Box to Box

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Ντέρμπι τίτλου...μέχρι αποδείξεως του εναντίου!

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Ντέρμπι τίτλου...μέχρι αποδείξεως του εναντίου!

Πιο έτοιμοι από ποτέ, αυτό τουλάχιστον θέλουν να βγάζουν προς τα έξω, να διεκδικήσουν μέχρι και το τέλος το πρωτάθλημα, «πράσινοι»  και «κιτρινόμαυροι» τα... λένε στο πρώτο πολύ μεγάλο ντέρμπι της σεζόν!  

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης 

Το ότι σε αυτήν εδώ τη...γωνιά του BN Sports η νοσταλγία περισσεύει, όσοι μας παρακολουθείτε με σχετική συνέπεια το έχετε, φαντάζομαι, αντιληφθεί! Ποτέ δε χάνουμε την ευκαιρία, κάθε άλλο, με οποιαδήποτε, λιγότερο ή περισσότερο σημαντική, αφορμή για βουτιά στο παρελθόν, η μονομαχία μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι μια πρώτης τάξεως, μια ακόμη, ευκαιρία για...ιστορική αναδρομή! Ιστορική αναδρομή με λόγο και αιτία, με αφετηρία την αναγωγή στα περίφημα και για τους δύο αντιπάλους 90's, όταν δε διεκδικούσαν απλά αλλά διεκδικούσαν, και κατακτούσαν, έως και αποκλειστικά οι δυο τους τους εγχώριους τίτλους, μπορεί, ή και θα έπρεπε αν με ρωτάτε, να προσεγγίσει κανείς αυτό το πρώτο αθηναϊκό ντέρμπι της σεζόν! 

Για όσους δε γνωρίζουν, ελάχιστοι φαντάζομαι, δε θυμούνται, και πάλι λίγοι θα βρεθούν, ή και δεν έζησαν, εδώ τα νούμερα σίγουρα θα είναι θεαματικά μεγαλύτερα, εκείνη την, προ τριακονταετίας, περίοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου αφήνω στο τραπέζι τα εξής...από το 1988 μέχρι και το 1996, εννέα σεζόν Α’ Εθνικής στο σύνολό τους, τρεις ήταν οι ομάδες που πανηγύρισαν πρωτάθλημα! Πρώτη, το 1988, η περίφημη ΑΕΛ με το Γιάτσεκ Γκμοχ στον πάγκο, τέσσερις φορές, το 1989 αρχικά και τρεις διαδοχικές, 1992,93,94  η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγιεβιτς, όλες τις υπόλοιπες,1990, 1991, 1995 και 1996 οι «πράσινοι», τις δύο πρώτες με το Βασίλη Δανιήλ στο «τιμόνι», τις δύο τελευταίες με το Χουάν Ραμόν Ρότσα! Ήταν το 1997 που...εγκαινιάστηκε η κυριαρχία του Ολυμπιακού, έκτοτε μόλις δύο φορές πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός, το 2004 και το 2010, μόνο μία η ΑΕΚ, το 2018! 

Για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, τα δύο μεγαθήρια, για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά μέτρα, της πρωτεύουσας ταλαιπωρήθηκαν, ή τέλος πάντων πολύ συχνά ταλαιπωρούνταν, 25 χρόνια τώρα, πότε ο ένας, πότε ο άλλος, πότε και οι δύο μαζί απέδιδαν ποδοσφαιρικά και βαθμολογικά πολύ κάτω από τα βάσει ιστορίας, παράδοσης, δημοφιλίας και δυναμικής στάνταρντς τους! Έως και «εγκληματικά» ή και εγκληματικά λάθη οδήγησαν την ΑΕΚ μέχρι και την Γ' Εθνική, πολύ κοντά στο αδιέξοδο έφτασε και ο Παναθηναϊκός, επί σειρά ετών στη...μηχανική υποστήριξη, δεν είναι παρά εσχάτως, κάτι παραπάνω από μια πενταετία για τους "κιτρινόμαυρους", επί Γιοβάνοβιτς περισσότερο στους πράσινους, που παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην κατάστασή τους, βελτίωση που σε συνδυασμό με την κατασκευή, για τους μεν, την προοπτική για τους δε του νέου γηπέδου γεννά όχι απλά ελπίδες αλλά σημαντικές προσδοκίες για το μέλλον!

Και είναι για όλους τους παραπάνω λόγους, πέρα από τους καθαρά αγωνιστικούς, που περιμένω με ανυπομονησία το ντέρμπι, στα δικά μου μάτια είναι το πρώτο της νέας, αλά παλαιά, εποχής, το πρώτο μιας εποχής που επαναφέρει τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και την ΑΕΚ, ανεξάρτητα ίσως ακόμη και από το πού και πώς θα τους βρει το κλείσιμο της σεζόν, σε status ξεκάθαρης διεκδίκησης, είχε πάρα πολύ καιρό, από το 2008, να συμβεί και για τους δύο ταυτόχρονα, διεκδίκησης του τίτλου! Και όπως πολύ εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει, από τη στιγμή που ο πρωταθλητής Ολυμπιακός πρώτος από όλους εννοείται, με τα προβλήματα και τα ζητήματά του, μπαίνει στην κουβέντα, σε καμία περίπτωση δε μένει εκτός και ο ΠΑΟΚ, στη φάση αναδόμησης που βρίσκεται μοιάζει να καπαρώνει την τέταρτη θέση στο...κλαμπ των «μνηστήρων», αυτή ακριβώς η επιστροφή «τριφυλλιού» και «δικεφάλου» στην... προτέρα κατάσταση είναι, ή θα αποβεί, από σημαντική έως και ευεργετική για το ελληνικό ποδόσφαιρο, για το πρωτάθλημα της  Super League

