Box to Box

Premier League: O Ντίκενς «γέννησε» την Boxing Day, Κλοπ και Γκουαρντιόλα την «πυροβολούν»!

Premier League: O Ντίκενς «γέννησε» την Boxing Day, Κλοπ και Γκουαρντιόλα την «πυροβολούν»!

Μία από τις πιο ιστορικές ποδοσφαιρικές παραδόσεις του Νησιού βάλλεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, είναι κυρίως οι προπονητές που διαμαρτύρονται, δε...δικαιούνται διά να ομιλούν! 

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

Στην κλασικότερη, ίσως, χριστουγεννιάτικη ιστορία όλων των εποχών ο Τσαρλς Ντίκενς έγραψε, το μακρινό 1843, για το μίζερο, μονόχνωτο, μοναχικό και αντικοινωνικό Εμπενίζερ Σκρουτζ, με απολύτως σημερινούς όρους θα τον χαρακτηρίζαμε... αρνητή των Χριστουγέννων! Χρειάστηκαν τα φαντάσματα των εορτών του παρελθόντος, του, δικού του, παρόντος και του μέλλοντος για να αλλαξοπιστήσει και να... αγκαλιάσει την περίοδο που τα πρόσωπα των μικρών παιδιών φωτίζονται από χαρά και οι μεγάλοι χαλαρώνουν, έστω και για λίγο, από την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας! Το όνομα Εμπενίζερ δεν επιλέχθηκε τυχαία από τον συγγραφέα, στην κυριολεξία σημαίνει «η πέτρα της βοήθειας», προφανής η αναφορά στη βοήθεια που δίνεται στον κεντρικό χαρακτήρα της νουβέλας για να αλλάξει τη νοοτροπία του και εν τέλει τη ζωή του!

Και είναι τόσο θεαματική η αλλαγή που στο κλείσιμο της ιστορίας ο Σκρουτζ φτάνει σε σημείο να θεωρείται η προσωποποίηση του πνεύματος των Χριστουγέννων, ένας άνθρωπος τελείως διαφορετικός από αυτόν που μας έχει συστηθεί στις πρώτες σελίδες του βιβλίου και κυρίως, ένας άνθρωπος λυτρωμένος από τους δαίμονές του και την σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητάς του! Ένας άνθρωπος που μέσα σε μια νύχτα κάνει στροφή 180 μοιρών και αποφασίζει όχι απλά να δεχθεί αλλά και να υιοθετήσει κάθε είδους εορταστική παράδοση και συνήθεια, αν το βιβλίο είχε γραφτεί 45 χρόνια αργότερα, πιθανότατα θα τον βλέπαμε να παρακολουθούσε και παιχνίδι ποδοσφαίρου! Είναι βλέπετε τόσο παλιά, κρατάει από το 1888, η παράδοση της ποδοσφαιρικής Boxing Day στο Νησί, οποία σύμπτωσις, ο ίδιος ο όρος «Βoxing Day», πέρα και προφανώς πολύ πριν από τα του αθλητισμού, συναντάται για πρώτη φορά σε έργο του Τσαρλς Ντίκενς το 1833!  

Και συναντάται αδιαλείπτως 133 χρόνια τώρα και μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, αναπόσπαστο κομμάτι από «τα ιερά και τα όσια» της βρετανικής ποδοσφαιρικής παράδοσης, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους φιλάθλους να απολαύσουν τις αγαπημένες τους ομάδες μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα! Πολύ πιο χαλαροί απ’ ό,τι συνήθως, με τα παιδιά, απαλλαγμένα από τις υποχρεώσεις της σχολικής καθημερινότητας, να έχουν και αυτά την άνεση να παρακολουθήσουν και να χαρούν πέρα από τα παιχνίδια τους και τα παιχνίδια...πρωταθλήματος! Όλο αυτό το σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί την περίοδο από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου, χονδρικά, κάθε χρόνο, ήταν, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια στο...απυρόβλητο σε ότι είχε να κάνει με τη στάση των επαγγελματιών του χώρου, αναφέρομαι σε προπονητές και ποδοσφαιριστές, απέναντι στον εορταστικό τους...κάματο! Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αλλά...όχι πια!

Είναι με αφορμή τα προβλήματα των ομάδων λόγω κορωνοϊού που αναδεικνύεται φέτος το πρόγραμμα ως πρόβλημα, εννοείται πως οποιοδήποτε επιχείρημα στηρίζεται στις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία είναι εύλογο και απολύτως κατανοητό, δεν είναι όμως μόνο των...ημερών οι αντιρρήσεις! Δε χρειάζεται να πάει κανείς πολύ πίσω, ήταν τα τελευταία προ COVID 19  Χριστούγεννα, το 2019, που ο Γκουαρντιόλα είχε γίνει έξαλλος γιατί η ομάδα του θα έδινε δύο παιχνίδια μέσα σε 48 ώρες, αντιμετωπίζοντας μάλιστα τη Λίβερπουλ που θα είχε μια ημέρα περισσότερο ξεκούραση! Ήταν ο Γιούργκεν Κλοπ που είχε ταχθεί στο πλευρό του συναδέρφου, είναι πολλοί τα τελευταία χρόνια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν γκρινιάξει! Τελευταίος κρίκος της αλυσίδας ο...νεόκοπος στον κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου Ραλφ Ράνγκνικ που θεωρεί το καλεντάρι πολύ βεβαρημένο και εγκαλεί Premier League και F.A! Αυτά υποστηρίζουν, κατά καιρούς και ανά περιόδους, προπονητές κυρίως, οι ποδοσφαιριστές ακόμη κι αν τα σκέφτονται αποφεύγουν να τα εκφράσουν!

