Box to Box

Καγκάβα και Γιαννίκης: Τα ελληνικά κλαμπ, βλέπε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, έδειξαν μία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των πραγμάτων

Καγκάβα και Γιαννίκης: Τα ελληνικά κλαμπ, βλέπε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, έδειξαν μία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των πραγμάτων

Ο Σίντζι Καγκάβα ήταν ένα εγχείρημα που απέτυχε για τον ΠΑΟΚ, αλλά η στάση του «Δικεφάλου» ήταν άψογη, από την αρχή μέχρι το τέλος, αντάξια του στάτους του Ιάπωνα σταρ. Η κίνηση της ΑΕΚ να ανανεώσει πρόωρα το συμβόλαιο του Αργύρη Γιαννίκη, μετά από ήττα, τη συναντάμε μόνο σε προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Διαπιστώσαμε μέσα σε λίγες ημέρες πως αν τα ελληνικά κλαμπ θέλουν, μπορούν να φερθούν αντάξια του ονόματος, της ιστορίας και του επιπέδου τους. Μία ο ΠΑΟΚ, μία η ΑΕΚ, απέδειξαν περίτρανα ότι όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, περισσότερο στη διαχείριση, όχι στα αγωνιστικά αποτελέσματα, είναι εύκολο να συμπεριληφθούν και εντός συνόρων.

Η... παρεξήγηση που ακούει στο όνομα Σίντζι Καγκάβα!

Όσοι θέλουν να θυμούνται με δάκρυα στα μάτια - από αγωνιστική συγκίνηση - τον Σίντζι Καγκάβα, δεν έχουν παρά να βρουν ξανά τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας το 2012 ανάμεσα σε Ντόρτμουντ και Μπάγερν. Τελικό σκορ 5-2 και ο Ιάπωνας ήταν ο μαέστρο της ορχήστρας αστέρων των Βεστφαλών του Γιούργκεν Κλοπ. Βοήθησε με ένα γκολ και μία ασίστ, ολοκληρώνοντας ονειρεμένα την ούτως ή άλλως ιστορική σεζόν για την Μπορούσια, με το μοναδικό νταμπλ του συλλόγου.

Ο Καγκάβα του τότε δεν έπιασε ποτέ ξανά τα ίδια στάνταρ απόδοσης στο υπόλοιπο της καριέρας του. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντόρτμουντ ξανά (εξαίρεση το 2015-16), Μπεσίκτας και Σαραγόσα. Χαμένος στη... μετάφραση. Δεν υπολογίζονταν από προπονητές. Ασιάτης. Πειθαρχημένος και δουλευταράς. Αλλά ο Κλοπ ήταν σαν πατέρας για εκείνον. Έτσι «μεγάλωσε» ποδοσφαιρικά στην Ευρώπη. Πουθενά αλλού δεν βρήκε αντίστοιχη... στοργή, η οποία θα τον απογείωνε.

Ούτε από τον Πάμπλο Γκαρσία εισέπραξε την απαιτούμενη «αγάπη» για να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα τον περασμένο Ιανουάριο. Οι ευκαιρίες ελάχιστες, η αγωνιστική παρουσία του μηδαμινή. Το καλοκαίρι ο Ραζβάν Λουτσέσκου πλησίασε στον προπονητή-πρότυπο που θα επιθυμούσε ο Ιάπωνας σταρ, πλέον στα 32 του χρόνια. Ηγετικός ρόλος (απόντος του Μπίσεσβαρ), οργανωτής, ελευθερία στο παιχνίδι, ευκαιρίες, αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

