Box to Box

Ζέκα: Το παρατσούκλι που έγινε... ταυτότητα για τον Ελληνοπορτογάλο της καρδιάς μας, πρωτεύουσα δεν είναι μόνο η Αθήνα!

Ζέκα: Το παρατσούκλι που έγινε... ταυτότητα για τον Ελληνοπορτογάλο της καρδιάς μας, πρωτεύουσα δεν είναι μόνο η Αθήνα!

Έχοντας να αντιμετωπίσει τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό της καριέρας του ο Ζέκα θα λείψει παρά πολύ από την Εθνική μας, από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στη χώρα μας μέχρι και σήμερα παράδειγμα προς μίμηση ο, τώρα πια, Ελληνοπορτογάλος!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

Όταν εκείνη τη μαγική βραδιά της 4ης Ιουλίου 2004 ο... μυθικός Γιώργος Χελάκης, πάνω στον ενθουσιασμό, ποιον ενθουσιασμό δηλαδή, πάνω στο... μεθύσι της νίκης μας επί των Πορτογάλων στον τελικό του EURO έκανε λόγο για την πρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Λισσαβόνα, προφανώς και δεν μπορούσε να το φανταστεί
! Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 13 χρόνια αργότερα αυτή η μεταφορική, πανηγυρική φράση του θα φλέρταρε τόσο έντονα με την... κυριολεξία και ο λόγος θα είχε ονοματεπώνυμο! Και τι ονοματεπώνυμο, Ζοζέ Κάρλος Γκονσάλβες Ροντρίγκες κατά κόσμον, Ζέκα στο συντομότερο έως και ελληνικότερο, είναι το παρωνύμιο που επέχει τώρα πια, εθιμικώ δικαίω, τη θέση του επιθέτου! Κάρλος Ζέκα βλέπετε, λάθος είναι αλλά όχι και κακό για λόγους που θα εξηγήσω στη συνέχεια, έχουμε συνηθίσει τον αγαπημένο, και Έλληνα εδώ και τέσσερα και κάτι χρόνια, γεννημένο στη Λισσαβόνα, διεθνή μέσο της Κοπεγχάγης! 

Κάρλος Ζέκα που μπορεί να άφησε τη χώρα μας Αύγουστο του 2017 για να μετακομίσει στο βορρά αλλά ποτέ δεν την άφησε πίσω του και, κυρίως, ποτέ δεν την έβγαλε από το μυαλό του! Από εκείνη την παρθενική του εμφάνιση με τα γαλανόλευκα την 25η Μαρτίου του 2017 , βραδιά τόσο μα τόσο συμβολική λόγω και της περίστασης της εθνικής εορτής, μέχρι και σήμερα, ανταποκρίνεται κάθε φορά με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα και δίνει λαμπρό παράδειγμα με την εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών παρουσία του! Παράδειγμα σε επίπεδο επαγγελματικό, ένας Πορτογάλος που ήρθε στην Ελλάδα, δούλεψε, προσαρμόστηκε, έως ένα βαθμό αφομοιώθηκε, εκτιμήθηκε, τιμήθηκε με την πρόταση που του έγινε να ελληνοποιηθεί και τώρα μοιάζει να θέλει να... επιστρέψει πράγματα στη δεύτερη πατρίδα του χωρίς στην πραγματικότητα κάτι να της χρωστά! Δεν της χρωστά γιατί τίποτε δεν της ζήτησε, προφανώς έωλο και το επιχείρημα για επαγγελματικά οφέλη που ίσως αποκόμισε από τη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα, δύο συμμετοχές είχε προλάβει να καταγράψει όταν τον απέκτησε η Κοπεγχάγη, τον παρακολουθούσε καιρό πριν! 

Παράδειγμα σε επίπεδο αγωνιστικό, κάθε φορά που πατά το χορτάρι δίνει το 100% κι ακόμη παραπάνω, τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του είναι συγκεκριμένα, τα εκμεταλλεύεται και τα αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό! Δεν είναι και ποτέ δε θα γίνει ένας μέσος με άρτια τεχνική κατάρτιση , είναι ό,τι πλησιέστερο σε μέσο με...όπλο, κράνος, εξάρτυση, το μαχητικό του πνεύμα είναι, κυρίως, αυτό που τον κάνει διαχρονικά να ξεχωρίζει! Μαχητικό πνεύμα που, σε συνδυασμό πάντα με τακτική επίγνωση και προσήλωση, συνιστά κινητήριο δύναμη για κάλυψη ατελείωτων χιλιομέτρων, συνεχή πίεση στον αντίπαλο και βοήθειες σε όποια γραμμή της ομάδας το έχει ανάγκη! Μαχητικό πνεύμα που συνιστά παράλληλα και το λόγο που μέσα στο γήπεδο ο Ζέκα μοιάζει να ηγείται, τουλάχιστον σε επίπεδο φρονήματος και... αυταπάρνησης, χωρίς να το φωνάζει, χωρίς καλά καλά να το θέλει! Εδώ είναι που σκέφτεται κανείς... αν το leading by example είχε πρόσωπο!

