Box to Box

Μπαρτσελόνα: Ο Μέσι έφυγε και... γλίτωσε, η ταπεινωτική βραδιά κόντρα στην Μπάγερν μοιάζει μόνο η αρχή!

Μπαρτσελόνα: Ο Μέσι έφυγε και... γλίτωσε, η ταπεινωτική βραδιά κόντρα στην Μπάγερν μοιάζει μόνο η αρχή!

Η εικόνα των «μπλαουγκράνα» κόντρα στους Βαυαρούς δεν ήταν παρά ο καθρέφτης των «εγκληματικών», σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, λαθών των τελευταίων χρόνων, μια ομάδα σκιά του εαυτού της χωρίς ποιότητα, ενέργεια και προοπτική!  

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

«Quan el mag se' n va amb ell se'n va i la màgia , l' únic que queda és la runa i el silenci!» λέει μια παλιά, σοφή καταλανική παροιμία, «όταν ο μάγος φεύγει μαζί του φεύγει και η μαγεία, το μόνο που μένει είναι συντρίμμια και σιωπή!» η ελληνική μετάφραση! Θέλω να πιστεύω ότι συμφωνείτε πως το ρητό ταιριάζει γάντι στο χθεσινό... συνονθύλευμα της Μπαρτσελόνα, προφανώς καταλαβαίνετε ότι το έβγαλα απ' το μυαλό μου, ομολογώ πως μόνο καταφεύγοντας στη φαντασία κατάφερα έστω να πλησιάσω στην... απόδοση της χθεσινής, αποκαρδιωτικής, εικόνας των «μπλαουγκράνα»!

Αν και να σας πω την αλήθεια, τώρα που το σκέφτομαι, τώρα που το ξανασκέφτομαι για να είμαι ακριβής, μακάρι το πρόβλημα της αγαπημένης... κόσμου και κοσμάκη στα μέρη μας «Μπάρτσα» να ήταν η αποχώρηση του «μάγου», κατά κόσμον Λιονέλ Μέσι! Όπως πολλοί υποψιαζόμασταν, όπως αποδεικνύεται και όπως εξετέθη, τόσο ανεπανόρθωτα όσο και η ίδια η ομάδα, στο... χαλαρό 3-0 από την Μπάγερν, η φυγή του Αργεντινού δε δημιούργησε το πρόβλημα, ήταν απλά η πιο σοβαρή από τις συνέπειές του! 

Δεν θα είναι όμως, και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, τέτοια, η πιο σοβαρή δηλαδή, για πολύ ακόμη! Αν κάποιος ήθελε να φανεί γενναιόδωρος για τα όσα συνέβησαν στη Βαρκελώνη θα έγραφε κάτι του τύπου «Η Μπάγερν επικράτησε με 3-0 της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου»! Αν ήθελε να φανεί διακριτικός θα διάλεγε μια διατύπωση του στιλ «Η Μπάγερν επιβλήθηκε με 3-0 της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου»! Αν ήθελε, αν θέλει, όμως να είναι κανείς ειλικρινής δεν μπορεί παρά να καταφύγει σε... ευθείες βολές όπως «Η Μπάγερν κατατρόπωσε, αιχμαλώτισε, καταβρόχθισε, ταπείνωσε, και το χειρότερο απ' όλα, η Μπάγερν ΛΥΠΗΘΗΚΕ την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου»! Όπως ακριβώς έπιασα κι εγώ, και πολλοί από εσάς λογικά, τον εαυτό μου να οικτίρει μια ομάδα που κάποτε, όχι πολύ πίσω, διέλυε τους αντιπάλους χωρίς ίχνος ποδοσφαιρικού οίκτου!

Μοιάζει το ποδοσφαιρικό... πάθημα από τους Βαυαρούς να μην είναι παρά το πρώτο μάθημα από τα πολλά που έχει μπροστά της να διδαχθεί η Μπαρτσελόνα, στις παραδόσεις, δυστυχώς, με θέμα «Πώς να μη διαλύσετε μια ομάδα που τη θαυμάζει όλος ο πλανήτης» οι παράγοντες των «μπλαουγκράνα», με πρώτο και καλύτερο τον Μπαρτομέου, έλαμψαν διά της απουσίας τους και να τα αποτελέσματα! Δεν είναι η στιγμή προφανώς, έχει παρέλθει εδώ και μήνες, να αναλύσουμε τα αίτια, έχουμε ούτως ή άλλως σε μεγάλο βαθμό ασχοληθεί και αναλύσει τα λάθη επί λαθών που οδήγησαν την εταιρεία, το σύλλογο, πώς θα μπορούσε άραγε να τη γλιτώσει και η ομάδα, στην καταστροφή! Είναι περισσότερο η στιγμή, η περίοδος αν θέλετε, της ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ της ζημιάς!

