Box to Box

Εθνική ομάδα: O Δον Κιχώτης, ο Φαν Τ΄Σχιπ, το πλάνο Κατάρ και τα πειράματα δίχως τέλος και... αποτέλεσμα!

Εθνική ομάδα: O Δον Κιχώτης, ο Φαν Τ΄Σχιπ, το πλάνο Κατάρ και τα πειράματα δίχως τέλος και... αποτέλεσμα!
Το βράδυ που, σε μεγάλο βαθμό, έκρινε την τύχη της εθνικής μας ομάδας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου η εθνική μας ομάδα τα έκανε όλα...στην τύχη και το πλήρωσε!
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης.

«Πλάνο Κατάρ, πλάνο Κατάρ, πλάνο Κατάρ»! Αυτή ήταν
μέχρι και το δύσκολο βράδυ στο Κόσοβο η μόνιμη επωδός, σταθερή και εμφατική απάντηση στα χείλη του ομοσπονδιακού μας τεχνικού,Τζόν Φαν Τ' Σχιπ κάθε φορά που βρισκόταν, ή αισθανόταν έστω, υπό πίεση απαντώντας σε ερωτήσεις για πράξεις ή και παραλείψεις του στα παιχνίδια της εθνικής μας ομάδας! Βλέπετε, η προοπτική, το όραμα, το σχέδιο είναι ακαταμάχητα, δεν ελέγχονται και δεν αμφισβητούνται από τη στιγμή που δεν έχουν υπόσταση στο παρόν, αλλά αναφέρονται στο μέλλον! Όποιος προσπαθούσε λοιπόν να... θίξει το ζήτημα, να συζητήσει, να αναρωτηθεί έστω θα έμοιαζε από καχύποπτος, μη σας πω και «ύποπτος», έως και... Δον Κιχώτης που κυνηγάει ανεμόμυλους, όλα θεωρητικά εντάσσονταν στο πλαίσιο ενός πολύ συγκεκριμένου, ξεκάθαρου ποδοσφαιρικού σχεδίου!

Πόσο συγκεκριμένο και πόσο ξεκάθαρο αλήθεια, όμως, μπορούμε να θεωρήσουμε ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο που 2 χρόνια τώρα, από την 5η Σεπτεμβρίου του 2019 και την ήττα στο Τάμπερε μέχρι και την 5η Σεπτεμβρίου του 2021 και την ισοπαλία... σαν ήττα στην Πρίστινα, εκτυλίσσεται ανερμάτιστο και σίγουρα αναποτελεσματικό! Όταν ανέλαβε τις τύχες της εθνικής μας ομάδας ο πάλαι ποτέ αέρινος εξτρέμ του Άγιαξ και των «οράνιε» δήλωνε αποφασισμένος να φέρει λίγη από τη δική του ποδοσφαιρική...αύρα στην ομάδα, ένα στιλ παιχνιδιού πολύ διαφορετικό και πολύ πιο επιθετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει! Και η αλήθεια είναι ότι σε κάποια, μετρημένα στα δάχτυλα του... μισού χεριού παιχνίδια, (βλ. νίκη επί της Βοσνίας στο Ολυμπιακό Στάδιο με σκορ 2-1, ήττα από την πανίσχυρη εθνική Ιταλίας με τουλάχιστον αξιοπρεπή εμφάνιση με σκορ 2-0 στο «Ολίμπικο», νίκη με ανατροπή κόντρα στη Φινλανδία στη συνέχεια) ως ένα βαθμό, το πείραμα, τέτοιο αποδείχθηκε και δεν ήταν το πρώτο, πέτυχε! 

