Box to Box

Super League: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ προσθέτουν χαρακτηριστικά και χτίζουν... χαρακτήρα!

Super League: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ προσθέτουν χαρακτηριστικά και χτίζουν... χαρακτήρα!

Με την επιστημονική υποστήριξη του ποδοσφαίρου έως και καταιγιστική δεν είναι τώρα πια τόσο, ή μόνο, το ταλέντο των παικτών, περί του... τέως ΠΟΚ εδώ ο λόγος, που κάνει τη διαφορά! 

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

Το ποδόσφαιρο του 2022 απέχει... θεαματικά από αυτό του 1992, διαφέρει αρκετά από αυτό του 2002, μη σας πω ότι έχει προλάβει να... απομακρυνθεί και από αυτό του 2012! Η τεχνογνωσία, η τεχνολογία, η επιστημονική εξέλιξη επηρεάζουν το σπορ κάθε μέρα και περισσότερο, η στατιστική καταγραφή των δεδομένων παράλληλα με την προβολή τους σε βάθος χρόνου δίνουν στους επαγγελματίες που... στηρίζουν αλλά και, ίσως κυρίως, επιλέγουν τους ποδοσφαιριστές ολοένα και περισσότερα, και πιο αξιόπιστα εργαλεία!

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που... πυκνώνει τόσο πολύ ο χρόνος, πρόοδος που, στο κομμάτι του σχεδιασμού και της υποστήριξης των αθλητών, σημειωνόταν μέσα σε κάποια έως και αρκετά χρόνια σήμερα δε χρειάζεται πάρα μερικούς μήνες, είναι μια πολύ μεγάλη, και όχι αυτή ακριβώς που θα μας απασχολήσει, συζήτηση!

Θα μας απασχολήσει, αντιθέτως, το πόσο πολύ ή λίγο έχει αλλάξει και το δικό μας πρωτάθλημα, η λατρεμένη Super League, με το πρώτο δείγμα του Σαββατοκύριακου σίγουρα όχι ικανό αλλά σχετικά ενδιαφέρον ανοίγουμε το θέμα! Και το θέμα είναι ότι παγκοσμίως, άρα προφανώς και στα μέρη μας, το μείζον στο σύγχρονο ποδοσφαιρικό κόσμο, μη με ρωτάτε αν είναι για καλό ή για κακό, δεν είναι τόσο, σίγουρα δεν είναι μόνο, το ταλέντο όσο τα χαρακτηριστικά! Τα στοιχεία εκείνα, με λίγα λόγια, που αν δε διακρίνουν σίγουρα συνθέτουν τον κάθε ποδοσφαιριστή, επικαλούμαι για μια ακόμη φορά τη γνωστή ρήση Ρεχάγκελ, «δεν είναι οι καλύτεροι αλλά οι κατάλληλοι ποδοσφαιριστές που φτιάχνουν την καλύτερη ομάδα!».

Ποδοσφαιριστές όπως ο αειθαλής Ματιέ Βαλμπουενά, ας πιάσουμε τα πράγματα με την... αντίστροφη χρονολογική σειρά, από τα φρέσκα στα πιο παλιά! Βαλμπουενά που ακόμη και στην προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία των 38 είναι ο μόνος από τους παίκτες του Ολυμπιακού με τόσο ποιοτικές επαφές με την μπάλα, με γνώση της εκμετάλλευσης του ελεύθερου χώρου, με διάθεση τόσο να δημιουργήσει από τις πτέρυγες ή και τον άξονα όπου τοποθετήθηκε κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα όσο και να εκτελέσει, όπως με απόλυτη ακρίβεια έπραξε για το 1-0 των ερυθρόλευκων!

Ποδοσφαιριστές όπως ο Γιώργος Μασούρας με την τακτική παιδεία και προσήλωση να οδηγήσει την μπάλα στο χώρο, να πασάρει στον Ελ Αραμπί μέσα στην αντίπαλη περιοχή και να συνεχίσει την κίνηση του για το ενδεχόμενο 1-2 κόντρα στην τοποθέτηση του Ραντζέλοβιτς παρασύροντας την άμυνα και ανοίγοντας στο Σέρβο το χώρο για το 2-0!

Ποδοσφαιριστές όπως ο Τσέριν του Παναθηναϊκού, με ικανότητα κίνησης ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, σκανάρισμα της διάταξης της άμυνας και δυνατότητα είτε εκτέλεσης, θυμηθείτε το καταπληκτικό stop του Χουτεσιώτη στο Σλοβένο στο δεύτερο ημίχρονο, είτε κάθετης πάσας, λίγο μετά από το δικό του τελείωμα ο μέσος του «τριφυλλιού» έβγαλε τον συμπατριώτη του Σπόραρ σε τετ α τετ, ούτε εκεί έγινε το 2-0!

