Box to Box

Ντόρτμουντ - Μπάγερν: «Φωνάζει» για τη διαιτησία η Μπορούσια, τη στιγμή που η άμυνά της θυμίζει... ξέφραγο αμπέλι!

Ντόρτμουντ - Μπάγερν: «Φωνάζει» για τη διαιτησία η Μπορούσια, τη στιγμή που η άμυνά της θυμίζει... ξέφραγο αμπέλι!

Τα παιδαριώδη λάθη του Ματς Χούμελς, η ερασιτεχνική συμπεριφορά του Μάρκο Ρόζε και η δήλωση του Τζουντ Μπέλιγκχαμ θα έπρεπε να είναι στο προσκήνιο για την Ντόρτμουντ μετά την ήττα στο Klassiker από την Μπάγερν και όχι τα διαιτητικά σφάλματα, που δεν υπήρξαν στο βαθμό που να δικαιολογεί τις αντιδράσεις της.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Η «πελατειακή» σχέση συνεχίστηκε. Το Klassiker διεξάγεται πλέον για να κατακτά τους τρεις βαθμούς η Μπάγερν Μονάχου. Η Ντόρτμουντ αποτελεί κομπάρσο στα ντέρμπι του γερμανικού πρωταθλήματος. Το 3-2 του Σαββάτου σήμανε την 7η σερί νίκη για τους Βαυαρούς κόντρα στην άσπονδη εχθρό της από τη Βεστφαλία, είτε στο πρωτάθλημα, είτε στο Σούπερ Καπ, τα οποία ούτως ή άλλως είναι υπόθεση των δύο ισχυρών κλαμπ.

Ψυχολογικό πρόβλημα της Ντόρτμουντ και στο... σπίτι της!


Κι’ αν τα προηγούμενα χρόνια το ταξίδι στο Μόναχο αποτελεί τσάμπα κόπος για την Ντόρτμουντ, εσχάτως στο δικό της «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ» συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Το προ ημερών νικηφόρο αποτέλεσμα ήταν η 5η συνεχόμενη επιτυχία, σε όλες τις διοργανώσεις, της Μπάγερν κόντρα στους «κιτρινόμαυρους», μέσα στο... σπίτι των Βεστφαλών. Klassiker δεν το λες αυτό.

Ήταν απόδειξη μίας ακόμα περίπτωσης, στην οποία η Ντόρτμουντ βρέθηκε κοντά στη μεγάλη αντίπαλό της (μόλις στο -1 από την κορυφή), δήλωσε έτοιμη να την κοντράρει και να την προσπεράσει στη βαθμολογία, αλλά εν τέλει έμεινε με άδεια χέρια. Τόσο απλά. Αγωνιστικά είναι αποδεκτό να συμβαίνει. Η Μπάγερν διαθέτει καλύτερο ρόστερ και παίρνει τις νίκες, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Ψυχολογικά ξεπερνά πλέον το όριο της λογικής.

Την άφησε εκτεθειμένη ο Μάρκο Ρόζε στο φινάλε!


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός των έντονων διαμαρτυριών της Μπορούσια ως προς τη διαιτησία του ντέρμπι κορυφής. Οι οποίες δεν περιορίζονται απλά στις «φωνές», αλλά φτάνουν σε σημείο ο προπονητής Μάρκο Ρόζε να χάνει την ψυχραιμία του, να αποβάλλεται και ένας βοηθός του να τον παίρνει «καροτσάκι», ώστε να σταματήσει την κατσάδα προς τον Φέλιξ Τσβάιερ. Δεν είναι εικόνα προπονητή αυτή, ειδικά στο πρώτο του Klassiker και ενώ ακόμα δίνει εξετάσεις στον πάγκο της Ντόρτμουντ, να αφήνει την ομάδα του εκτεθειμένη στο τελευταίο 15λεπτο. Ένα το κρατούμενο.

