Box to Box

Ιστορικό αγγλικό κλαμπ, η Νιουκάστλ, απολογήθηκε στους οπαδούς του για τη “φτωχή” μεταγραφική πολιτική. Όχι, δεν είναι ανέκδοτο!

Ιστορικό αγγλικό κλαμπ, η Νιουκάστλ, απολογήθηκε στους οπαδούς του για τη “φτωχή” μεταγραφική πολιτική. Όχι, δεν είναι ανέκδοτο!

Το είδαμε και αυτό. Η Νιουκάστλ θεώρησε φρόνιμο, μέσω ανακοίνωσής της, να απολογηθεί στους φίλους του συλλόγου, για την ελλιπέστατη μεταγραφή ενίσχυση του καλοκαιριού. Στα δικά μας μάτια, μοιάζει ως ένα ελάχιστο δείγμα αγνού ποδοσφαίρου, σε καιρούς απόλυτης εμπορευματοποίησης του αθλήματος.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Ανέκαθεν η Νιουκάστλ βρίσκεται στα χέρια Άγγλων επενδυτών. Εδώ και 129 έτη. Ο Μάικ Άσλεϊ εμπλέκεται τα πρόσφατα, αρκετά χρόνια, στα δρώμενα του κλαμπ. Να σας πω την αλήθεια, δεν γνωρίζουμε αν έχει μείνει ίχνος ρομαντισμού στην πόλη για το ποδόσφαιρο, όταν αυτό έχει εξελιχθεί στο απόλυτο μάρκετινγκ χάλαϊτ ανά τον κόσμο. Ίσα-ίσα, η απουσία ενός μεγαλοεπενδυτή, ξένου γαρ, στο διοικητικό πόστο των «Magpies» μπορεί να αφήνει ένα παραθυράκι παλιάς Σχολής του σπορ, στην πόλη του αγγλικού Βορρά.

Ομάδα της Premier League πραγματοποίησε ΜΙΑ μόνο μεταγραφή!

Φυσικά η σχέση οπαδού και συλλόγου στην Premier League παραμένει στενή. Απαιτήσεις υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Η πορεία της Νιουκάστλ στις τελευταίες σεζόν είναι, ας την αποκαλέσουμε, μέτρια (10η, 13η, 13η και 12η θέση).
Ο μάνατζερ Στιβ Μπρους περίμενε (;) πως και πως την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο για να ενισχυθεί το - ελλιπέστατο - ρόστερ. Από τη στιγμή που η συμφωνία με τους Σαουδάραβες δεν ολοκληρώθηκε, ελάχιστοι προέβλεπαν υπέρβαση σχετικά με την απόκτηση ποδοσφαιριστών.

Όπερ και εγένετο. Στο ρόστερ εντάχθηκε μόνο ο Τζο Γουίλοκ, ο οποίος ήδη πέρασε ένα εξάμηνο ως δανεικός από την Άρσεναλ και εν τέλει τον έκανε δικό της έναντι 30 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν. Ουδείς άλλος προστέθηκε στην ομάδα, τη στιγμή που μόνο από τα τηλεοπτικά, τα έσοδα είναι τεράστια. Καταλαβαίνουμε φυσικά και τα υπέρογκα έξοδα, αλλά και πάλι...

Καταστροφή! Ο Άσλεϊ απέτυχε να κάνει τη «δουλειά» του. Πλέον, ο κάθε οπαδός της Νιουκάστλ, ένιωσε στο πετσί του πως δεν υπάρχει «χαρούμενο» αύριο στο κλαμπ. Όσο τουλάχιστον παραμένει ο ίδιος ο Άγγλος επενδυτής (ιδιοκτήτης της Sports Direct International) στο τιμόνι της.

