Box to Box

Social Media, το σύγχρονο... βιογραφικό και στο ποδοσφαιρικό τοπίο!

Social Media, το σύγχρονο... βιογραφικό και στο ποδοσφαιρικό τοπίο!
Στην εποχή των εικόνων η στάση μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας χαρακτηρίζει και, κυρίως, μας ακολουθεί σε βαθμό που μπορεί, ακόμη και στον κόσμο του αθλητισμού, του ποδοσφαίρου, να καθορίσει το επαγγελματικό μας μέλλον, αυτό ακριβώς συνέβη και στην υπόθεση ΑΕΚ- Τσιάρτα!
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Στεφανος Αβραμιδης 

Στην ελληνική γλώσσα η λέξη «εικόνα» ορίζεται ως η οπτική αντίληψη μιας σκηνής ή ως η γενική εντύπωσή μας για οτιδήποτε, σε κάθε περίπτωση, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, αφορά την αναπαράσταση, την απεικόνιση αν θέλετε της πραγματικότητας και όχι την πραγματικότητα αυτή καθ' εαυτήν! Εξ ου και εκφράσεις του τύπου... «αν και είχα μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα για τα πράγματα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθόλου έτσι!», «η συμπεριφορά του με εξέπληξε, είχα σχηματίσει τελείως διαφορετική εικόνα για το άτομό του»! Εκφράσεις που...πορεύονται στο χρόνο βασισμένες προφανώς σε εννοιολογικά φορτία που δόθηκαν στη λέξη προ S.M., δε νομίζω πως θα διαφωνήσουμε ότι τα Social Media είναι μία από τις ανώτερες δυνάμεις τις εποχής, σε τεχνολογικό-κοινωνιολογικό επίπεδο, μη με παρεξηγείτε, εξ ου και ο... διαχωρισμός στα χρόνια του πριν από και του μετά!

Και είναι ακριβώς... μέσα σε αυτό το «μετά» που όλοι διαπιστώνουμε πως τώρα πια η εικόνα, με την επικοινωνία, την έκφραση άρα και την έκθεση πρόσφορας για όλους, διαθέσιμες σε όλους και προσβάσιμες από όλους, σε υπερθετικό μάλιστα βαθμό, δεν καθρεφτίζει απλά αλλά, ίσως και κυρίως, καθορίζει την ταυτότητα του καθενός μας! Είναι πολλά τα περιστατικά εδώ και χρόνια, εντονότατα λόγω και του βάρους της περιόδου, της περίστασης αν θέλετε, κατά τη διάρκεια του EURO 2020, είναι πολλά και εντός των...δικών μας τειχών, τελευταία περίπτωση το ότι συνέβη με το που η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέφρασε την πρόθεση συνεργασίας με το Βασίλη Τσιάρτα! 

Με το που η ΠΑΕ ΑΕΚ, με λίγα λόγια, εξέφρασε την πρόθεση συνεργασίας με μία από τις μεγαλύτερες, αγωνιστικά, μορφές στην ιστορία των «κιτρινόμαυρων», έναν Πρωταθλητή Ευρώπης, ένα χαρισματικό πρώην ποδοσφαιριστή που έφτασε στα χρόνια της Σεβίλλης να... ακούει στο «Εl Mago», αλλά...

Aκόμα και με... μαγικά εντόνως αμφιβάλλω αν ο Βασίλης Τσιάρτας θα κατάφερνε, με ότι τόσα χρόνια στη σκηνή των social media «έχτισε» ως εικόνα, να γεφυρώσει το χάσμα που φαίνεται τώρα πια να τον χωρίζει από τις αρχές, τις αξίες αλλά και το ιστορικό έρεισμα της αγαπημένης του ομάδας, σίγουρα σε ότι αφορά ένα μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων της! Και κάπου εδώ επιτρέψτε μου, εξαντλείται η όποια προσωπική αναφορά, δεν είναι ο σκοπός αυτού εδώ του άρθρου να καταδικάσει ή να αθωώσει τον τάδε ή τον δείνα, είναι να καταδείξει την ισχύ αυτού του νέου Μέσου και το πως, κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα που περνάει επηρεάζει όλο και περισσότερο ΚΑΙ το αγαπημένο μας ποδόσφαιρο! Και το επηρεάζει πλέον, αυτό μας δείχνει το...εγχώριο, νωπό ακόμη, παράδειγμα ακόμη και στο απολύτως πρακτικό  επίπεδο λήψης αποφάσεων ή... πυροδότησης, αν προτιμάτε, εξελίξεων! 

