Box to Box

Εθνική Αγγλίας: Η «άσφαιρη» εκδοχή της προβληματίζει ενόψει Μουντιάλ, αλλά ο Σάουθγκεϊτ πρέπει να παραμείνει και να βρει λύσεις!

Εθνική Αγγλίας: Η «άσφαιρη» εκδοχή της προβληματίζει ενόψει Μουντιάλ, αλλά ο Σάουθγκεϊτ πρέπει να παραμείνει και να βρει λύσεις!

Αρνητικά ρεκόρ, αποδοκιμασίες, υποβιβασμός από το Nations League, άγχος πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Μάιο του 2021 έμεινε με το... αχ της κατάκτησης του Euro και τώρα όλα είναι... μαύρα; Η Αγγλία, και δη ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι.

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Θυμόσαστε πόσες ήττες είχε η Αγγλία από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022; Για να μη σας κουράζουμε, σε σύνολο 22 αγώνων, δεν είχε ούτε μία. Απέτυχε στο Nations League του 2020 και από το 0-2 στο Βέλγιο έως την πρεμιέρα της φετινής έκδοσης (0-1 στην Ουγγαρία) έτρεχε ένα δυνατό αήττητο σερί. Εν μέσω αυτού, τον Ιούλιο του 2021 έφτασε στον «δικό» τελικό, στο δικό της Euro. Ηττήθηκε, όμως, στα πέναλτι από την Ιταλία.

Κόντρα μεγάλων και σπουδαίων Εθνικών ομάδων. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να μείνουν μακριά η μία από την άλλη, στο άμεσο μέλλον. Έτσι και συνέβη. Αντίπαλοι στον όμιλο του Nations League, 5η αγωνιστική. Νίκη των «ατζούρι» με σκορ 1-0 στο «Σαν Σίρο», χάρη στη βολίδα του Ρασπαντόρι. Πέμπτο συνεχόμενο ματς χωρίς νίκη. Τα αρνητικά σερί πλέον αμέτρητα. Πάμε αρκετά χρόνια πίσω για να δούμε τέτοια πτωτική πορεία των «λιονταριών». Ο απαιτητικός κόσμος το σημείωσε. Και δεν αρέσκεται σε τέτοιες... στατιστικές. Οι 4.000 Άγγλοι οπαδοί στο Μιλάνο αποδοκίμασαν τον ομοσπονδιακό προπονητή, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Κακά τα ψέμματα, ο υποβιβασμός από το Nations League είναι το λιγότερο που πρέπει να απασχολεί την Αγγλία. Ωραία, δε θα βρίσκεται στην ελιτ αυτού του θεσμού. Ε και; Ζήτημα, ελάχιστες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι η εικόνα της Αγγλίας, που καλείται να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στον όμιλο κόντρα στη Γερμανία και να αντιμετωπίσει στο Κατάρ τις Ουαλία, ΗΠΑ και Ιράν, είναι η εικόνα της. Τι θέλει και τι μπορεί να παρουσιάσει. Στο Euro του 2021 είχε τη στήριξη του κόσμου της, το Γουέμπλεϊ την ώθησε σε σημαντικές νίκες, ήταν η στιγμή της, ασχέτως αν έμεινε εκ νέου με άδεια χέρια.

Ο Σάουθγκεϊτ βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής. Κατέχει τα ηνία από το Σεπτέμβριο του 2016. Έξι χρόνια μετά «δοκιμάζεται» η θέση του. Αν έχουν λογική οι Άγγλοι δε θα τον κουνήσουν από τον πάγκο μέχρι το Μουντιάλ. Μηδαμινή ουσία θα είχε πιθανή αλλαγή προσώπου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όπως ακριβώς δεν θα αποτελούσε λύση αν ο Λεβ έφευγε από το τιμόνι το 2018 ενόψει του Μουντιάλ της Ρωσίας, όταν η Γερμανία βρισκόταν στα Τάρταρα. Βέβαια εκεί η «μάνσαφτ»... πάτωσε για τα καλά.

Η 4άρα από την Ουγγαρία, οι δύο συνολικά αποτυχίες με τους Μαγυάρους, οι ισοπαλίες με Γερμανία και Ιταλία, η νέα αποτυχία κόντρα στους «ατζούρι». Κυρίως προβληματίζει το θέμα του γκολ (495 χωρίς να σκοράρει μέσα από τη ροή του παιχνιδιού), ήτοι η δημιουργία. Ο Λίνεκερ κάνει λόγω για έλλειψη μέσων που θα μπορούσαν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω. Ο μόνιμα επικριτικός Άγγλος σχολιαστής θα ήθελε έναν Τζέιμς Μάντισον στη λίστα των 28. Ο δικός μας αντίλογος είναι ότι ένα κέντρο με Μπέλιγκχαμ, Ράις και Φόντεν, προσφέρει αρκετά θετικά στοιχεία στα «λιοντάρια». Από τρεξίματα, από αμυντικές ικανότητες, από δημιουργία, από διορατικότητα, από τελειώματα, μέχρι και συνεργασίες. Διόλου τυχαίο ότι ήταν οι τρεις παίκτες που ξεχώρισαν κόντρα στην Ιταλία.

Αντιθέτως ένας Σακά στη γραμμή, πάνω-κάτω, δε βρήκε εφαρμογή στα πλάνα του Άγγλου εκλέκτορα. Από την άλλη, αν δεν δοκιμαστεί τώρα, πότε... Ο Σάουθγκεϊτ ψάχνει λύση να χωρέσει τον ΜακΓκουάιρ στην τριάδα ή τετράδα της άμυνας. Αυτή η επιμονή ίσως να την «πληρώσει», τη στιγμή που ο Τομόρι (στόπερ της Μίλαν) περιμένει με υπομονή τη σειρά του, σε... εντός έδρας παιχνίδι. Τριάδα στην άμυνα επίσης σημαίνει θυσία ενός ακόμα ικανού μέσου να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Εμφανέστατο πρόβλημα στα παιχνίδια του Nations League. Βασικοί ποδοσφαιριστές ψάχνουν τη χαμένη φόρμα τους, σοβαρή επιθετική λύση πέραν του Χάρι Κέιν δεν υφίσταται.

Ανοιχτά μέτωπα τα οποία πρέπει να κλείσει ο Σάουθγκεϊτ, που έκανε λόγο για: «εικόνα προς τη σωστή κατεύθυνση» κόντρα στην Ιταλία. Αρκετοί απόρησαν με τη συγκεκριμένη ατάκα. Δύσκολο να εξηγηθεί πώς μέσα σε έναν χρόνο, η γεμάτη σιγουριά Αγγλία, βρίσκεται στην αναζήτηση του καλού εαυτού της, τη στιγμή που ο προπονητής είναι ο ίδιος. Από την άλλη, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια θα μου πείτε; Δεν έχετε άδικο...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0