Box to Box

ΠΑΣ Γιάννινα: Αήττητη πορεία στη Super League, χωρίς Κόντε και... φανφάρες, αλλά με σταθερό κορμό και τον Ηρακλή Μεταξά να δουλεύει μέρα-νύχτα!

ΠΑΣ Γιάννινα: Αήττητη πορεία στη Super League, χωρίς Κόντε και... φανφάρες, αλλά με σταθερό κορμό και τον Ηρακλή Μεταξά να δουλεύει μέρα-νύχτα!
Διανύει την ακριβώς αντίθετη πορεία της προετοιμασίας του. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι αήττητος μετά από 5 στροφές στη Super League. Σίγουρα τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει η συγκομιδή βαθμών, διότι ούτε παρουσιάζει θελκτικό ποδόσφαιρο, ούτε είναι εύκολο να αναπληρώσει την απώλεια του Πέδρο Κόντε. Κι’ όμως...

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

«Δεν θέλω να ξαναδώ τέτοιο πρώτο ημίχρονο», τα λόγια του προπονητή του ΠΑΣ Γιάννινα, Ηρακλή Μεταξά. Αναφερόταν στην εικόνα της ομάδας του κόντρα στον Ατρόμητο. Ήδη οι Ηπειρώτες είχαν δεχτεί το 0-1 (6’). Εν συνεχεία ο Γιούρι Λοντίγκιν μας θύμισε την κλάση του στα γκολπόστ. «Πάλι καλά», θα σκέφτηκαν οι φίλοι του ΠΑΣ, μόλις σφύριξε ο Τζοβάρας τη λήξη του ημιχρόνου, βλέποντας το (μόλις) 0-1 ως σκορ, στο ταμπλό του Δημοτικού Σταδίου του Περιστερίου.

Οι... αλχημείες, οι κινήσεις, οι αλλαγές του Μεταξά απέδωσαν στο δεύτερο ημίχρονο και η αήττητη πορεία συνεχίστηκε (μοναδική, μαζί με τον Ολυμπιακό), χάρη στο γκολ του Μορέιρα (88’). Πέντε στροφές στη Super League, εννέα οι βαθμοί στο σακούλι, με τέσσερα γκολ υπέρ και μόλις δύο κατά.

Κακή προετοιμασία, νέος προπονητής, όλα μέλι-γάλα!

Αήττητος ο ΠΑΣ, μετά από τέτοια προετοιμασία; Ναι. Άλλη μία επιβεβαίωση της χιλιοειπωμένης ατάκας: «δεν έχουν καμία σημασία τα αποτελέσματα στα φιλικά παιχνίδια το καλοκαίρι». Οι προπονητές τα λένε, εμείς δεν τους ακούμε - κρούωντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου - και η ζωή συνεχίζεται.

Η εν λόγω πορεία συνιστά υπέρβαση, αν λάβουμε υπόψιν τον ερχομό του νέου προπονητή, Ηρακλή Μεταξά, αντί του Αργύρη Γιαννίκη. Ελάχιστοι μήνες δουλειάς. Πόσα να έχει προλάβει ο γερμανοαναθρεμμένος κόουτς; Δουλεύει πάνω στο σύστημα 4-4-2 (γνώριμο από την παρουσία του προκατόχου του). Για καλή του τύχη, ο κορμός βρέθηκε νωρίς στο χτίσιμο του Ιουλίου. Αμυντικά και μεσοαμυντικά ρίχνει το βάρος ο 54χρονος. Η ομάδα δέχτηκε δύο γκολ σε πέντε ματς. Θετικό πρόσημο.

Τρίτο στοιχείο. Ο τραυματισμός του Πέδρο Κόντε. Η ασφάλεια ζωής της γιαννιώτικη ομάδας, αναφορικά με την υπόθεση γκολ. Εκφράστηκαν εξ’ αρχής φόβοι κατά πόσο θα μπορέσει ο δεινός Ισπανός στράικερ να τραβήξει μόνος του το κουπί στο σκοράρισμα. Το σοβαρό πλήγμα, με συνέπεια τη μακροχρόνια απουσία, δυσκολεύουν - δεδομένο αυτό - ακόμα περισσότερο το έργο του ΠΑΣ.

Ελάχιστες αλλαγές από το κέντρο και... πίσω!

Για να συμπληρώνουμε ένα-ένα τα κομμάτια του παζλ της απόλυτα πετυχημένης πορείας, αρχίζουμε με όσους είναι διαθέσιμοι, όχι μ’ αυτούς που λείπουν. Διαπιστώνουμε ότι η αμυντική... 5άδα (Λοντίγκιν+4αμυντικοί) έχει χάσει συνολικά μόνο 8 λεπτά (ο Εραμούσπε) στις πρώτες αγωνιστικές. Λοντίγκιν στο τέρμα, αριστερά Πίρσμαν, δεξιά Σάλιακας, κέντρο άμυνας οι Εραμούσπε, Κάργας. Σταθερή αμυντική γραμμή. Δουλεμένη, με ομοιογένεια, δυνατή στο ψηλό παιχνίδι.

