Box to Box

ΑΕK: Για να «μαγειρέψει» σωστά το μέλλον της...χρειάζεται όλα τα υλικά!

ΑΕK: Για να «μαγειρέψει» σωστά το μέλλον της...χρειάζεται όλα τα υλικά!

Με την απόκτηση του Πινέδα, η ΑΕΚ έκλεισε με απόλυτη...ευστοχία, και επιτυχία, τις μεταγραφικές της κινήσεις στη μεσαία γραμμή, όσο της λείπουν «της αμύνης τα παιδιά» τόσο κινδυνεύει ένα φιλόδοξο και απολύτως ορθολογικό project!  

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

Όποιον σεφ εκεί έξω κι αν ρωτήσετε θα σας πει ακριβώς το ίδιο πράγμα για τη μαγειρική...τέχνη! Καλή η καινοτομία, η έμπνευση, η πρωτοπορία, απολύτως ευπρόσδεκτοι όσο και βοηθητικοί οι πειραματισμοί, απαραίτητες αλλά και καθοριστικές οι φρέσκιες ιδέες, καταλυτική η προσοχή στη λεπτομέρεια της εκτέλεσης μια συνταγής αλλά...το μακράν πιο σημαντικό πράγμα στην κουζίνα είναι οι ποιοτικές πρώτες ύλες! Διαχρονική η αξία τους, διαχρονική και η...αλήθεια τους, χωρίς τα καλύτερα και, ίσως και κυρίως, τα κατάλληλα υλικά, άκρη, και...πιάτο, δε βγαίνει! 

Είτε πρόκειται για το περίφημο «Στεγκτ Φλεσκ», χοιρινό με σάλτσα μαϊντανού και πατάτες, εθνικό φαγητό της Δανίας, είτε για το απολαυστικό «Τσεβάπτσιτσι», ποικιλία λουκάνικων, γεμιστών η μη, από διαφόρων ειδών κιμά, παραδοσιακή σερβική γαστρονομική...αμαρτία, είτε για το ταπεινό, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο παρασκευής του, «Μόλε Πομπλάνο», την σάλτσα...σήμα κατατεθέν της μεξικανικής κουζίνας κυρίαρχο ρόλο στην οποία παίζει, παραδόξως, η σοκολάτα! Κάθε άλλο παρά τυχαία η επιλογή από το...μενού όπως έχετε καταλάβει, με Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς και Πινέδα στη μεσαία γραμμή το τι προτίθεται να μαγειρέψει η ΑΕΚ το αποφάσισε, η απόφαση, προφανώς, δε φτάνει! 

Κι αυτό γιατί, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, δεν της λείπουν απλά ποιοτικές πρώτες ύλες, της λείπουν οι ίδιες οι πρώτες ύλες, αφήστε, που λέει ο λόγος, την ποιότητα! Της λείπουν στα...πρόσωπα των δύο νέων, και βασικών, κεντρικών αμυντικών της νέας σεζόν, το ίδιο το κλαμπ έχει επικοινωνήσει με κάθε τρόπο ό,τι αυτές είναι οι μεταγραφικές του προθέσεις, οι πυλώνες του παιχνιδιού της, ή καλύτερα, οι πυλώνες του παιχνιδιού του Ματίας Αλμέιδα! Ήδη ετοιμάζεται στην Ολλανδία η νέα βερσιόν της Ένωσης, μοιάζει ανεξήγητο, δεν είναι, το πώς ακριβώς ετοιμάζεται μια εκδοχή πολύ διαφορετική από αυτήν που οι ίδιοι οι άνθρωποι της ομάδας θα ήθελαν να δημιουργήσουν, και να παρουσιάσουν, στη χρονιά της επιστροφής των «κιτρινόμαυρων» στα...πάτρια εδάφη!

Σημαντικότατες και, σε θεωρητικό προς το παρόν επίπεδο με την ποδοσφαιρική αλήθεια να καταγράφεται πάντα μέσα στις τέσσερις γραμμές, απολύτως επιτυχημένες οι κινήσεις για τη στελέχωση της μεσαίας γραμμής, δεν είναι και ό,τι πιο σύνηθες για μια ομάδα σε αυτό το επίπεδο να έχει 100% ποσοστό ευστοχίας, 3/3 στις πρώτες επιλογές της! Σημαντικότατες και απολύτως επιτυχημένες αλλά σίγουρα όχι ικανές από μόνες τους να...φτιάξουν την επόμενη μέρα! Τελευταίος θα ενταχθεί στην προετοιμασία, όχι πολύ νωρίς αλλά όχι και πολύ αργά, ο Ορμπελίν Πινέδα, η ΑΕΚ θα έχει τα τρία...επί χάρτου βασικά κεντρικά της χαφ να συγχρωτίζονται, να συγχρονίζονται και να συντονίζονται μεταξύ τους αλλά και με τις βασικές επιθετικές επιλογές, η ΑΕΚ θα έχει τα τρία...επί χάρτου βασικά κεντρικά της χαφ, όσο περνούν  οι μέρες και η αμυντική γραμμή δε στελεχώνεται, να κοιτάζουν πίσω τους...το απόλυτο κενό! 

