Box to Box

Ολυμπιακός: Πρωτίστως η πρόκριση και ο Πέδρο Μαρτίνς έχει τη συνταγή...

Ολυμπιακός: Πρωτίστως η πρόκριση και ο Πέδρο Μαρτίνς έχει τη συνταγή...
Αν κάποιος γνωρίζει από προκριματικά, τότε αυτός είναι ο Πέδρο Μαρτίνς. Στον Ολυμπιακό ξέρουν τι... έχουν σχετικά με τον Πορτογάλο κόουτς, ειδικά στη δύσκολη και ανέτοιμη περίοδο του Ιουλίου. Σκοπός η πρόκριση. Ο τρόπος; Ουδείς ενδιαφέρεται, τη δεδομένη χρονική στιγμή...

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Το πρώτο μέλημα του Ολυμπιακού την Τετάρτη το βράδυ (20/07) με τη Μακάμπι Χάιφα είναι να θέσει τις βάσεις της πρόκρισης στην επόμενη φάση των προκριματικών του UEFA Champions League. Αυτό θέλει κάθε καλοκαίρι, από τότε που τα qualifiers του στερούν το δρόμο για την απευθείας είσοδο στους ομίλους. Πέρσι πήρε το μάθημά του από τη Λουντογκόρετς. Φέτος θα είναι (σίγουρα) πιο «διαβασμένος».

Από τα πλεονεκτήματα των «ερυθρόλευκων» η παρουσία του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο τους. Ο Πορτογάλος έχει φάει με το... κουτάλι τα συγκεκριμένα παιχνίδια, στην εν λόγω περίοδο, και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, αρχικά στο Ισραήλ. Είναι ιδιαίτερα τα ματς του Ιουλίου. Κάθε ομάδα της οποίας το πρωτάθλημα δε βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι στην ουσία εν μέσω προετοιμασίας και εμφανώς ανέτοιμη. Τα φιλικά έδωσαν ορισμένα -χρήσιμα, αλίμονο- συμπεράσματα στον κάθε προπονητή. Αλλά έως εκεί.

Βέβαια, η πολυετή παρουσία του Μαρτίνς στο τιμόνι των Πειραιωτών αποτελεί ένα σημαντικό... όπλο στη φαρέτρα. Όσο πιο «γνώστης» είναι κάποιος στα ενδότερα του κλαμπ, όσο περισσότερο έχει βιώσει την ψυχολογία της ομάδας και των μελών της, τόσο πιο πιθανό είναι να προσαρμοστεί άμεσα στις συνθήκες αυτών των αγώνων. Το ρόστερ σίγουρα διαφοροποιήθηκε έντονα την τρέχουσα σεζόν. Νέα πρόσωπα αφίχθησαν στο «Γ. Καραϊσκάκης», άλλοι αποχώρησαν. Όπως και να έχει, η φιλοσοφία του Ολυμπιακού... περνιέται από τον κόουτς στους παίκτες και αυτοί τη μεταφέρουν στον αγωνιστικό χώρο.

Και εδώ ο Πορτογάλος μπορεί να επαναπαυτεί στο ελληνικό στοιχείο των Σωκράτη, Μανωλά, Μπουχαλάκη, Μασούρα. Όπως και στο γεγονός ότι ο περσινός κορμός είναι δυναμικός. Η όποια νέα προσθήκη από το ελληνικό πρωτάθλημα, βλέπε Αμπουμπακάρ Καμαρά, προσφέρει ένα κέρδος σε ομοιογένεια και σε αντίληψη για το που βρίσκεται, τι σημαίνουν τέτοια παιχνίδια για τους «ερυθρόλευκους». Παίκτες δοκιμασμένοι, έτοιμοι, γνώστες του περσινού κάζο. Το κίνητρο θεωρητικά οφείλει να είναι στα ύψη. Υπάρχει και ένας εγωισμός στον εκάστοτε ποδοσφαιριστή. για να μη μιλήσουμε περί του δέλεαρ της συμμετοχής στο Champions League.

Το Ισραήλ δεν είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για αγώνες το καλοκαίρι. Τα πέρασε και παλαιώτερα, την... πάτησε και τώρα καλείται να βελτιώσει την παράδοση. Και στη συγκεκριμένη χώρα και την περσινή (του αποκλεισμού). Τα προκριματικά είναι ύπουλα. Ακόμα περισσότερο τώρα που δεν υφίσταται ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ. Ζέστη, ανετοιμότητα, αλλαγές στο ρόστερ, πιθανός κορεσμός του Μαρτίνς. Όλα αυτά είναι δικαιολογίες. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να μένει σ’ αυτά.

Τα αποτελέσματα των φιλικών αξίζουν να συζητηθούν μόνο σε... καφενειακό επίπεδο. Ειδικά τα αποτελέσματα. Για το τι δοκίμασε, πώς του βγήκε, αν στόχευσε σε κάτι άλλο και δεν εφαρμόστηκε, αυτή είναι μία μεγάλη κουβέντα, πάντα πρόωρη, τονίζουμε. Θεωρούμαι, πάντως, ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει στο μυαλό του την αποφυγή μίας... μουρμούρας στο ξεκίνημα της σεζόν, η οποία, σε σχέση με τις προηγούμενες αρχές της αγωνιστικής περιόδου, ίσως να επιφέρει εξελίξεις. Εξελίξεις που ορισμένοι περίμεναν μετά τα ματς με τη Λουντογκόρετς, τις περίμεναν με τη λήξη του πρωταθλήματος και σίγουρα θα τις περιμένουν (μερικοί στη... γωνία κιόλας), αν επέλθει στραβοπάτημα (έστω και μόλις το πρώτο) στο Ισραήλ από τη Μακάμπι Χάιφα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0