Αυτά σε ότι αφορά το ιστορικό ή και το σημειολογικό του πράγματος, υπάρχει όμως και το αγωνιστικό! Αγωνιστικό που θέλει δύο ομάδες με χαρακτήρα τελείως διαφορετικό η μία από την άλλη να τα λένε στο...χορτάρι, πολύ πιο συμπαγής, συντονισμένος, συγχρονισμένος ως σύνολο ο Παναθηναϊκός, πολύ περισσότεροι οι παίκτες με όχι απαραίτητα ποιοτικότερα, μεγάλη κουβέντα αυτή, αλλά σίγουρα πιο...ελκυστικά χαρακτηριστικά στο στρατόπεδο της ΑΕΚ και εξηγούμαι...συγκρίνοντας κανείς Αϊτόρ και Τσούμπερ το πιθανότερο είναι να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Ελβετός, παρεμπιπτόντως δε θα αγωνιστεί αλλά τον χρησιμοποιώ για το παράδειγμα, είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής, αν και ελαφρώς...μπακαλίστικη αυτού του τύπου η αξιολόγηση, από την Ισπανό εξτρέμ! Κι όμως, αποτιμώντας αυστηρά την προσφορά ενός εκάστου στην ομάδα του είναι σίγουρα ο Αϊτορ που βγαίνει στον αφρό, πολύ πιο αποδοτικός και ουσιαστικός στην προσφορά του, πολύ πιο...λειτουργικό κομμάτι του παζλ! 

Και είναι αυτό ακριβώς έως και ποδοσφαιρικό.... παράδοξο που ακουμπά σχεδόν το...όλον των δύο αντιπάλων, δεν μπορεί παρά να είναι η μέθοδος, η τεχνογνωσία και οι σταθερές τα στοιχεία στα οποία θα στηριχθεί ο Παναθηναϊκός, στην πίεση ψηλά, στην ένταση, στην ορμητικότητα και το ταλέντο περισσότερο "βλέπω" να ποντάρει, δεν έχει προλάβει να «αγγίξει» την ομάδα του όσο ο Σέρβος ομόλογός του, ο Αλμέιδα! Κρίσιμη, ίσως η κρισιμότερη, επιλογή από πλευράς Γιοβάνοβιτς το αν θα επιμείνει στο build up από την άμυνα, μοιάζει το πιο πετυχημένο, μοναδικό μέχρι αποδείξεως του εναντίου, σχέδιο της «Ένωσης» να έχει καταστρωθεί με την μπάλα στα πόδια του αντιπάλου! Κομβική η επιλογή σχηματισμού για τους φιλοξενούμενους, ναι μεν δύσκολα θα παίξει ο Χουάνκαρ αλλά η δύναμη των «πράσινων» παραμένει στα άκρα, ιδίως στα αριστερά της άμυνάς της η ΑΕΚ μοιάζει απολύτως βέβαιο ότι θα προβληματιστεί, μη σας πω θα ταλαιπωρηθεί, από το Σεμπαστιάν Παλάσιος

Ενδεχόμενη νίκη του Παναθηναϊκού θα τον στείλει, εκτός απροόπτου, πρωτοπόρο και με το απόλυτο στη διακοπή των εθνικών ομάδων με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία, και την ψυχολογία, της σεζόν, με ήττα της ΑΕΚ δε θα τεθεί εν αμφιβόλω, πολύ νωρίς ακόμη, αλλά σίγουρα θα κλονιστεί, συνυπολογίζοντας και το στραβοπάτημα με το Βόλο, και θα κληθεί να επιδείξει αντοχές το νέο project! Σε περίπτωση που φύγει με το τρίποντο από τη Λεωφόρο η Ένωση, αντιθέτως, θα είναι ένα πρώτης τάξεως boost στις φιλοδοξίες της, υπερπολύτιμο καύσιμο για να την φτάσει σε πολύ καλό mood μέχρι την επιστροφή στο...σπίτι, κάτι σαν πισωγύρισμα θα είναι για τους "πράσινους" μηδέν εις το πηλίκο σε ένα ματς που τους βρίσκει...καβάλα στ' άλογο και όχι μόνο βαθμολογικά! Γύρω στις 11:30 το βράδυ της Κυριακής θα ξέρουμε που τελικά...θα έχει κάτσει η μπίλια, πέρα από κόκκινο και μαύρο η φετινή ρουλέτα της Σούπερλίγκ έχει και πράσινο, και κίτρινο...μέχρι νεωτέρας! 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0