Box to Box

ΑΕΚ: Από Σεπτέμβρη, όταν λέμε εντός έδρας εννοούμε...ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ!

ΑΕΚ: Από Σεπτέμβρη, όταν λέμε εντός έδρας εννοούμε...ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ!

Με την επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια, πέρα από τα προφανέστατα και εξόχως σημαντικά οφέλη σε ιστορικό και οικονομικό επίπεδο, η Ένωση δικαιούται να...αισιοδοξεί και αγωνιστικά, είναι πάνω από μια δεκαετία που η δύναμη της έδρας μοιάζει...αδυναμία!

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

«Γιατί να μην το ζήσουμε μία χρονιά έστω ως “Αγιά Σοφιά” το νέο μας γήπεδο κι ας έπαιρνε το όνομα του χορηγού από του χρόνου!» , «Προφανώς και χαιρόμαστε με το νέο γήπεδο αλλά το θέμα είναι με τι ομάδα θα παίξουμε σε αυτό!», «Για όλα τα αγωνιστικά στραβά κι ανάποδα των τελευταίων χρόνων ακούμε μονίμως τη δικαιολογία ότι φτιάχνουμε νέο γήπεδο!», «Ας έπαιρνε η ομάδα παιχταράδες κι ας παίζαμε στο ΟΑΚΑ μια ζωή!», «Με τέτοιες απλησίαστες τιμές στα διαρκείας η διοίκηση αποκλείει από το "σπίτι" μας πάρα πολύ κόσμο που αδυνατεί να διαθέσει αυτά τα χρήματα!», «Τα ντουβάρια δεν παίζουν μπάλα!».

Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά μόνον ένα πολύ μικρό δείγμα από τα όσα συζητιούνται, γράφονται στα social media και όχι μόνο, ακούγονται, αναπαράγονται με την πρώτη ευκαιρία τα τελευταία χρόνια στους...κιτρινόμαυρους κύκλους! Αγαπημένο θέμα για τους φίλους της ΑΕΚ η...επιστροφή στα πάτρια εδάφη, για όλους τους καλούς αλλά και τους κακούς λόγους, σημείο αναφοράς για την ομάδα αλλά και τους φίλους της, κοινός παρονομαστής σε οποιαδήποτε...εσωτερικής κατανάλωσης κουβέντα ανοίγει με αφορμή αγωνιστικά, οικονομικά, διοικητικά ζητήματα! Όπως κι αν επιλέγει κανείς να τοποθετηθεί, με πρόσημο θετικό ή αρνητικό στις απόψεις που εκφράζει για τα τεκταινόμενα στην «Ένωση», η γηπεδική παράμετρος είναι το απόλυτο must στην επιχειρηματολογία!

Απολύτως φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς την πραγματική σημασία, τη βαρύτητα του εγχειρήματος, την αξία που έχει για οποιαδήποτε ομάδα, πόσω μάλλον, στην περίπτωση της ΑΕΚ, για μια ομάδα ξεσπιτωμένη κοντά είκοσι χρόνια, η φυσική της έδρα! Τι σημαίνει όμως αλήθεια, σε απολύτως μετρήσιμα μεγέθη, το να βρίσκεται, και να αγωνίζεται, η ΑΕΚ...στης Φιλαδέλφειας τα μέρη! Γιατί, στο τέλος της ημέρας, πέρα από το ιστορικό, σημειολογικό, συναισθηματικό και συμβολικό του πράγματος, το απτό βαθμολογικό όφελος θα είναι αυτό που σε βάθος χρόνου θα μετρήσει περισσότερο! Και αυτό ακριβώς το όποιο βαθμολογικό όφελος θα είναι που θα κάνει τη διαφορά σε επίπεδο επίτευξης στόχων, σε επίπεδο αγωνιστικών επιτυχιών, κατάκτησης τίτλων, επιστροφής σε επίπεδα ξεκάθαρου...πρωταθληματικού ανταγωνισμού!

Και αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα νούμερα του "δικεφάλου" στα εντός έδρας παιχνίδια από το 2010 μέχρι και σήμερα, στο κλείσιμο της Superleague 2021-22, για να καταλάβει το πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει τη ζωή της η «Οpap Arena», αυτό είναι το όνομα του γηπέδου και με αυτό θα πορευτούμε! Μιλάμε, δηλαδή γράφουμε, για δέκα σεζόν συνολικά, αφήνουμε εκτός το 13-14 της Γ΄Εθνικής και το 14-15 της Β' Εθνικής, η αντίσταση που συνάντησε στις δύο αυτές αγωνιστικές περιόδους η ΑΕΚ ήταν πολύ μακριά από τα στάνταρ της! Σε έξι από αυτές τις δέκα σεζόν, στο 60% των περιπτώσεων που δεν το λες και χαμηλό ποσοστό, ο αριθμός των εντός έδρας νικών ήταν μονοψήφιος! Εννέα νίκες σε δεκαπέντε παιχνίδια το 10-11, ίδια ακριβώς επίδοση το 11-12, μόλις έξι νίκες το 12-13, τη χρονιά του υποβιβασμού!

