Box to Box

Ο ΠΑΟΚ του νταμπλ έκανε τον κύκλο του και δεν χρειάζεται μερεμέτια, αλλά χτίσιμο από την αρχή!

Ο ΠΑΟΚ του νταμπλ έκανε τον κύκλο του και δεν χρειάζεται μερεμέτια, αλλά χτίσιμο από την αρχή!
Μόλις πριν από δυόμισι χρόνια, ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την σεζόν κατακτώντας το νταμπλ που ήταν και το πρώτο της ιστορίας του, με εμφατικό τρόπο και μένοντας αήττητος! Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του είναι ένα αγνώριστο σύνολο και οι αποφάσεις που θα παρθούν πρέπει να είναι σκληρές και άμεσες!
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ μεγάλωσε. Ένα πρωτάθλημα, άλλο ένα που θα μπορούσε να έχει κατακτήσει, τέσσερα κύπελλα και ένα διάστημα επιτυχιών που ποτέ σε τέτοιο μέγεθος και διάρκεια δεν είχε στην ιστορία του από τότε, στις αρχές δεκαετίας του '70, που άρχισε να παίρνει τίτλους!

Ωστόσο, όλα κάνουν κύκλο και αυτή τη στιγμή η τωρινή ομάδα που έχει ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να πάει πουθενά. Θα ήταν εύκολο να τα φορτώσει κάποιος και στην είσοδο του κόσμου την περασμένη εβδομάδα στο γήπεδο, στο παιχνίδι με τον Άρη, όπως και στο κακό ξεκίνημα, αλλά είναι ολοφάνερο πως τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα!

Η τιμωρία από την είσοδο του κόσμου που σαφέστατα δεν βοήθησε και δεν μπορεί να μπει καμιά κουβέντα πάνω σε αυτό που έγινε την περασμένη εβδομάδα, ακρωτηριάζει (έτσι κι αλλιώς) την προσπάθεια για την φετινή χρονιά. Με το χέρι στην καρδιά ωστόσο, ποιος πιστεύει ότι πραγματικά ο ΠΑΟΚ που βλέπαμε ήταν ανταγωνιστικός απέναντι στον Ολυμπιακό; Και χωρίς αυτήν την τιμωρία, ο ΠΑΟΚ ως εικόνα ομάδας μέσα στο γήπεδο δεν μπορούσε να απειλήσει και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα!

Υπάρχει ένα μούδιασμα στον κόσμο του και είναι φυσιολογικό, και δεν μιλάω μόνο για τους οργανωμένους και για την ανακοίνωση τους. Σαφέστατα, κάπου στο βάθος υπάρχει το νέο γήπεδο και αυτό θα μπορέσει να πάει τον ΠΑΟΚ μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, όταν θα φτιαχτεί και θα μπορέσει να τον κάνει να μεγαλώσει σε κάθε επίπεδο. Αγωνιστικά όμως είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα έχει τεράστια ερωτήματα που ζητούν επίλυση!

Το πρώτο και κυριότερο είναι εάν η επόμενη μέρα μπορεί να έχει τον Λουτσέσκου στον πάγκο. Εάν πιστεύουν στην διοίκηση πως είναι αυτός που μπορεί να βάλει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο και να αλλάξει πλήρως και το ρόστερ και την νοοτροπία της ομάδας που αυτή τη στιγμή δείχνει αρρωστημένη, τότε πρέπει να του ανανεωθεί το συμβόλαιο και να ξέρει ότι θα μείνει εκεί για να μπορέσει να ξεκινήσει το χτίσιμο από την αρχή.

Η ομάδα του 2019 θα μείνει στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά αυτή τη στιγμή ουσιαστικά έχει κάνει τον κύκλο της και θέλει όχι απλά μερεμέτια αλλά γκρέμισμα! Εάν η διοίκηση το αντιλαμβάνεται και είναι διατεθειμένη να το κάνει, είναι άλλη κουβέντα!