Όπως, διαχρονικά, αποφεύγουν, όχι μόνο στο Νησί αλλά...όπου Γης οι ποδοσφαιριστές να εκφράσουν και να αρθρώσουν λόγο για οτιδήποτε αφορά τις εργασιακές τους συνθήκες και τα εργασιακά τους δικαιώματα! Πρόκειται πιθανότατα, και αυτό παρατηρείται σε όλες τις βαθμίδες, δεν έχει να κάνει με το...βόλεμα των υψηλών αποδοχών, για τον πιο «ήσυχο», για τον λιγότερο και χειρότερα εκπροσωπούμενο κλάδο, έχουμε, δυστυχέστατα, ακόμη πολύ νωπό και το τραγικό τέλος του Νίκου Τσουμάνη για να μας το θυμίζει! Αλλά επιστρέφοντας στα της Premier League, επιτρέψτε μου, δεν μπορώ παρά να σταθώ τουλάχιστον σκωπτικά απέναντι στη...μόδα της γκρίνιας για το εορταστικό, και όχι μόνο, πρόγραμμα, πρόκειται για μόδα των τελευταίων ετών, λογικό, αφού είναι στη σύγχρονη εποχή που στριμώχνονται τόσο πολύ τόσα πολλά παιχνίδια! Και στέκομαι σκωπτικά γιατί ναι μεν είναι πολλές και συχνές οι υποχρεώσεις, αλλά όχι χωρίς το κατάλληλο, το απαραίτητο, υπόβαθρο!

Τώρα πια η επιστημονική υποστήριξη, κυρίως σε ιατρικό επίπεδο, με συνεχή και υψηλού επιπέδου παρακολούθηση των ποδοσφαιριστών, είναι αυτή που εγγυάται για τις αντοχές τους, για την υγεία τους πρώτα και πάνω απ' όλα, ασφαλιστική δικλείδα που δεν ήταν δεδομένη στο παρελθόν! Τα ρόστερ των μεγάλων ομάδων σίγουρα, αλλά όχι μόνο, είναι θεαματικά πολυπληθέστερα σε σύγκριση ακόμη και με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, μιλάμε τουλάχιστον για 20-25 ποδοσφαιριστές έτοιμους, και κυρίως ικανούς, ανά πάσα στιγμή να βοηθήσουν! Οι μετακινήσεις είναι όχι απλά ξεκούραστες αλλά στο υψηλό επίπεδο, πάντα με την Boxing Day της Premier League στο επίκεντρο της συζήτησης, έως και πολυτελείς, άρα και η καταπόνηση των ποδοσφαιριστών στα ταξίδια πολύ μικρότερη! Και φυσικά οι αμοιβές, ευθέως εξαρτώμενες και από την εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος, που έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και με μικρά, ξεχωριστά, τηλεοπτικά πακέτα πλουσιοπάροχες, να κάνουμε αν θέλετε τη συζήτηση για... ανακούφιση του προγράμματος, άρα και για μείωση της εμπορικής του αξίας, άρα και για μείωση, σε βάθος χρόνου, και των αμοιβών στο χώρο!   

Σε κάθε περίπτωση, το να επιτίθενται οι προπονητές για λόγους, εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι, δικών τους... μικροπολιτικών συμφερόντων, σε τέτοιου είδους ποδοσφαιρικές παραδόσεις επικαλούμενοι το... απάνθρωπο του πράγματος για τους παίκτες τους είναι, στα δικά μου μάτια, από υποκριτικό έως και αστείο! Πάντα για την Premier League μιλώντας θα καταλάβαινα και θα δεχόμουν το παράπονο οποιουδήποτε εργαζόμενου που θα κληθεί να περάσει τις γιορτές... στη δουλειά! Δεν αναφέρομαι στους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές, στη συντριπτική τους πλειονότητα ασχολούνται επαγγελματικά με κάτι που λατρεύουν και θα... ταΐσει μέχρι και τα εγγόνια τους, αναφέρομαι όμως στους υπαλλήλους των γηπέδων, των ομάδων, της ίδιας της διοργανώτριας αρχής, στους κάθε είδους επαγγελματίες που ζουν από το ποδόσφαιρο χωρίς να παίζουν ή να το...διευθύνουν! Αυτοί προφανώς δεν έχουν τόσο δυνατή φωνή , αυτοί δεν ασχολούνται με διαμαρτυρίες γιατί οι περισσότεροι βγάζουν τα προς το ζην και δεν τους απασχολεί τόσο πολύ το ευ ζην! Αν οι Κλοπ, Γκουαρντιόλα και Ράνγκνικ αυτού του κόσμου θέλουν να φωνάξουν, ας φωνάξουν για όλους αυτούς! Αλλιώς, ας με συγχωρήσουν, αλλά σε ότι με αφορά τουλάχιστον, δεν ακούγονται!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0