Η ανακοίνωση-απολογία της Νιουκάστλ

Στις 31 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το μεταγραφικό παζάρι. Η Νιουκάστλ περιορίστηκε στην απόκτηση του Γουίλοκ. Ο σύλλογος θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε διευκρινιστική ανακοίνωση. Ορισμένα μέρη αυτής.
«Το ετήσιο ρευστό εισόδημα, συν τα έσοδα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, καθορίζει το ποσό που θα δαπανηθεί»
«Σε μία “λογική” χρονιά θα είχαμε αρκετό κεφάλαιο για να κάνουμε μία ή δύο ποιοτικές προσθήκες, όπως και να επενδύσουμε σε άλλους τομείς του συλλόγου»
«Τα δύο τελευταία χρόνια είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία μας λόγω του Covid-19»
«Ο Τζο Γουίλοκ αποτέλεσε προτεραιότητα και όταν διαπιστώσαμε ότι μπορεί να αποκτηθεί, κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση»
«Η τακτική μας, να πληρώνουμε αρκετά χρήματα εκ των προτέρων ώστε να μη δεσμευόμαστε μακροχρόνια, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη»
«Στην περίπτωση του Γουίλοκ αλλάξαμε τακτική και λόγω Covid-19, προτιμήσαμε να μοιραστεί το ποσό καταβολής σε δόσεις»
«Από το καλοκαίρι του 2019 ο σύλλογος έχει αποκτήσει 9 παίκτες με μεταγραφή και 5 ως δανεικούς. Δαπανήσαμε, πάνω-κάτω, 140 εκατ. ευρώ»
«Δεσμευτήκαμε και υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας: δαπανούμε όσα έχουμε, για τη βιωσιμότητα του κλαμπ»
«Σκέψεις και λόγια που υποστηρίζουν το αντίθετο, είναι παραπλανητικά και ισχυρισμοί ότι έχουν αφαιρεθεί χρήματα από τον σύλλογο, είναι αναληθείς»

Συμπερασματικά...

Κρατούμενο πρώτο. Διασταυρώσαμε με τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο τη συγκεκριμένη κίνηση και μου επιβεβαίωσε πως ουδέποτε άλλος αγγλικός σύλλογος μπήκε σε ανάλογη διαδικασία-απολογίας προς τον οπαδό.

Κρατούμενο δεύτερο. Το 89% των φίλων της Νιουκάστλ, σε δημοψήφισμα, βαθμολόγησε τη μεταγραφική πολιτική της διοίκησης της Νιουκάστλ ΕΩΣ το 2 (με άριστα το 10).

Κρατούμενο τρίτο. Η Νιουκάστλ εισέπραξε ποσό 135,7 εκατομμυρίων ευρώ από τα τηλεοπτικά έσοδα τη σεζόν 2020-21.

Και, προφανώς, πολλά ακόμα κρατούμενα!

Το σημερινό κείμενο συντάχθηκε για τον εξής λόγο. Στον απρόσωπο κόσμο του εμπορικού ποδοσφαίρου, ένα κλαμπ και δη της Premier League, μπήκε στον κόπο να απολογηθεί στους οπαδούς του (αυτοί τον συντηρούν κατά μία έννοια, αυτοί πληρώνουν εισιτήριο, αυτοί φέρνουν έσοδα εκατομμυρίων ετησίως) για την ελλιπέστατη μεταγραφική κίνηση τούτο το καλοκαίρι.

Κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου αυτονόητο, όπως αναφέρουμε πιο πάνω. Πάνε οι εποχές που οι σύλλογοι έδιναν λογαριασμό στο... λαό τους. Μιλάμε για Ανώνυμες Εταιρίες, που δεν δίνουν λόγο παρά μόνο σε ελάχιστους. Ειδικά όταν μπαίνει στη μέση το χρήμα. Μας φάνηκε, ωστόσο, σαν μία ηλιαχτίδα στον γκρίζο ουρανό των επιχειρήσεων, των ομάδων, των εκατομμυρίων. Σαν να ήθελε να μας βάλει μέσα στο κλαμπ, να μπούμε στη θέση των ιδιοκτητών και την όλη οικονομική κρίση που βιώνουν.

Φυσικά, οι φίλοι της Νιουκάστλ το αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά το ζήτημα, νιώθοντας ακόμα πιο προδομένοι. “Βράζουν” με την ανύπαρκτη ιδιοκτησία του αλαζόνα Άσλεϊ, αποκαλούν “μαριονέτα” τον προπονητή Στιβ Μπρους και προβλέπουν δυσοίωνο μέλλον (3 ματς χωρίς νίκη στο ξεκίνημα) για τον αγαπημένο σύλλογό τους. Ο καθένας με τον... πόνο του!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0