Box to Box

Europa League: Θεσμός... απαγορευτικός για τις ομάδες της Bundesliga - Η κλήρωση «χαλάει» τα σχέδια των Λειψία και Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Europa League: Θεσμός... απαγορευτικός για τις ομάδες της Bundesliga - Η κλήρωση «χαλάει» τα σχέδια των Λειψία και Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Οι Λειψία και Άιντραχτ Φρανκφούρτης μπήκαν από γερμανικής πλευράς στην κληρωτίδα του UEFA Europa League. Αμφότερες ήθελαν και θέλουν τη διάκριση. Οι «ταύροι» λόγω οντότητας πλέον, οι «Αετοί» έχοντας χτίσει μία μίνι-παράδοση τα τελευταία έτη στο θεσμό. Η κλήρωση, όμως, δεν τους επιτρέπει ούτε στο ελάχιστο να δουν από τώρα... Σεβίλλη!

Η Λεβερκούζεν αποκλείστηκε από την Αταλάντα. Άντε, ας το αντέξουμε αυτό. Η Λειψία δεν έδωσε καν αγώνες με τη Σπαρτάκ Μόσχας και πέρασε bye. Η Άιντραχτ πέτυχε το μεγάλο καμ-μπακ με την Μπέτις και γλίτωσε στο 121’. Ήταν τρεις και έμειναν δύο οι ομάδες από την Bundesliga. Όλες τους είχαν και έχουν βλέψεις να φτάσουν μακριά στο, καταραμένο για το γερμανικό ποδόσφαιρο, UEFA Europa League.

Γνωρίζετε πόσες κατακτήσεις μετρούν οι γερμανικές ομάδες στο συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος θυμίζουμε άρχισε τη σεζόν 2009-10; ΜΗΔΕΝ. Ακριβώς. Καμία απολύτως. Περίεργο; Στα δικά μου μάτια, τουλάχιστον. Τη στιγμή που την τελευταία αγωνιστική περίοδο του Κυπέλλου UEFA (2008-09) οι δύο από τις 4 ομάδες των ημιτελικών ήταν το Αμβούργο και η Βέρντερ, με τη Βρέμη του Αλέξανδρου Τζιώλη να χάνει στην ιστορική τελευταία αναμέτρηση του θεσμού, το τρόπαιο από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Την αμέσως επόμενη σεζόν, την πρώτη του νεοσύστατου UEFA Europa League, το Αμβούργο φτάνει μέχρι τα ημιτελικά και ηττάται με το συνολικό 1-2 από τη Φούλαμ. Στα επόμενα 11 χρόνια, οι Γερμανοί θα φτάσουν άλλη μία φορά σε ημιτελικό, με την Άιντραχτ να αποκλείεται στα πέναλτι από τη μετέπειτα νικήτρια Τσέλσι (2018-19). 17, ναι σωστά διαβάζετε, 17 διαφορετικές ομάδες από την Bundesliga (μόνο η Premier League τόσες) συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια (θυμίζω, από το 2009-10) στη 2η τη τάξει διοργάνωση της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Επτά φορές η Μπάγερ Λεβερκούζεν, με καλύτερη επίδοση τα προημιτελικά το 2019-20. Οι άλλες από 4 συμμετοχές και κάτω σε νοκ-άουτ φάση.

ΚΑΜΙΑ, μα ΚΑΜΙΑ, δεν κατέκτησε το τρόπαιο. ΚΑΜΙΑ, μα ΚΑΜΙΑ, δεν έφτασε καν στην πηγή, ώστε να διεκδικήσει μία πολύτιμη, έστω, γουλιά από το βαρύτιμο τρόπαιο. Εσχάτως, την άμεση συμμετοχή της, σε περίπτωση κατάκτησης, την επόμενη σεζόν στο... χλιδάτο UEFA Champions League. Πάνε οι εποχές που Γκλάντμπαχ, Άιντραχτ, Λεβερκούζεν, Σάλκε έφταναν με πανηγυρικό τρόπο να χριστούν νικήτριες του Κυπέλλου UEFA. Το Europa League δεν ελκύει τις γερμανικές ομάδες. Τελεία!

Όσες ικανές «κατεβαίνουν» από το Champions League (βλέπε Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν, παλαιότερα η Βόλφσμπουργκ), αποκλείονται με κατεβασμένα τα χέρια. Όσες συμμετέχουν εξ’ αρχής, είτε είναι... άβγαλτες και απονήρευτες περί των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (βλέπε Κολωνία, Φράιμπουργκ, Μάιντς, Χέρτα), είτε απλά δεν διαθέτουν τη στόφα και την ποιότητα για διάκριση.

Στα τωρινά. Η Λειψία βρίσκεται για 3η φορά στη νοκ-άουτ φάση. Προημιτελικά το 2017-18, φάση ομίλων την επόμενη σεζόν, ημιτελικά Champions League, φυσικά τη χρονιά της πανδημίας (2019-20) και τώρα ξανά... υποβιβασμός στο Europa League. Είναι, οφείλει μπορώ να πω, η βασικότερη ομάδα από τη Γερμανία για τη διεκδίκηση του τροπαίου. Διαθέτει χρήμα, δίψα και ποιότητα. Θα τα χρειαστεί. Διότι αν στην περίπτωση της Σπαρτάκ Μόσχας η κληρωτίδα της χαμογέλασε (εν τέλει), τούτη τη φορά το εμπόδιο της Αταλάντα είναι υψηλό, πολύ υψηλό. Ταιριάζουν, πάντως, στο αγωνιστικό στιλ οι δύο ομάδες και ο Ντομένικο Τεντέσκο είναι ικανός προπονητής. Ακολουθεί (πιθανός) ημιτελικός με Μπράγκα ή Ρέιντζερς. Περνάει την Αταλάντα (πιο δύσκολο το κάνεις, παρά να το γράψουμε εμείς) και βλέπει... Σεβίλλη!

Η Άιντραχτ είναι η πιο σταθερή εκπρόσωπος της Bundesliga στο UEFA Europa League την τελευταία 4ετία. Απούσα πέρσι, πριν στη φάση των «16», πιο πριν στον προαναφερόμενο ημιτελικό και φέτος (τουλάχιστον) στα προημιτελικά. Άξια θαυμασμού η πορεία ενός κλαμπ που δεν συγκαταλάγεται καν στις τοπ ομάδες της κατηγορίας. Απλά της «ταιριάζει» γάντι το ευρωπαϊκό κοστούμι. Και βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μην έχει τίποτα να χάσει κόντρα στην Μπαρτσελόνα του Τσάβι. Με το συμπάθειο, αλλά αν η Γαλατασαράι έφτασε σε απόσταση ενός γκολ για να στείλει στην παράταση το ζευγάρωμα με τους «μπλαουγκράνα», τότε η Ευρωπαία Άιντραχτ έχει κάθε τύχη. Ναι, έστρωσε η Μπαρτσελόνα, επ’ ουδενί, όμως, δεν θυμίζει την υπερ-ομάδα του παρελθόντος. Αλλιώς δεν θα είχε καμία δουλειά σε τούτο το θεσμό.

Η κατάρα των Γερμανών στο UEFA Europa League. Ζει και βασιλεύει. Στο χέρι της Λειψίας (κατά κύριο λόγο) και της Άιντραχτ (στην περίπτωση που...) να τη σπάσουν.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0