Μετά από την επιστροφή της στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου η ΑΕΚ «χρειάστηκε» ένα χρόνο για να ξαναπέσει σε μονοψήφια νούμερα, εννέα νίκες, πέντε ισοπαλίες και μία ήττα το 16-17, 4η θέση με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος! Ακολούθησε η εξαιρετική επίδοση της πρωταθληματικής σεζόν 17-18 με απώλεια μόλις πέντε βαθμών, δεκατρείς νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα, και δύο ακόμη διψήφιες αλλά όχι και τόσο επιτυχημένες, δέκα νίκες, τρεις ισοπαλίες, δύο ήττες το 18-19, ακόμη χειρότερα τα πράγματα το 19-20 με δέκα νίκες, έξι ισοπαλίες και δύο ήττες, δεκαοκτώ βαθμοί χαμένοι σε ισάριθμα παιχνίδια! Όσο για τις δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδους, αφήστε το καλύτερα, επτά νίκες, έξι ισοπαλίες και πέντε ήττες, εικοσιεπτά χαμένοι βαθμοί σε δεκαοκτώ παιχνίδια το 20-21, εννέα νίκες, δύο ισοπαλίες και επτά ήττες, εικοσιπέντε βαθμοί...αγνοούνται το 21-22!

Αθροίζοντας τα δεδομένα σε αυτές τις δέκα αγωνιστικές περιόδους, 95 νίκες, 36 ισοπαλίες, 28 ήττες σε 159 παιχνίδια, 156 χαμένοι βαθμοί εντός έδρας για μια ομάδα που φιλοδοξεί να κάνει πρωταθλητισμό! Κι αν αυτό το νούμερο από μόνο του δε σας λέει τίποτα ελάτε να το συγκρίνουμε με τον ανταγωνισμό, 141 νίκες, 13 ισοπαλίες και 9 ήττες στις δέκα τελευταίες του σεζόν στη Super League ο Ολυμπιακός, 53 βαθμοί χαμένοι, σχεδόν το 1/3 αυτών της ΑΕΚ και μάλιστα σε περισσότερα, 163 παιχνίδια! Για όποιον δε θεωρεί δόκιμη τη σύγκριση με τον κραταιό, οκτώ φορές στις δέκα τελευταίες σεζόν πρωταθλητή, δείτε και τον ΠΑΟΚ! 119 νίκες, 27 ισοπαλίες, 17 ήττες, 105 χαμένοι βαθμοί, 51 λιγότεροι από την ΑΕΚ, 17 ήττες διαφορά μεταξύ των δύο "δικεφάλων", ο ένας στο...σπίτι του, ο άλλος στην ποδοσφαιρική...προσφυγιά!  

Προφανώς, για να επιστρέψω στην...αφετηρία, τα ντουβάρια δεν παίζουν μπάλα, προφανώς και δε φτάνει το «Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφειά!» που λέει και το γνωστό σύνθημα για την επιστροφή στις επιτυχίες! Δε νομίζω όμως πως μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι για μια ομάδα που παραδοσιακά στηρίζεται στη δύναμη της έδρας όπως η ΑΕΚ αυτή ακριβώς η επιστροφή στην κανονικότητα θα κεφαλαιοποιηθεί και εντός των τεσσάρων γραμμών! Ο...βαθμός της κεφαλαιοποίησης προφανώς και θα εξαρτηθεί από το έμψυχο δυναμικό, το τεχνικό επιτελείο, τη διοικητική λειτουργία και τη στρατηγική που θα χαραχθεί, από όλα όσα, με λίγα λόγια, συναποτελούν τη λειτουργία ενός σύγχρονου κλαμπ! Ή «κλουμπ» αν προτιμάτε, από το «Πέρα Κλουμπ» γεννήθηκε, με αυτή την...προφορά ιδρύθηκε το 1924, επίκαιρες οι...ρίζες της ομάδας γιατί σε αυτές γυρνά από Σεπτέμβρη!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0