Τα προβλήματα του ΠΑΟΚ φάνηκαν ακόμα και από το καλοκαίρι, όταν δυσκολεύτηκε παίζοντας με μία ερασιτεχνική ομάδα επί της ουσίας από την Ιρλανδία να προκριθεί στην Ευρώπη. Σε έναν όμιλο επίσης αρκετά εύκολο έχει φτάσει η τελευταία αγωνιστική για να δούμε αν μπορεί να συνεχίσει. Θα έπρεπε να είναι δεδομένο και έγινε κάτι υπό αμφισβήτηση. Δεν είναι όμως στην μοναδική σεζόν που έχει συμβεί αυτό τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Και καλά να δεχθώ ότι την σεζόν που ήρθαν τα πάνω κάτω, με τη νίκη εκτός έδρας στη Λευκορωσία με την Μπάτε να την ακολουθεί ο αποκλεισμός, πως υπήρχε ο διακαής πόθος του πρωταθληματος!

Είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και μπορείς να το αποδεχθείς ακόμα κι αν δεν είναι εντελώς κατανοητό. Η σεζόν ολοκληρώθηκε, όμως, τότε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφήνοντας παρακαταθήκη στον σύλλογο αυτή την υπέροχη αίσθηση του αήττητου πρωταθλήματος σε συνδυασμό μάλιστα σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες φορές, το 1976 και το 1985 και την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Τώρα, όμως, πια με την απόσταση των δυόμισι ετών από τότε, είναι ολοφάνερο πως για πάρα πολλούς παίκτες που έφτιαξαν αυτή την σύγχρονη περίοδο επιτυχιών για τον σύλλογο, ο δρόμος έχει ολοκληρωθεί. Καθαρά αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ παίζει με πολύ αργούς χαφ. Επίσης δεν παίρνει πράγματα από τα άκρα κάτι που έκανε παλαιότερα. Και γενικά δέχεται εύκολα το γκολ όπως φάνηκε για μία ακόμη φορά στο ματς με τον Ιωνικό.

Εάν υποθέσουμε πως μαζί με την τιμωρία και την απόσταση που ήδη έχει δημιουργηθεί και που κακά τα ψέματα δεν καλύπτεται ακόμα και με την ύπαρξη των πλέι οφ, κόντρα στον Ολυμπιακό η ευκαιρία υπάρχει τώρα! Μέσα από το πρόβλημα μπορεί να βγει κάτι καλό.

Η χρονιά είναι χαμένη στο πρωτάθλημα και στον ΠΑΟΚ πρέπει να αποφασίσουν πολύ γρήγορα αν θα λειτουργήσουν για να δημιουργήσουν για την επόμενη σεζόν, ξανά από την αρχή, ένα ανταγωνιστικό σύνολο ώστε να χρησιμοποιήσουν τους υπόλοιπους μήνες της τρέχουσας περιόδου ως δοκιμή. Εάν δεν το κάνουν και αφήσουν τα πράγματα να κυλήσουν χωρίς να συμβεί τίποτα μέχρι τον Ιούνιο, ο χρόνος το επόμενο καλοκαίρι δεν θα τους φτάνει και αυτό το λέει η ποδοσφαιρική λογική την οποία πολλές φορές στην Ελλάδα την ξεχνάμε!

Πρώτα απ’ όλα λοιπόν πρέπει να αποφασιστεί εάν ο Λουτσέσκου είναι ο άνθρωπος που πρέπει να πάει τον ΠΑΟΚ στην επόμενη μέρα. Εάν υπολογιστούν τα θετικά της προηγούμενης περιόδου η απάντηση είναι προφανής. Από την άλλη όμως υπάρχουν αρκετά ανησυχητικά σημάδια αυτής της δεύτερης παρουσίας του στον πάγκο. Ότι και να αποφασίσει η διοίκηση του συλλόγου καλό είναι, αυτός που θα πάρει τα κλειδιά στο χέρι για να κάνει την αρχή με όσες αλλαγές χρειαστεί πρέπει να έχει χρόνο. Και ταυτόχρονα στήριξη και από την εξέδρα! Υπό οποιοδήποτε άλλο πρίσμα αυτό το restart θα αποτύχει!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0