Και θα πρέπει όλοι μας να δεχθούμε, να παραδεχθούμε και εν τέλει να χωνέψουμε ότι η Μπαρτσελόνα δε θα είναι, αν όχι ποτέ πια, σίγουρα όχι για πολύ καιρό ακόμη, αυτή που γνωρίσαμε, αγαπήσαμε και απολαύσαμε! Με προπονητή που, πέρα από το αν μπορεί ή δεν μπορεί, σίγουρα δεν εμπνέει, μεταξύ μας, αν με ρωτάτε, δεν μπορεί κιόλας! Με κάτι κουρασμένα παλικάρια, βλέπε Πικέ, Άλμπα, Μπουσκέτς, Σέρτζι Ρομπέρτο που, το βλέπεις στα... χλωμά τους πρόσωπα, έχοντας πετύχει τα πάντα στην καριέρα τους ψάχνουν, αλλά δε βρίσκουν, όραμα, κίνητρο, ίσως και κυρίως, δυνάμεις, να' ταν τα νιάτα δυο φορές! Με κάποιους λίγους πραγματικά ποιοτικούς αλλά και φρέσκους ποδοσφαιριστές, βλέπε Φρένκι ντε Γιονγκ, Πέδρι, Ντεπάι, ποιοτικούς τόσο όσο, ας μην υπερβάλλουμε, δεν ξέρω ποιος από όλους θα έβρισκε θέση στην once de gala του Πεπ, πιθανότατα κανείς τους, που χάνονται στη γενικότερη μετριότητα και... μεμψιμοιρία στην ατμόσφαιρα! 

Και τέλος, τέτοιο μοιάζει κυριολεκτικά και μεταφορικά με τα κομμάτια που έμειναν για να συμπληρωθεί το παζλ, με ποδοσφαιριστές όπως οι Αραούχο, Λουκ ντε Γιονγκ και Έρικ Γκαρθία που, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, θα λένε στα εγγόνια τους ότι έπαιξαν κάποτε στην Μπαρτσελόνα και ούτε αυτά δε θα τους πιστεύουν! Ο τελευταίος μάλιστα είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει παίξει σε Σίτι, Μπαρτσελόνα και εθνική Ισπανίας, συγκρίνεται μόνο με την περίπτωση του Τσούπο Μότινγκ που με παραγωγικότερη σεζόν καριέρας 10 γκολ το 13-14 με τη Μάιντς, επαναλαμβάνω, με τη Μάιντς, βρέθηκε από την Στόουκ στην Παρί και από πέρσι στην Μπάγερν! Αν έχεις μάνατζερ... διάνοια, ισχύει και για τους δύο, διάβαινε!  

Τούτων όλων... δοθέντων δε νομίζω ότι είναι να... απορεί κανείς που το σκηνικό της αναμέτρησης Καταλανών και Βαυαρών έμοιαζε με... ρωμαϊκή αρένα! Με τη διαφορά ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό θα μιλούσαμε για δύο πάνοπλους, επικίνδυνους και εκπαιδευμένους να σκοτώνουν, μονομάχους που κατάφερναν ο ένας στον άλλον χτυπήματα μέχρις...εσχάτων, τώρα μιλάμε για το... πρώτο πρόγραμμα, αυτό ήταν για τους Ρωμαίους, λιοντάρια - Χριστιανοί! Κι αν τα λιοντάρια του Νάγκελσμαν δε... χόρταιναν τόσο εύκολα και τόσο νωρίς θα ήταν άλλη σήμερα η συζήτηση! Βλέπετε, την ώρα που διεξαγόταν η αναμέτρηση στο «Καμπ Νόου» η Γιουβέντους περνούσε νικηφόρα με το ίδιο σκορ, 3-0, από την έδρα της Μάλμε! Και δε βρίσκω τίποτε πιο ανησυχητικό για την Μπαρτσελόνα από το ότι αν κάποιος δεν ήξερε τα χρώματα των ομάδων κάλλιστα θα μπορούσε να πιστέψει ότι παρακολουθούσε τους «μπιανκονέρι» να κάνουν μια βόλτα σe σουηδικό έδαφος!

Τέτοια και... τόση ήταν η διαφορά ποιότητας αλλά και... αέρα, ειδικού βάρους, αυτοπεποίθησης και σιγουριάς των Μπάρτσα και Μπάγερν, στον αγωνιστικό χώρο, όση και αυτής των Ιταλών με τους πρωταθλητές Σουηδίας! Και μια και βρέθηκαν και πάλι Ιταλοί στο δρόμο μας ας μείνουμε, ή ας επιστρέψουμε, κλείνοντας σε περιβάλλον αλλά και... περίοδο αρένας! Θα χρειαστεί πολύ χρόνο, κόπο, εξυπνάδα, σωστή διαχείριση και ψυχραιμία για να βρει και πάλι το δρόμο της η Μπαρτσελόνα, το status στο οποίο την είχαμε συνηθίσει δεν είναι καθόλου απλό να το διατηρήσεις, πόσων μάλλον να το ανακτήσεις! Η Ρώμη, άλλωστε, δε χτίστηκε σε μια μέρα... άλλο αν η Βαρκελώνη, πόλη και ομάδα μοιάζουν έννοιες ταυτόσημες, μέσα σε ένα βράδυ, και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση, γκρεμίστηκε!   

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0