Αλλά και ποδοσφαιριστές όπως ο Αχιλλέας Πούγγουρας, unsung heroes τους λένε στη Αγγλία, αυτοί είναι κυρίως που δικαιώνουν το επιχείρημα περί... χαρακτηριστικών! Φαντάζομαι όλοι μας θα συμφωνήσουμε ότι ο Μάγκνουσον είναι ποιοτικότερος του Έλληνα στόπερ από τον οποίο αντικαταστάθηκε, σαφώς πιο άνετος με την μπάλα στα πόδια άρα και απείρως χρησιμότερος στο build up, με άψογο ή σχεδόν... διάβασμα των φάσεων και εξαιρετικές τοποθετήσεις! Κι όμως, με τη χθεσινή αναγκαστική αλλαγή και την είσοδο του Πούγγουρα στο ματς ήταν που... κλείδωσε η «πράσινη» άμυνα, στο άμεσο παιχνίδι του Ιωνικού στην πλάτη της ήταν το aggressive παιχνίδι του και η ορμή στο προσωπικό μαρκάρισμα που χρειαζόταν για να αποφευχθούν, όπως και αποφεύχθηκαν, τα προβλήματα! 

Όσο για την ΑΕΚ και τις δικές της... περιπτώσεις, είναι αυτή του Ορμπελίν Πινέδα που πρώτη ξεχωρίζει! Αν κάτι έλειπε από την περσινή εκδοχή της Ένωσης ήταν η ισορροπία σε ανασταλτικό και επιθετικό κομμάτι, ο Μεξικανός δείχνει αυτήν ακριβώς να προσωποποιεί, βοηθούντος κυρίως του Γιόνσον δεσμεύτηκε από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της συμμετοχής του στο κομμάτι  της ανάσχεσης του αντιπάλου που του αναλογεί, προϊόντος του χρόνου ξεδίπλωσε τόσο τις δημιουργικές όσο και τις εκτελεστικές του αρετές, καταπληκτικό το γκολ που πέτυχε! 

Δεύτερος «κιτρινόμαυρος» με απτά τα αποτελέσματα του παιχνιδιού του, της ποδοσφαιρικής του φύσης, των περιβόητων χαρακτηριστικών του στο χορτάρι ο Ντομαγκόι Βίντα! Προφανώς βάσει οδηγιών Αλμέιδα, ο Κροάτης ναι μεν τοποθετήθηκε ως δεξιός στόπερ στο χορτάρι αλλά δεν ήταν μόνο τέτοιος, η άνεση του με την μπάλα στα πόδια, η, σχετική, ταχύτητά του και η κίνησή του στον κενό χώρο ήταν που βοήθησαν την ομάδα του δίνοντας της έναν ακόμη πόλο ανάπτυξης! Κάπως έτσι γεννήθηκε και το τρίτο, πανέμορφο, γκολ του Δικεφάλου με το αριστοτεχνικό σουτ του Πινέδα, κάπως έτσι γεννιούνται και μεγάλες προσδοκίες τόσο από τον εκτελεστή όσο και από το δημιουργό!

Σε όλα τα παραπάνω, σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό, προσθέστε και το Νοτιοκορεάτη Χουάνγκ, μία και μόνο εμφάνισή του στην Κύπρο ήταν αρκετή για να διαπιστώσει κανείς τα μέτρα που μπορεί να πάρει με την μπάλα, την εξαιρετική του... ευστοχία στη λήψη αποφάσεων, άλλο ένα υπερπολύτιμο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηριστικό, και την ψυχραιμία του την κρίσιμη στιγμή, είτε ψάχνει συμπαίκτη είτε τα αντίπαλα δίχτυα!

Ο Παναθηναϊκός περιμένει Βέρμπιτς και Μπερνάρ, η ΑΕΚ Γκατσίνοβιτς αλλά και Μουκουντί, αρκετοί ακόμη και στις τρεις ομάδες μένει να μας συστηθούν, ίσως και να αποκτηθούν, εκκρεμεί από πλευράς μας και η... ακτινογραφία ΠΑΟΚ και Άρη αρχικά, αλλά όχι μόνο! Πάντα σε επίπεδο χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών, περιμένοντας, ή ελπίζοντας καλύτερα, αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά να δώσουν και... χαρακτήρα στις ομάδες μας, άρα και στο πρωτάθλημα μας! 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0