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του Κάρλος Ζέκα, το παρατσούκλι του έχει γίνει τόσο πολύ δεύτερη φύση, μοιάζει να... ονομάζει την «μια κατηγορία μόνος του» που είναι ο Ελληνοπορτογάλος γι' αυτό και, καταχρηστικά αλλά και...με πολλή αγάπη, χρησιμοποιείται αντί του επωνύμου και σε αυτό εδώ το κείμενο, θα στερηθεί και η εθνική μας για περίπου έξι μήνες μετά από το σοβαρό τραυματισμό του! Κυρίως, αρχικά τουλάχιστον, ρήξη χιαστού υπέστη ο μέσος της Κοπεγχάγης στο παιχνίδι με τη Βίμποργκ, θα τα στερηθεί κόντρα σε Γεωργία και Σουηδία, εκτός έδρας, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022! Κι αν κόντρα στη Γεωργία η απουσία του μοιάζει σαφέστατα σημαντική αλλά όχι και τόσο...καταλυτική, με βάση τη μορφή που περιμένουμε να έχει το παιχνίδι, προφανώς και δεν ισχύει το ίδιο για το παιχνίδι μας στη Στοκχόλμη! Παιχνίδι που, δεδομένων των συνθηκών αλλά και του αντιπάλου, μοιάζει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του! Από εκείνο το βράδυ της 25ης Μαρτίου του 2017 μέχρι και σήμερα 33 συμμετοχές μετρά ο Ζέκα με την εθνική ομάδα! Το ρεκόρ του, 11 νίκες, 12 ισοπαλίες και 10 ήττες!

Μέσα σε αυτό ακριβώς το διάστημα έχουμε δώσει 13 εκτός έδρας παιχνίδια με αντιπάλους από το πάνω, ή κοντά στο πάνω, ράφι! Μετράμε 5 ισοπαλίες, 2 με το Βέλγιο, η μία σε φιλικό, 2 με τη Βοσνία και μία με την Ισπανία, τα λες και θετικά αποτελέσματα, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Ζέκα ήταν εκεί! Μετράμε προφανώς και 8 ήττες, τρεις φορές δεν έδωσε, για όποιο λόγο, το «παρών» ο πάλαι ποτέ αρχηγός του Παναθηναϊκού, και τις τρεις, κόντρα σε Ουγγαρία, Τουρκία και Φινλανδία φύγαμε με σκυμμένο το κεφάλι! Δεν υποστηρίζω προφανώς ότι χωρίς το Ζέκα είμαστε χαμένοι από χέρι, πρόκειται όμως για μια απουσία με... πολυεπίπεδες συνέπειες, συνέπειες που το τεχνικό επιτελείο θα πρέπει να φροντίσει να...αμβλύνει! Όσο η ομάδα του Φαν Τ Σχιπ, κόντρα σε πρώην Σοβιετικούς και Σκανδιναβούς, θα κάνει την προσπάθειά της στα EUROPEAN QUALIFIERS, o Zέκα θα κάνει τα πρώτα βήματα στη δική του προσπάθεια να επιστρέψει υγιής από τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό της καριέρας του, στα 33 του χρόνια! Είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι, ακόμη κι αν του είναι, στην κατάσταση του, έως και δυσάρεστο να στέκεται όρθιος όχι μόνο θα το κάνει την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, θα τραγουδήσει κιόλας, όπως πάντα κάνει, με όλη τη δύναμη της φωνής του! Τη δύναμη της φωνής ενός ποδοσφαιριστή που θα θέλει να στηρίξει, έστω και μακρόθεν, τους συμπαίκτες του, περιμένω να παίξουν και για αυτόν, τη δύναμη της φωνής ενός Πορτογάλου που έγινε, το αισθάνεται αναμφίβολα,  ΚΑΙ Έλληνας, γεννήθηκε άλλωστε, το είπαμε, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, τη Λισσαβόνα!    

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0