Box to Box

Χέρτα Βερολίνου: Τα (πολλά) εκατομμύρια δεν έφεραν την ευτυχία...

Χέρτα Βερολίνου: Τα (πολλά) εκατομμύρια δεν έφεραν την ευτυχία...
Η επένδυση των 375 εκατομμυρίων ευρώ της Χέρτα Βερολίνου, δια μέσου του επιχειρηματία Λαρς Βίντχορστ, θυμίζουν πτήση... απορριμμάτων στον κάδο. Αποτελούν θηλιά στο λαιμό της πρωτευουσιάνας, με τον... πολύ (νέο) general manager, Φρέντι Μπόμπιτς, εν μέσω ποδοσφαιρικής κατρακύλας, να επιλέγει τις διακοπές του. Η «Γηραιά Κυρία» σε κρίση και μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο!
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Μέσα Φεβρουαρίου 2022. Ο Λαρς Βίντχορστ, ο επενδυτής των 375 εκατομμυρίων ευρώ της Χέρτα Βερολίνου, επιτίθεται στο διοικητικό σχήμα του συλλόγου. Αποφεύγει την τετ α τετ κουβέντα. Επιλέγει το περιοδικό Capital για να δηλώσει τα εξής: «Υπολόγιζα πως στη Χέρτα θα είχαν τα ηνία άνθρωποι με μακροπρόθεσμους στόχους και με γνώμονα τις επιτυχίες. Αντιθέτως επικρατεί μία μάχη κυριαρχίας και έντονη γκρίνια».

Περίπου πριν από 3 χρόνια αποφάσισε ο Βίντχορστ (ιδιοκτήτης της Tennor Group) να επενδύσει στο όραμα «Big City Club». Τώρα επιτίθεται σφοδρά κατά του 71χρονου προέδρου του κλαμπ, Βέρνερ Γκέγκενμπαουερ (στο πόστο από το 2008), τον οποίο χαρακτηρίζει «εχθρό» και κατονομάζει ως βασικό υπαίτιο της μη εξέλιξης της Χέρτα σε κάτι μεγαλύτερο, όπως το οραματίζεται ο 45χρονος επιχειρηματίας. Εξ’ ου και η προσπάθεια... κατάληψης της θέσης του προέδρου από τον βασικό χρηματοδότη του συλλόγου.

Είναι ευθύς, απότομος, έχει στόχους, «βλέπει» μπροστά, αλλά προσγειώθηκε και απότομα. Ο ίδιος πίστευε ότι με 375 εκατομμύρια ευρώ, σε βάθος τριετίας, θα απολάμβανε με τη Χέρτα ονειρεμένες - και κυρίως πετυχημένες - στιγμές, όπως τις έβλεπε στον ύπνο του. Κατάλαβε πλέον ότι οι επενδύσεις στο ποδόσφαιρο, δεν συνάδουν με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Επιθυμία του είναι να γίνει πιο ενεργός στο κέντρο αποφάσεων της Χέρτα. Παρ’ ότι κατέχει με την εταιρεία του το 64,7% των μετοχών της... Χέρτα Α.Ε., ο κανονισμός του 50+1 στη Γερμανία (ποσοστό σε μετοχές, με την τελική απόφαση να επαφίεται πάντα στον σύλλογο και το Δ.Σ.) τον αφήνει... δεύτερο στα σοβαρά ζητήματα. Ο πρόεδρος Γκέγκενμπαουερ το είχε πει όμορφα και ωραία: «ο κύριος Βίντχορστ μιλάει περί της Χέρτα, όχι εκ μέρους της».

Φυσικά, όταν επρόκειτο για 375 εκατομμύρια ευρώ, ουδείς επιθυμεί να δει τα χρήματά του να πετιούνται στον κάδο. Και η απάντησή του Βίντχορστ, στο προαναφερόμενο περιοδικό, για το αν μετανιώνει τη συγκεκριμένη κίνησή του, η απάντηση ήταν αποστομωτική: «για να είμαι ειλικρινείς, αν δούμε το σήμερα, δυστυχώς ναι. Η εμπλοκή με τη Χέρτα Βερολίνου, μου απέφερε μόνο μειονεκτήματα».

Ο φίλαθλος κόσμος της Χέρτα Βερολίνου επίσης αδημονούσε την.... Ανάσταση του συλλόγου. Παλιές καλές ευρωπαϊκές εποχές. Πρωταγωνίστρια στη Γερμανία. Όλα αυτά έχουν λείψει από το Ολυμπιακό Στάδιο της πρωτεύουσας. Μόλις το 54% ψήφισε τον Γκέγκενμπαουερ για την προεδρία, το φθινόπωρο του 2020. Θέλουν τον Βίντχορστ στο τιμόνι, επιθυμούν τα χρήματά του, αλλά γνωρίζουν ταυτόχρονα ότι ο μεγαλοεπενδυτής δεν είναι εδώ μόνο για το καλό της Χέρτα. Διότι αν το ήθελε, στις κρίσιμες και δύσκολες τωρινές εποχές, θα ήταν πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του.

Αγωνιστικά, από που να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε. Πάρα πολλές αλλαγές προπονητών. Κακές μεταγραφικές επιλογές. Η Ουνιόν κέρδισε την πρωτοκαθεδρία της πόλης εδώ και μία διετία. Συν τοις άλλοις, ο πολυδιαφημισμένος, Φρέντι Μπόμπιτς, που κατέχει τη θέση του general manager έπειτα από την άφιξη του από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, προέβη σε ένα σημαντικό ατόπημα την περασμένη εβδομάδα. Μετά την γκέλα από την ουραγό Γκρόιτερ Φιρτ (1-2), ο ισχυρός παράγοντας προτίμησε να πάρει ένα time out. Ολιγοήμερες διακοπές στις ΗΠΑ. Ας δούμε και ένα Super Bowl. Η Χέρτα μπορεί να περιμένει.

Ακολούθησε το κύμα κορονοϊού στην ομάδα, το οποίο την υποχρέωσε σε βαριά 6άρα από τη Λειψία. Έξι νίκες μετά από 23 αγωνιστικές. 23 βαθμοί. Στο +1 από την 16η θέση των μπαράζ. Είναι τυχερή που η Στουτγκάρδη παραπαίει και η Γκρόιτερ Φιρτ είναι σαν να μην υπάρχει. Άτυχη είναι γιατί με τέτοιο ρόστερ, γήπεδο και ικανό μάνατζερ, επιμένει στον προπονητή Ταϊφούν Κορκούτ, που είναι απλά ένας «πυροσβέστης», για να παραμείνει η ομάδα στην κατηγορία.

Το όραμα του Βίντχορστ απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Η Χέρτα Βερολίνου δεν είναι πρωταγωνίστρια στην Bundesliga και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Την ίδια ώρα βλέπει τη συμπολίτισσα Ουνιόν Βερολίνου, με ισχνά οικονομικά μέσα, να παίζει φέτος στο UEFA Conference League, να κυνηγά νέα ευρωπαϊκή διάκριση και να φλερτάρει με τον τελικό του Κυπέλλου, στο δικό της Ολυμπιακό Στάδιο. Τι ειρωνεία!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0