Πέτυχε σε συνθήκες χωρίς βαθμολογικό κίνητρο άρα και βάρος στις πλάτες και στα πόδια των διεθνών αλλά και στη σκέψη του ίδιου του Φαν Τ΄Σχιπ! Απέτυχε, μη σας πω ότι εγκαταλείφθηκε κιόλας, στο UEFA NATIONS LEAGUE που ακολούθησε, για κάποιο λόγο που αδυνατώ, ομολογώ, να καταλάβω, μια διοργάνωση που στο βάθος έκρυβε μια δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ θεωρήθηκε, και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε, από τον προπονητή της εθνικής μας ομάδας πεδίο... πειραματισμών ενόψει της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Το αποτέλεσμα γνωστό, ο πήχης κόντρα σε Σλοβενία, Κόσοβο και Μολδαβία χαμηλότερα δεν πήγαινε. Περάσαμε από κάτω, χάθηκε η πρωτιά και τα όποια οφέλη τη συνόδευαν, δεν τα λες και λίγα!

Και χάθηκε επειδή, αν όχι αποκλειστικά και μόνο σίγουρα κυρίως, η μία δοκιμή έφερνε, με μαθηματική ακρίβεια έως και θρησκευτική ευλάβεια, την άλλη, σε επίπεδο κλήσεων στην αποστολή, επιλογής προσώπων στην ενδεκάδα αλλά και σχηματισμών στο χορτάρι. Δοκιμάσαμε τα πάντα και τώρα πια μπορούμε να το πούμε, δεν έγινε τίποτα! Καμία συνέχεια, καμία συνέπεια, καμία ποδοσφαιρική λογική παρά μόνο δεκάδες διαφορετικά σενάρια, φιλικά που αποδυναμώνονταν από το ίδιο το τεχνικό επιτελείο με τον τρόπο που τα αντιμετώπιζε, επίσημα παιχνίδια που λειτουργούσαν ως φιλικά, στο βωμό του «πλάνου Κατάρ», παίκτες και διατάξεις που με την ίδια ευκολία που εμφανίζονταν εξαφανίζονταν, όλα αυτά σε πολύ καλύτερη, αυτό πρέπει να του το πιστώσουμε, από την προτέρα ατμόσφαιρα αλλά με θετικό κλίμα και μόνο στα αποδυτήρια δεν κέρδισε ποτέ κανείς! 

Κάπως έτσι φτάσαμε στο... επίδικο που δεν είναι άλλο από το ισόπαλο 1-1 με τους Κοσοβάρους, έως και επουσιώδες το αποτέλεσμα, θα μπορούσε να έρθει ακόμη κι αν τα κάναμε όλα σωστά, ποδόσφαιρο είναι, ακριβώς γι΄αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμη κι αν τα κάναμε, που τα κάναμε, όλα λάθος, δεν ήθελε και πολύ! Αυτό που ήρθε όμως εν τέλει και... μας βρήκε ήταν το γκολ του Μουρίτσι στο 92΄, γκολ συνειδητοποίησης της αποτυχίας μας σε ότι έχει να κάνει με τη μέθοδο, ακόμη αναζητείται, και όχι το αποτέλεσμα, επιμένω, των δύο τελευταίων χρόνων στην εθνική ομάδα! Μια ομάδα που από την πρώτη στιγμή που την ανέλαβε ο Φαν Τ΄Σχιπ, κατά... δηλώσεις αναρίθμητες του ιδίου, την προετοίμαζε για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μόνο και μόνο για να την εμφανίσει, στο κρισιμότερο παιχνίδι της διαδικασίας, σα να την... προετοίμαζε ακόμη! Γιατί πειραματισμοί και δοκιμές προκειμένου να καταλήξεις στην επιθυμητή, ποδοσφαιρική, συνταγή, για την οικονομία της συζήτησης ας συμφωνήσουμε, δυο χρόνια τώρα αυτό βλέπουμε, δικαιολογούνται! Πειραματισμοί και δοκιμές όταν όμως έρχεται η στιγμή ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΗΔΗ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ στην επιθυμητή, ποδοσφαιρική, συνταγή ούτε δικαιολογούνται, ούτε, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα και το ρεπορτάζ, συγχωρούνται! 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0