Αυτό είναι το μίνι, εν Ελλάδι, ρεζουμέ του Καγκάβα. Περισσότερο για να μην... ξεχάσει ο κόσμος ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που άφησε το στίγμα του στην Bundesliga και εν μέρει στην Premier League. Και ότι θα ήταν πολύ εύκολο να βρει άκρη στην ελληνική Super League, αν, ωστόσο, όλοι οι... πλανήτες βρίσκονταν στην κατάλληλη θέση. Δεν συνέβη. Ο ΠΑΟΚ τον σεβάστηκε από την αρχή έως το τέλος. Του συμπεριφέρθηκε όπως αρμόζει σε έναν σούπερ σταρ, ασχέτως αν ο ίδιος δεν έδωσε πίσω, σε αγωνιστικό επίπεδο, αυτό που θα ήθελαν οι άνθρωποι του «Δικεφάλου». Η συγγνώμη του 32χρονου μέσου τα λέει όλα και αποτελεί επίτευγμα του ΠΑΟΚ στη μεταξύ τους σχέση.

Ο Αργύρης Γιαννίκης έπεσε από την Ακρόπολη και βρήκε πορτοφόλι!

Μετά τον Βλάνταν Μιλόγιεβιτς αφίχθη στην ΑΕΚ ο Αργύρης Γιαννίκης. Ο Ελληνογερμανός κόουτς, απόφοιτος της Σχολής προπονητής της Κολωνίας, αναλαμβάνει το μεγάλο έργο, μετά τη σπουδαία δουλειά που έκανε στον ΠΑΣ Γιάννινα. Σεβαστός ο «Άγιαξ της Ηπείρου», καταλαβαίνουμε, ωστόσο, άπαντες ότι η «Ένωση» αποτελεί μεγαλύτερο μέγεθος.

Στις 10 Οκτωβρίου αφίχθη στα Σπάτα ο Γιαννίκης. Δύο μήνες αργότερα, και κάτι ημέρες, η μουρμούρα είναι έντονη. Εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ (1-2), η ομάδα στο -11 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και μόλις στο +2 από τον ΠΑΟΚ. Κοινώς, τη... ζώνουν τα φίδια. Και μία ημέρα αργότερα η μεγάλη έκπληξη. Κινήσεις διοικήσεων τις οποίες έχουμε συνηθίσει από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά.

Η ΑΕΚ ανακοινώνει την ανανέωση του συμβολαίου του Αργύρη Γιαννίκη έως το 2024. Τη στιγμή που είχε άλλο ένα εξάμηνο περιθώριο να διαπιστώσει αν της «κάνει» ή όχι. Προφανώς η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δόθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους των «κιτρινόμαυρων». Και πάλι. Είχε την ευχέρεια χρόνου να περιμένει ίσως τη διαχείριση του Γιαννίκη μετά τη «σφαλιάρα» με τον ΟΦΗ, την αυξανόμενη μουρμούρα των οπαδών για το χαμένο πρωτάθλημα, ίσως ακόμα και της 2ης θέσης, όπως και το Plan Β του κόουτς ενόψει της νέας σεζόν.

Η στήριξη προς τον Γιαννίκη είναι αδιαμφισβήτητη. «Γεμίζει» με θάρρος και πίστη ακόμα και ο ίδιος ο προπονητής, ο οποίος όσο Έλληνας κι’ αν, κακά τα ψέμματα, δεν γνωρίζει την... απόλυτη ελληνική πραγματικότητα. Δηλαδή, ήρθα τον Οκτώβριο στην ΑΕΚ, έχασα τον Δεκέμβριο από τον ΟΦΗ και με στέλνουν στο ταμείο ανεργίας. Γιατί, μήπως περιγράφουμε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Το αγωνιστικό πλάνο του Γιαννίκη «κάνει» στην ομάδα. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός αναλύθηκε από τον Θοδωρή Καρβουνιάρη σε άλλο κείμενο. Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν χέρι-χέρι.

Στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες κινήσεις. Ούτε του απόλυτου σεβασμού προς ποδοσφαιριστές όπως ο Καγκάβα, ούτε της ξαφνικής στήριξης προς έναν προπονητή, που μόλις είχε γνωρίσει την εντός έδρας ήττα. Δύο συμβάντα που θυμίζουν Ευρώπη και αφήνουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, από τους ίδιους τους ανθρώπους του.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0