Ήδη έκανε τη μισή... μπάζα ο Μεταξάς, με σκοπό να παρατάξει ένα σφιχτό, μαχητικό και ανταγωνιστικό πρόσωπο στα μετόπισθεν, στοιχείο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα και για τον ίδιο τον ομογενή προπονητή. Αν προσθέσουμε και τα δύο «6άρια» που τοποθετούνται μπροστά τους, οι Καραχάλιος (422’) και Ντομίνγκεθ (450’), τότε ο αρχικός σκοπός του ΠΑΣ Γιάννινα σε κάθε παιχνίδι (το... μηδέν στην άμυνα) ξεκινά από καλές βάσεις.

Η απρόβλεπτη επίθεση...

Κι’ αν το ματς στραβώσει όπως στο Περιστέρι; Κι’ αν ο καλύτερος φορ σου τραυματίστηκε και χάνει το υπόλοιπο της σεζόν; Οντότητα ο Κόντε. Επιθετικός τον οποίο τον νιώθεις στην αντίπαλη περιοχή. Ούτως ή άλλως έχει τις λιγότερες τελικές προσπάθειες στην κατηγορία (μετά τον Ιωνικό). Κατ’ επέκταση το βάρος πέφτει στους υπόλοιπους. Όπερ και εγένετο στο Περιστέρι. Ο νεαρός Μίνα άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, ο Μορέιρα βρέθηκε στο σωστό σημείο και η ομάδα, χωρίς να λάμψει και πάλι, έφυγε με το «Χ» από το Περιστέρι. Απόντος του Κόντε, καιρός να λάμψουν οι υπόλοιπο, με κύριο όνομα τον Περέα και μετέπειτα όποιος βρεθεί στην κατάλληλη θέση, βλέπε Μορέιρα ή Μιλιντσεάνου.

Δεν αρέσει στο μάτι, ούτε, ωστόσο, είναι έτοιμος ο ΠΑΣ!

Τη δουλειά του Ηρακλή Μεταξά τη γνωρίζουμε. Και πριν αποτελέσει βοηθός του Μίχαελ Σκίμπε. Στις Ακαδημίες της Μπόχουμ, εν συνεχεία βοηθός του Γραμμόζη και του Χέρλιχ στην Bundesliga με την Άουγκσμπουργκ. Το αγαπημένο σύστημά του δεν είναι το 4-4-2. Έξυπνα, όμως, το εφαρμόζει εξ’ αρχής γιατί γνωρίζει ότι οι παίκτες το έχουν αφομοιώσει με τον Γιαννίκη. «Πατάει» πάνω στα γνωστά, ώστε να έχει εξ’ αρχής όσο το δυνατόν λιγότερες σκοτούρες, συμπληρώνει πινελιές και μελλοντικά θα «ζωγραφίσει» τη δική του ομάδα.

Μικρή σύνοψη της πορείας του ΠΑΣ έως τώρα. Νίκη 1-0 στην Τούμπα με το λάθος του Ζίφκοβιτς. Το τρομερό γκολ του Γκαρντάφσκι του χάρισε το τρίποντο με τον Παναθηναϊκό. Έκανε ελάχιστα στη Νίκαια με τον Ιωνικό (0-0), δεν νίκησε στο πιο «όμορφο» παιχνίδι του κόντρα στον ΟΦΗ (1-1) και ισοπαλία στο Περιστέρι. Υποστηρίζει κανείς ότι οι Γιαννιώτες είναι αήττητοι επειδή παίζουν σούπερ-ποδόσφαιρο; Μάλλον όχι. Έχει, όμως, σημασία; Επίσης, μάλλον όχι.

Σημασία έχει πως ήδη έβγαλε πρόγραμμα με ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, ενώ ακολουθεί μετά τη διακοπή η μάχη με τον Ολυμπιακό, όντας πάντα αήττητος. Ας τολμήσουμε να οριοθετήσουμε ένα ποσοστό, σύμφωνα με τα «θέλω» του Μεταξά: η ομάδα δύσκολα κινείται πάνω από το 65%-70%, των όσων περιμένει ο κόουτς από τους παίκτες του.

Προσοχή, το άνωθεν σχόλιο δεν αποτελεί μομφή για την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών. Αναφερόμαστε περισσότερο στον... εργασιομανή Ελληνογερμανό προπονητή, ο οποίος παίρνει έως τώρα πολλά από ένα ρόστερ, όχι κατ’ ανάγκη εφάμιλλο ενός «τρένου». Κακά τα ψέμματα, με το αρχικό πρόγραμμα του ηπειρώτικου κλαμπ, θα ποντάρατε με κλειστά τα μάτια σε αήττητο 5 αγωνιστικών του ΠΑΣ;

Βελτίωση εν’ όψει...

Τα δεδομένα είναι γνωστά. Ο Κόντε λείπει και θα λείπει. Το αποδέχτηκαν στα Γιάννινα και συνεχίζουν. Όμορφο ποδόσφαιρο δεν περιμένει κανείς από τον ΠΑΣ, ουδείς, ωστόσο, του απαγορεύει να είναι αποτελεσματικός. Κι’ αν το πράττει στην αρχή της σεζόν, με κακοτυχίες, με δύσκολο πρόγραμμα, με νέα πρόσωπα και διαφορετικό κόουτς, τότε, μελλοντικά, και με τον Μεταξά να βάζει ολοένα και περισσότερο τη σφραγίδα του, οι φίλοι του λογικά θα περιμένουν περισσότερες χαρές.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0