Ξεχάστε το όνομα Τσιάρτας, ξεχάστε την ΑΕΚ, κάντε μια αναγωγή στο παρελθόν, όσοι το ζήσατε και το θυμάστε πριν από την εμφάνιση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, και αναρωτηθείτε! Μία προσωπικότητα με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, τις ίδιες ακριβώς απόψεις και αντιλήψεις με αυτές του πρώην «δεκαριού» του δικεφάλου και μια ομάδα, ένας σύλλογος με ευθέως αντίστοιχες ιστορικές καταβολές και αξίες με αυτές της  «Ένωσης», 20 χρόνια πίσω ποιο ακριβώς εμπόδιο θα είχαν στη συνεργασία τους; Απλή πολύ η απάντηση, κανένα! Καλώς ή κακώς, κανένα απολύτως! Σήμερα όμως, από τον όμορφο, κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένο, κόσμο του διαδικτύου δόθηκε η αφορμή, εκεί ακριβώς φούντωσε η αντίδραση, εκεί δημοσιεύτηκε και η... «λύση» πριν καλά καλά από την έναρξη της συνεργασίας! 

Ήταν, και θα είναι πάντα τώρα πια, σε κάθε περίσταση, σε κάθε ομάδα, για κάθε επαγγελματία, όπου... Γης, σε ότι αφορά και το ποδόσφαιρο, το ηλεκτρονικό... αποτύπωμα του ατόμου, σε αυτό συνυπολογίστε και τις αντιδράσεις, τα σχόλια, ακόμη και την παρερμηνεία, όχι όλες, αλλά σίγουρα κάποιες φορές, των απόψεών του που έπαιξε, και θα παίζει, ρόλο για τη διαμόρφωση της άποψης πολλών! Ήταν, και θα είναι πάντα τώρα πια, μέσα από το ίδιο ηλεκτρονικό περιβάλλον που εκδηλώθηκε , και θα εκδηλώνεται, η αντίδραση τόσο για τη συγκεκριμένη όσο και για την όποια επικείμενη, αντίστοιχη, συνεργασία στο μέλλον! Ήταν, και θα είναι πάντα τώρα πια, τέλος, με χρήση του ίδιου ακριβώς ηλεκτρονικού διαύλου επικοινωνίας που ήρθε και το κλείσιμο, δια χειρός του ενός εκ των δύο... εμπλεκόμενων μερών, του ζητήματος με την, προφανώς ζυγίζοντας και τις συνθήκες, ανακοίνωση της άρνησης της πρότασης για την ανάληψη του πόστου! 

Και για όσους εύλογα ίσως σχολιάσουν... «δεν ανακάλυψες και την Αμερική, τα social media επηρεάζουν τις ζωές μας, δε θα επηρεάσουν το ποδόσφαιρο;» η απάντηση, το επιχείρημα καλύτερα είναι το εξής! Περιστατικά όπως αυτό είναι που μας βοηθούν όχι να αντιληφθούμε, αυτό έχει ήδη πιθανότατα ως ένα βαθμό ήδη συμβεί, αλλά να συνειδητοποιήσουμε, κυρίως να συνειδητοποιήσουν οι στο παρόν και το μέλλον ενδιαφερόμενοι, τη φύση της κατάστασης! Πράξεις και παραλείψεις, λάθη και... πάθη, απόψεις και σχόλια που τα μοιραζόμαστε, όλοι μας το κάνουμε, εκεί... έξω δε δείχνουν απλά ποιοι είμαστε, είναι κομμάτι αναπόσπαστο, πιθανότατα και το πιο καθοριστικό, του ποιοι είμαστε, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους άλλους! Θα πρέπει λοιπόν όλοι ανεξαιρέτως να είμαστε έτοιμοι να αξιολογηθούμε, να κριθούμε ΚΑΙ για αυτό, ακόμη κι αν το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε, εν προκειμένω το ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτό που δεσπόζει ή και μας…χαρακτηρίζει στη διαδικτυακή μας πολιτεία!  

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0