Box to Box

Οικονομικό μπλακ-άουτ προκαλεί σε Μπαρτσελόνα και Βαρκελώνη το τέλος εποχής του Λιονέλ Μέσι

Οικονομικό μπλακ-άουτ προκαλεί σε Μπαρτσελόνα και Βαρκελώνη το τέλος εποχής του Λιονέλ Μέσι
Ο πρόεδρος των "μπλαουγκράνα" Ζοάν Λαπόρτα υπολογίζει σε μείωση της χασούρας για το κλαμπ, με την αποχώρηση του Λιονέλ Μέσι. Ενδεχομένως το οικονομικό πλήγμα που θα δεχτεί σύλλογος και πόλη της Καταλονίας, να αποδειχτεί πιο ισχυρό σε βάθος χρόνου. 
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Τα οικονομικά δεδομένα της Μπαρσελόνα είναι πάνω-κάτω γνωστά. Για όσους δεν γνωρίζουν, το ισπανικό κλαμπ «τρέχει» χρέη 1,2 δις ευρώ! Απίθανο χρέος, ατελείωτα χρήματα, ελέω της κακοδιαχείρισης της τελευταίας 3ετίας. Αυτή τη στιγμή το «μόνο» που καταφέρνει είναι να χάσει το «πακέτο» Λιονέλ Μέσι (555 εκατ. ευρώ της κόστισε την τελευταία 4ετία). Δεν είναι και λίγο πράγμα. Και σίγουρα, όχι το μοναδικό που χάνει η Μπάρτσα.

Καταρχάς, για να καλύψει το οικονομικό χάος της, θα πρέπει (αμεσότατα) να προχωρήσει και σε πωλήσεις. Ντε Γιόνγκ, Πέδρι και Έμερσον βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Επανερχόμαστε στο κεφάλαιο Μέσι.

Απώλειες σε «φανέλα» και χορηγούς

Θεωρητικά, μάλλον και ουσιαστικά, η Μπαρσελόνα στηρίζεται - σε έσοδα - στο brand name, στην ιστορία της, στο μάρκετινγκ που ανέπτυξε έντονα την τελευταία 20ετία. Προφανώς ο συνδυασμός Μπαρσελόνα + Μέσι απογείωσε την εισροή χρημάτων στα ταμεία της. Θα... χαθούμε αν καθίσουμε να μετρήσουμε τα ευρώ που εισέπραξε το κλαμπ από τις πωλήσεις της φανέλας με το νο10 του Μέσι.

Η Goldmann Sachs, που διαχειρίζεται τα οικονομικά του συλλόγου, το έπραξε για εμάς. Υπολογίζεται ότι η φανέλα Μέσι γίνεται ανάρπαστη από 2 εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους (και όχι μόνο) ετησίως. Συν τοις άλλοις, ο ερχομός ισχυρών χορηγών, κυρίως από Ασία μεριά, αν μη τι άλλο ήταν με το σκεπτικό, ότι στην καταλανική ομάδα αγωνίζεται και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Λογικό σενάριο.

MESSIFANELA.jpg

Και στις δύο περιπτώσεις, οι Καταλανοί είναι πλέον σε θέση... οφσάιντ. Το επιβεβαιώνει και ο Ροντρίγκεθ Γκερέρο, διευθυντής του Αθλητικού Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ισπανίας (FOED): «Τα έσοδα θα μειωθούν σημαντικά, μιας και δεν θα πωλούνται πλέον φανέλες με τον μάγο της μπάλας, ενώ οι χορηγοί θα προτιμήσουν άλλες πολιτείες για να διαφημιστούν».

Η συνεργασία με τη Rakuten λήγει τον επόμενο Ιούνιο, αυτή με τη Nike το 2023. Βάλτε στο ισοζύγιο και τις απώλειες από τα εισιτήρια, λόγω του μειωμένου αριθμού θεατών που θα επιτραπεί στο «Καμπ Νου».

BARCA_ΧΡΗΜΑ.jpg


Μείωση του τουρισμού


Ο συγγραφέας Jimmy Burns έχει μεγαλώσει στη Μαδρίτη. Ο πατέρας του εργάστηκε στη βρετανική Πρεσβεία της ισπανικής πρωτεύουσας. Βιογραφία Μαραντόνα, κόντρα Μέσι-Ρονάλντο και βιβλίο για την Μπάρτσα “Barca, A People’s Passion”, ορισμένα από τα έργα του. Ο Burns είναι ξεκάθαρος για το πόσο θα επηρεαστεί η πόλη από το κενό του Αργεντινού σταρ.

«Οι Βρετανοί έρχονται στη Βαρκελώνη για τον καθεδρικό ναό Sagrada Familia και για τον Μέσι. Πρόκειται για ένα λάθος της διοίκησης της Μπαρτσελόνα, το οποίο θα μετανιώσουμε άπαντες».

Τηλεοπτικό τοπίο

Σε άλλο κείμενο στο BN Sports έχει αναφερθεί εκτενέστερα τι ακριβώς συνέβη με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της La Liga. Η συμφωνία του προέδρου της Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας με το fund CVC για την οικονομική ενίσχυση των ομάδων είναι θεμιτή, αν και εδώ υπάρχουν τα συν και πλην, όπως σε κάθε deal. Θέλετε αποδείξεις ότι η La Liga θα χάσει το ενδιαφέρον της με την αποχώρηση του Goat;

Εμείς απλά αναφέρουμε αυτό: το Σάββατο το βράδυ, η Barca TV σχεδιάζει να παρουσιάσει, υπενθυμίσει, προσφέρει στο... πιάτο στους φίλους των «μπλαουγκράνα» ΟΛΑ τα γκολ που σημείωσε στην καριέρα του ο Λίο. Το εν λόγω αφιέρωμα θα ξεκινήσει στις 23.15 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 4.30 τα ξημερώματα! Υλικό 4 ωρών και 15 λεπτών!!!

INSTA_THEMA.jpg

Διπλό το κακό


Ακόμα και στην ηλικία των 34 ετών, ο Λιονέλ Μέσι αποτελεί ένα χρυσωρυχείο. Φυσικά ανταμοίβεται και με το παραπάνω για το θρύλο που δημιούργησε γύρω από το όνομά του. Εντούτοις «κουβαλάει» μαζί του ακόλουθους στα social media, χορηγούς, fans, ήτοι... χρήμα μειώνει, ισοφαρίζει ή ίσως να ξεπερνά το ετήσιο κόστος το οποίο δαπανά.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0