Οι αμφισβητούμενες φάσεις ελέγχονται. Στο 43’ ο Λεβαντόφσκι κρατάει τον Χάαλαντ, αλλά είναι μαρκάρισμα έξω από την περιοχή. «Φωνάζει» για ένα πέναλτι του Ερναντές στον Ρόις (53’), το οποίο θα έπρεπε να καταλογιστεί, αλλά μέσω VAR θα είχε ακυρωθεί, μιας και στην αρχή της φάσης ο Χάαλαντ ήταν σε θέση οφσάιντ. Το χέρι του Χούμελς στο 73’ και ο καταλογισμός του πέναλτι για το 3-2, θα το έπραττε το 90% των ρέφερι. Απλά τα πράγματα.

Η «καυστική» δήλωση του Μπέλιγκχαμ και τα λάθη του Χούμελς


Κρατάμε δύο ακόμα στοιχεία για την Ντόρτμουντ. Πρώτον η ατάκα του Τζουντ Μπέλινγκχαμ για τον Φέλιξ Τσβάιερ. «Αφήνεις έναν διαιτητή να σφυρίξει το μεγαλύτερο παιχνίδι στη Γερμανία, ενώ έχει εμπλακεί σε στημένο ματς. Τι να περιμένει κανείς;».
Έλλειψη ψυχραιμίας από έναν 18χρονο ποδοσφαιριστή, που είναι σωστά διαδασμένος, καθώς ο Τσβάιερ ενεπλάκη όντως στο σκάνδαλο Χόιτσερ το 2005. Έκτοτε βέβαια πέρασαν 16 χρόνια και ο Τσβάιερ είναι από τους καλύτερους διαιτητές σε Γερμανία και Ευρώπη. Το ζήτημα είναι ότι ο ισχυρός άνδρας της Ντόρτμουντ, Χανς-Γιοάχιμ Βάτσκε την επόμενη ημέρα υπερασπίζεται τον Μπέλινγκχαμ (κινδυνεύει με χρηματικό πρόστιμο έως εξάμηνο αποκλεισμό), αντί να βάλει στη θέση του τον ποδοσφαιριστή και να του υπενθυμίσει την πραγματική δουλειά του. «Δεν εξύβρισε κανέναν, απλά έθεσε ένα γεγονός». Σύμφωνοι και εδώ. Μόνο που ο διαιτητής από το Βερολίνο δεν υπέπεσε σε εξώφθαλμη παράβαση, ώστε να δικαιολογείται αυτή η... υπενθύμιση.

Δεύτερο στοιχείο και βασικότερο, ώστε να δικαιολογήσουμε τον τίτλο του κειμένου μας. Η αρχή είναι το ήμυσι του παντός και ο Μπραντ γράφει στο 5’ το 1-0. Ο Χούμελς «πουλάει» την μπάλα στο κέντρο, εκθέτει εκ νέου τον εαυτό και τους συμπαίκτες του, με συνέπεια στο 9’ να έρθει το 1-1. Ανάλογα λάθη έγιναν και στο 1-2 του Κομάν. Ισοφαρίζει στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου. Το παιχνίδι είναι ισορροπημένο. Και πάλι, όμως, ο πιο έμπειρος αμυντικός σου, ο Χούμελς, υποπίπτει στο ανόητο χέρι-πέναλτι (74’). Είχε κι’ άλλα αμυντικά κενά η Ντόρτμουντ. Αλλά στεκόμαστε στον ηγέτη της στα μετόπισθεν. Αν ο Χούμελς σε ένα ακόμα klassiker, τα οποία τα έχει ζήσει και από τη μία και από την άλλη πλευρά, κάνει δύο (τουλάχιστον) εύκολα λάθη, τότε τι τύχη μπορεί να έχει κόντρα στην παρέα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι;

Προτιμότερο λοιπόν να βελτιώσει και να εκμηδενίσει πρώτα τα λάθη της, να πραγματοποιήσει το τέλειο ματς και αν τότε προκύψουν ξανά διαιτητικά σφάλματα, ας φωνάξει όσο θέλει.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0