εκείνη την διετία η Λίβερπουλ, εκτός του ότι έπαιξε εκπληκτικό ποδόσφαιρο σε ένα σύνολο αγώνων από τις 7 Μαρτίου του 2019 έως την ήττα από τη Γουότφορντ στις 29 Φεβρουαρίου του 2020, έκανε 38 ματς πρωταθλήματος σχεδόν δηλαδή μια ολόκληρη σεζόν με απολογισμό 37 νίκες και μία μόλις ισοπαλία στο Ολντ Τράφορντ! Πρόκειται για κάτι το εκπληκτικό πιθανώς και ανεπανάληπτο, και βασιζόταν πάρα πολύ όχι μόνο στην πολύ καλή άμυνα και στην εξαιρετική επίθεση, αλλά το πώς το κέντρο της ομάδας καθόριζε τον ρυθμό σε κάθε παιχνίδι!

Όλη λοιπόν η κουβέντα πρέπει να πάει στο καλοκαίρι και την εμμονή του Κλοπ πως υπήρχαν αρκετοί παίκτες στα χαφ και δεν χρειαζόταν άλλους!

Με αρκετούς παίκτες να είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς και κάποιους για να είμαστε τώρα ρεαλιστές τυπικά να υπάρχουν στο ρόστερ αφού ποτέ δεν μπόρεσαν να προσφέρουν, η Λίβερπουλ έμεινε με κάποιους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει και έχουν ξεζουμιστεί στα χαφ και κάποια νέα παιδιά χωρίς να έχει την ενδιάμεση ηλικία των 24 έως 27 ετών που πάντα είναι αυτή που καθορίζει την ενέργεια σε μία ομάδα!

Όση γκρίνια και αν υπάρχει για την διοίκηση δε νομίζω ότι δεν θα έδινε 20 ή 30 εκατομμύρια λίρες αν ήθελε ο Κλοπ για να αποκτηθεί ένας μέσος! Και έτσι την τελευταία μέρα των μεταγραφών η Λίβερπουλ πήγε και πήρε ως δανεικό έναν ποδοσφαιριστή που είναι μόνιμα τραυματίας, τον Αρτούρ από την Γιουβέντους ο οποίος τραυματίστηκε ξανά! Απίστευτο και που το λες! Έτσι όλη κι όλη η συνεισφορά του στην Λίβερπουλ είναι τα 14 λεπτά που έπαιξε στον αγώνα με την Νάπολι!

Ο Φαμπίνιο δείχνει χαμένος με πολλή συσσωρευμένη κούραση, ο Χέντερσον δεν μπορεί να βγάλει δυο ματς σερί, ο Άρνολντ ίσως θα ήταν λύση για τα χαφ αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για δεξιά, ο Μίλνερ δεν μπορεί να ξεκινάει πια βασικός σε ομάδα απαιτήσεων στα 37 και ο Τιάγκο που είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης που υπάρχει στη μεσαία γραμμή επίσης ταλαιπωρείται με τραυματισμούς!

Η Λίβερπουλ έχει προβλήματα τραυματισμών αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, ωστόσο έχει ξεκάθαρο θέμα συμπεριφοράς και νοοτροπίας σε κάποια παιχνίδια. Κάποιοι στέκονται στον Μανέ και την απώλεια του, αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι αυτό το ζήτημα! Γκολ η Λίβερπουλ έχει και από τους υπόλοιπους και μάλιστα αρκετά. Όταν κυνηγάς όμως κάθε φορά το σκορ και μάλιστα από νωρίς εκεί έγκειται η μεγάλη διαφορά!

Όταν σκοράρεις τρεις φορές απέναντι στην Μπράιτον στο γήπεδο σου δεν μπορεί να μην κερδίζεις! Τέτοια ματς είναι εκείνα που διαβλέπεις ξεκάθαρα το πρόβλημα!

Υπάρχει επίσης και μία συζήτηση πως κάποιοι παίκτες όπως ο Φαν Ντάικ φυλάνε τα πόδια τους ενόψει Μουντιάλ! Πιθανώς να είναι και έτσι, και αυτός είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που είναι βαρόμετρο για την Λίβερπουλ έχοντας μάλιστα παίξει σε όλα τα παιχνιδια. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτό θα φανεί εάν ήταν ζήτημα προφύλαξης, κάτι για το οποίο η αλήθεια είναι δεν μπορεί κάποιος να τον αδικήσει μετά από αυτό που πέρασε το 2020, αλλά το μόνο θετικό που δείχνει από όλη την ιστορία είναι πως η Λίβερπουλ δεν έχει πολλούς ποδοσφαιριστές που θα λείψουν και θα έχει την ευκαιρία να κάνει μία μίνι προετοιμασία σε αυτό το διάστημα ώστε στις 26 Δεκεμβρίου να παρουσιάσει μία διαφορετική ομάδα ως εικόνα!

Η Λίβερπουλ αυτή τη στιγμή έχει 16 βαθμούς, την χειρότερη συγκομιδή της από το 2010 και πρέπει να φτάσει περίπου τους 70 για να θεωρείται σίγουρο ότι θα παίξει στο επόμενο Champions League. Για να συμβεί αυτό πρέπει να πάει από το 1,2 σε μέσο όρο πόντων με το οποίο τρέχει την σεζόν στο 2,2, κάτι που ακούγεται δύσκολο ωστόσο με δεδομένο το μέσο όρο βαθμών που πήρε τα τελευταία χρόνια δεν είναι κάτι δραματικό! Είναι ξεκάθαρο πως έχει την δυνατότητα κάποια στιγμή να βάλει 10 παιχνίδια στη σειρά και να τα κερδίσει και είναι το μίνιμουμ που μπορεί κάποιος να ζητήσει στο τέλος της σεζόν το να είναι δηλαδή και πάλι στην τετράδα, αλλιώς εκεί αρχίζουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Αλλά πρώτιστα χρειάζεται ενίσχυση τον Ιανουάριο στα χαφ. Και να σταματήσει να δέχεται γκολ νωρίς, στο πρώτο εικοσάλεπτο των παιχνιδιών, γιατί αυτό σε μία ομάδα με εύθραυστη ψυχολογία επιφέρει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0