Κενό αρχικά στο build up και το απαραίτητο σμίλεμα της συνεργασίας στη δημιουργία από τα μετόπισθεν, στη συνεννόηση και τη δημιουργία αυτοματισμών μεταξύ των σέντερ μπακ και των μέσων για το πρώτο κομμάτι της ανάπτυξης! Γιατί οι κινήσεις, οι τοποθετήσεις, οι επιλογές του κάθε Γκατσίνοβιτς, του κάθε Γιόνσον, του κάθε Πινέδα στην...αρχή της δημιουργίας του παιχνιδιού προφανώς και εξαρτώνται τόσο από το επίπεδο όσο, ίσως και κυρίως, και από τα χαρακτηριστικά των δύο κεντρικών αμυντικών! Αλλάζει, με λίγα λόγια, ανάλογα με το ποιοι, και πώς, θα είναι οι δύο στόπερ τελείως και το παιχνίδι, η συμπεριφορά, η προσέγγιση της τριάδας στη μεσαία γραμμή! Το συγκεκριμένο κομμάτι λειτουργίας απαιτεί πολύ χρόνο και ατελείωτες επαναλήψεις για να τελειοποιηθεί, κάθε ώρα που περνά και το παζλ στην Ολλανδία δε συμπληρώνεται είναι ώρα κρίσιμη και ώρα χαμένη! 

Και επειδή προφανώς αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει, σίγουρα το καταλαβαίνει πολύ καλύτερα από τον καθένα μας, και ο ίδιος ο Αλμέιδα, δύο είναι τα...τινά! Περίπτωση πρώτη, οι ποδοσφαιριστές που είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει η ΑΕΚ για το κέντρο της άμυνάς της δεν πληρούσαν τις αγωνιστικές προδιαγραφές, ανεξαρτήτως ποιότητας τους έλειπαν τα χαρακτηριστικά που ψάχνει ο Αργεντινός! Περίπτωση δεύτερη, οι ποδοσφαιριστές που είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει η ΑΕΚ για το κέντρο της άμυνάς της δεν πληρούσαν τις ποιοτικές προδιαγραφές, ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών δεν ήταν στο επίπεδο που ψάχνει ο Αργεντινός! Ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει ο «Δικέφαλος», και δεν είναι η πρώτη φορά, ζει...επικινδύνως σε μια ακόμη μεταγραφική περίοδο με το ρίσκο να ακυρώσει με πράξεις και παραλείψεις πραγματικά έξυπνες και to the point κινήσεις που έχουν ήδη γίνει! 

Βλέπετε, δεν είναι μόνο το build up, η απουσία από το κάδρο των δύο...πυλώνων της άμυνας «απαγορεύει» στους μέσους να δουλέψουν ουσιαστικά και στο κομμάτι της ανάσχεσης του αντιπάλου όταν αυτός ξεπερνά την πρώτη γραμμή πίεσης! Εκεί είναι που οι τοποθετήσεις, οι συνεννοήσεις, τα μαρκαρίσματα γίνονται πολύ πιο καθοριστικά, άλλος ο τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων από τους...κεντρώους με την άμυνα ψηλά, άλλος με την οπισθοφυλακή κοντά στη μεγάλη περιοχή! Αλλιώς συμπεριφέρεσαι ως μέσος έχοντας στην πλάτη σου δύο γρήγορους, ή έστω ένα γρήγορο, στόπερ, αλλιώς όταν εντοπίζεις, και προσπαθείς να καλύψεις, έλλειμμα ταχύτητας! Κλείνεις τον παίκτη, κλείνεις την πάσα, κλείνεις το χώρο ανάλογα με τις συνήθειες, τις ευκολίες και τις ικανότητες των συμπαικτών που έχεις στην πλάτη σου και αυτοί, την κρίσιμη στιγμή, είναι πάντα οι δύο κεντρικοί αμυντικοί!

Πέρα λοιπόν από το προφανές, πέρα από το ότι η ΑΕΚ προετοιμάζεται, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, χωρίς δύο, και ποιους δύο μάλιστα, από τους έντεκα, προετοιμάζεται παράλληλα σχεδόν «απαγορεύοντας» και στους τρεις «σωματοφύλακες» που καλώς, κάλλιστα, απέκτησε να κάνουν όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο παιχνίδι τους, να χτίσουν μοτίβα συνεργασίας με τα μετόπισθεν τόσο σε φάση άμυνας όσο και σε φάση επίθεσης, να ενταχθούν αρμονικά στο παιχνίδι και να αποδώσουν στο χορτάρι το 100% των στοιχείων για τα οποία αποκτήθηκαν! Σίγουρα το ότι δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στον ορίζοντα παίζει το ρόλο του, μια σχετική πολυτέλεια χρόνου η Ένωση τη διαθέτει, αλλά είναι πολύ λεπτή η...κιτρινόμαυρη γραμμή που χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία! Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις, «Στεγκτ Φλεσκ» χωρίς χοιρινό, «Τσεβάπτσιτσι» χωρίς κιμά, «Μόλε Πομπλάνο» χωρίς σοκολάτα...δε γίνεται!    

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0