Box to Box

Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Κάποιες, λίγες, φορές κι όποιος δε βιάζεται... σκοντάφτει!

Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Κάποιες, λίγες, φορές κι όποιος δε βιάζεται... σκοντάφτει!

Ο καλύτερος σύμμαχος στο project του περσινού Παναθηναϊκού ήταν ο χρόνος, με τις απαιτήσεις πλέον τελείως διαφορετικές μοιάζει, στην παρούσα φάση, ο μεγαλύτερος εχθρός του

Όποιος τον είχε προλάβει να αγωνίζεται ξέρει πως δεν ήταν και ο πιο γρήγορος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, κάθε άλλο! Ξέρει επίσης όμως πως όση ταχύτητα έλειπε από τα πόδια του τόση, και ακόμη περισσότερη, διέκρινε τη σκέψη του! Και ήταν αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με την άψογη τεχνική του κατάρτιση που τον έφερνε σχεδόν πάντα ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους κι ας δυσκολευόταν να τους προσπεράσει! Χαρακτηριστικό που μέχρι και σήμερα, στα χρόνια που τον βρίσκουν όχι μέσα στις τέσσερις γραμμές αλλά στην άκρη του πάγκου αρνείται να αποχωριστεί! Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος τόσο στις μέρες του στον Παναθηναϊκό όσο και στη συντριπτική πλειονότητα των όσων προηγήθηκαν...πολύ καλά κάνει!

Κάπως έτσι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατάφερε, χωρίς καμία απολύτως βιασύνη, ίσως και με μια σχετική αργοπορία, να πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα την περσινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, ακριβώς έτσι δείχνει να θέλει να πορευτεί και φέτος, κάτι σαν... σπεύδε βραδέως! Το καλοκαίρι του 2021 τέτοιες μέρες οι πράσινοι είχαν κάνει μόνο μία μεταγραφή, αυτή του Γιάννη Κώτσιρα, μέσα Ιουλίου «έκλεισε» ο Πέρεθ, τέλη Ιουλίου ο ΣάρλιαΠαλάσιοςΜπρινιόλι και Βαγιαννίδης την τελευταία ημέρα του Αυγούστου! Ολα τα παραπάνω χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για την ομάδα με τη σεζόν, άρα και την προετοιμασία, να ξεκινά  πολύ αργότερα από τη φετινή!

Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο το "τριφύλλι" τρέχει ήδη εννέα μέρες προπονήσεων, τρέχει να φτάσει σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας για τα παιχνίδια του στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa Conference League στις 4 και τις 11 Αυγούστου! Προσπαθώντας, προφανώς, όλο το βάρος πέφτει στο Σέρβο τεχνικό, να φτιάξει αλλά και να...προπονήσει, να γυμνάσει, να φορμάρει μια ομάδα που δε θα είναι μίας αλλά πολλαπλών χρήσεων, κατασκευασμένη για να ανταποκριθεί τόσο στις άμεσες, ευρωπαϊκές, απαιτήσεις όσο και στις εντός των συνόρων που την περιμένουν σε βάθος χρόνου! 

Αυτού του είδους η ισορροπία ποτέ δεν ήταν εύκολο να κρατηθεί, πολλές οι περιπτώσεις είτε ευρωπαϊκών προκρίσεων που ακολουθήθηκαν από εγχώρια "Βατερλώ", είτε πρόωρων αποκλεισμών που ξεχάστηκαν από ελληνικούς...θριάμβους! Απευκταία και τα δύο αυτά σενάρια, προφανώς, για τον Παναθηναϊκό αλλά κάθε άλλο παρά εύκολο να τα αποφύγει, πόσω μάλλον από τη στιγμή που εξακολουθεί να πορεύεται με τη λογική...«ενός ανδρός αρχή!», αυτός ο ένας, ο Γιοβάνοβιτς, καλείται για μια ακόμη φορά να διαχειριστεί όλα τα ζητήματα, μη σας πω ότι το επιδιώκει κιόλας! Και το ότι είναι άψογος επαγγελματίας, αποδεδειγμένα πολύ καλός σε αυτό που κάνει, δε σημαίνει πως είναι και αλάνθαστος είτε στις καθημερινές είτε, περί αυτού πρόκειται στην προκειμένη περίπτωση, στις στρατηγικές επιλογές του! 

Όσο για τις ποδοσφαιρικές, αυτές έχουν ντύσει μέχρι στιγμής στα πράσινα Λοντίγκιν και Γκάνεα, εξαιρετικοί παίκτες και οι δύο, δεν αντιλέγω, σε καμία περίπτωση όμως απαραίτητοι ή «εκ των ων ουκ άνευ» για το φετινό Παναθηναϊκό! Αν το καλοσκεφτεί κανείς πρόκειται για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις θέσεις των δύο, κατά κοινή ομολογία, εκ των τεσσάρων... πυλώνων του Κυπελλούχου 2022, μαζί με τους Παλάσιος και Αϊτόρ ήταν οι Μπρινιόλι και Χουάνκαρ που έδωσαν το κάτι παραπάνω την περασμένη σεζόν! Με τις δύο, μέχρι στιγμής, προσθήκες ναι μεν ο Γιοβανοβιτς έχει φροντίσει για το περιβόητο βάθος του ρόστερ χωρίς όμως, σε καμία περίπτωση, να το έχει ποιοτικά, σε ότι αφορά την ενδεκάδα, αναβαθμίσει! 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον περί του αντίθετου, για υποβάθμιση, θα πρέπει να μιλήσουμε, ο Γκατσίνοβιτς παραμένει κάτοικος Αθηνών αλλά με κιτρινόμαυρη φανέλα, ο Μαουρίσιο, σίγουρα όχι τόσο επιδραστικός ή καταλυτικός στο παιχνίδι όσο ο Σέρβος στο δεύτερο μισό του 21-22, αλλά αναμφισβήτητα χρήσιμος, αποτελεί επίσης παρελθόν! Και με το ενδεχόμενο συνέχισης ή ανανέωσης, όπως θέλετε πείτε το, της συνεργασίας με το Λούκας Βιγιαφάνιες να απομακρύνεται ο άξονας της μεσαίας γραμμής μοιάζει ολοένα και περισσότερο, μέχρι αποδείξεως του εναντίου με τους παίκτες που σίγουρα θα αποκτηθούν, με μαύρη τρύπα ικανή να "καταπιεί" μέρος ή και το...όλον, αν οι κινήσεις δεν είναι έγκαιρες και αποδοτικές, του φετινού project! 

Σε όλα αυτά προσθέστε και την αδήριτη, επίσης ανικανοποίητη μέχρι στιγμής, ανάγκη για ένα σέντερ φορ με υψηλή ποιότητα και, κυρίως, γκολ στις αποσκευές του και έχετε την εικόνα! Μια εικόνα που θέλει την πάγια τακτική...αναμονής του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αν όχι επικίνδυνη σίγουρα ριψοκίνδυνη για την περίσταση, πέρσι κλήθηκε να χτίσει, και τα κατάφερε, ομάδα επιστροφής, φέτος καλείται να παρουσιάσει ομάδα προοπτικής! Και με τον πήχη πολύ γρήγορα πολύ ψηλά κι από τον ίδιο και το έργο του οι ισορροπίες δείχνουν πιο λεπτές από ποτέ! Τώρα πια δεν έχει ούτε πολυτέλεια, βλ. Ευρώπη, ούτε πίστωση, στη δεύτερη σεζόν του, χρόνου! Δεν καλείται να ανταποκριθεί πλέον στις ανάγκες αλλά στις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού και "φρόντισε" για αυτό και ο ίδιος με τα αποτελέσματα της πρώτης του χρονιάς! Σαφώς και η γρήγορη σκέψη του είναι πάντα χρήσιμη αλλά όχι πάντα ικανή να βοηθήσει αν δε συνοδεύεται και από γρήγορες ενέργειες! Και το τελευταίο που θα ήθελε και ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς, δε θα του άρεσε κάτι τέτοιο ούτε στην ποδοσφαιρική του νιότη όπως παραπάνω εξηγήθηκε, θα ήταν να φέρει ομάδα αλλά και εαυτόν σε κατάσταση «...και τώρα τρέχουμε!».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0