Box to Box

Άλβαρο Μοράτα: Κι' αν δεν ήταν δίπλα του ο Λουίς Ενρίκε;

Άλβαρο Μοράτα: Κι' αν δεν ήταν δίπλα του ο Λουίς Ενρίκε;
Ο ένας ένιωσε στο «πετσί» του το δράμα μίας απώλειας, ο έτερος δέχτηκε απειλές μέχρι εσχάτων για την οικογένειά του. Ενωμένοι προχωρούν και ονειρεύονται τελικό!
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Ράγισαν καρδιές τον Αύγουστο του 2019 και μόνο στο άκουσμα της είδησης. «Απεβίωσε η 9χρονη κόρη του Λουίς Ενρίκε, Σάνα μετά από 5μηνη μάχη με καρκίνο των οστών». Ανατριχιάζεις και μόνο στη σκέψη. Λυπάσαι και μόνο με τον πόνο του άλλου. Θαυμάζεις τη δύναμη του εκλέκτορα της Ισπανίας, να επανέλθει ο ίδιος και η σύζυγός του στη... ζωή, στην καθημερινότητα, στη ρουτίνα.

Όχι, ο Άλβαρο Μοράτα δεν βρέθηκε, ούτε κατά διάνοια, στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Ισπανίας. Η οδυνηρή και τραγική - αδύνατον να τη συλλάβει άλλος άνθρωπος αν δεν γίνει γονιός - ιστορία, όμως, στην οποία δοκιμάστηκε ο 51ος ετών κόουτς, τον βοήθησε, ώστε να απλώσει, αντίστοιχα, χείρα βοηθείας στον ποδοσφαιριστή του, στα όσα πέρασε το τελευταίο διάστημα.

Άυπνος και στο στόχαστρο

Διότι τα χτυπήματα για τον στράικερ της Γιουβέντους ήταν απανωτά. Φιλικό προετοιμασίας ενόψει του Euro κόντρα στην Πορτογαλία. Οι φίλοι των «φούριας ρόχας» επέλεξαν έναν, μάλλον, άκομψο τρόπο εψύχωσης προς το καμάρι της επίθεσής τους (45 συμμετοχές/21 γκολ). Ιαχές κατά του Μοράτα. Σε φιλικό παιχνίδι! «Μοράτα, είσαι τόσο κακός», το πιο ήπιο που ακούστηκε.

RADIO.jpg

Αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες με τη Σουηδία και ο Τύπος δεν άργησε να βρει το «μαύρο» πρόβατο. Και που σκόραρε κόντρα στην Πολωνία, δεν διόρθωσε την κατάσταση, μιας και έχασε τη μεγάλη φάση, έπειτα από το άστοχο πέναλτι του Μορένο. Κάπου εκεί, φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Ο Άλβαρο Μοράτα μίλησε στον ραδιοσταθμό «Cadena Cope» και αποκάλυψε ότι η οικογένειά του, η σύζυγος Alice Campello και τα τρία αγόρια τους (Αλεσάνδρο, Λεονάρδο και Εδοάρδο), δέχτηκαν απειλητικά μηνύματα.

«Ευχόμαστε θάνατο στα παιδιά σου»
«Ο μπαμπάς σας είναι άσχετος»
«Δεν θα δεις ξανά τα παιδιά σου»
«Καλύτερα να αρχίσει να σκοράρει»

Άφηνε το κινητό του τηλέφωνο εκτός δωματίου. Δεν κοιμήθηκε για 9 ώρες μετά τον αγώνα κόντρα στην Πολωνία. Η αδρεναλίνη, ο θυμός τον κρατούσαν ξύπνιο. Ανήμπορο να αντιδράσει. Αλλά ο Μοράτα ξέρει. «Γνωρίζω γιατί με αποδοκιμάζουν. Όταν λήξει το Euro, θα μιλήσω. Μόνο αν βρεθούν στη θέση μου θα καταλάβουν».

MORATA5.jpg

Είναι, ωστόσο, λύση αυτή; Να τα δέχεσαι, να τα καταπίνεις, να συνεχίζεις; Επειδή αστόχησες σε μία ευκαιρία; Για ένα γκολ; Σε ένα (το ξεχνάμε) παιχνίδι; Που είναι οι Αρχές; Που βρίσκονται οι υπεύθυνοι, όταν τους χρειάζεσαι; Εν έτη 2021 τα social media δεν επιδέχονται ελέγχους; Πόσο «άγνωστος» είναι ο κάθε ένας που στέλνει απειλητικό μήνυμα κατά του παιδιού σου;
Παιδάκια κυκλοφορούν με μπλούζες (είτε του πατέρα τους, είτε όχι) και δέχονται απειλές, ύβρεις. Η μητέρα αναγκάζεται να τους κλείσει τα αυτιά, να τους επιλέξει διαφορετικό ρουχισμό, όταν βρίσκεται εκ νέου στους δρόμους της Σεβίλλης, για να πάει στο γήπεδο. Μήπως να αποφύγει ολοκληρωτικά την έξοδο από την οικία τους;

Συγχαρητήρια για την επιμονή του Ενρίκε

Φτάνουμε πάλι στην ευθύνη του προπονητή, στην ουσία ένας «μπαμπάς» των ποδοσφαιριστών, ένας προστάτης. Εύκολα θα έμπαινε στο δέλεαρ να αλλάξει τον φορ κορυφής (για να ηρεμήσει την κατάσταση, για να προστατέψει τον ποδοσφαιριστή, για να ξεχαστεί το μένος των οπαδών). Ο Ενρίκε, ωστόσο, είναι πεισματάρης. Πέρασε πολλά για να ενδώσει στον ανήθικο αγώνα κατά του... παιδιού του. Έστω και μαθαίνοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο, στάθηκε όρθιος και βοήθησε έναν συνάνθρωπό του.

Επέμεινε και τον εμπιστεύτηκε. Βασικός ο Μοράτα κόντρα στη Σλοβακία. Ο Ενρίκε υπέδειξε τον 28χρονο επιθετικό όταν κέρδισε πέναλτι. Αυτός αστόχησε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα επιλεγεί ξανά, αν χρειαστεί. «Ήρωας» στη φάση των «16» με την Κροατία και σκόρερ του 4-3 στην παράταση (συνολικό 5-3). «Αξίζω αυτή τη στιγμή», η δήλωση του «χρυσού» σκόρερ. Φυσικά και την αξίζεις Άλβαρο. Υπόκλιση έπρεπε να κάνουν οι επικριτές, οι δειλοί των social media, όχι εσύ, μετά το κρίσιμο γκολ.

YPOKLISI.jpg

Κουρασμένος αποχώρησε από το ματς με την Ελβετία πριν από τη συμπλήρωση μίας ώρας παιχνιδιού. Χωρίς να σκοράρει. Αλλά ο Τζεράρδ Μορένο που τον αντικατέστησε, είχε επίσης τρεις ευκαιρίες, άνευ επιτυχίας. Όχι, μόνο ο Μοράτα χάνει γκολ, σύμφωνα με τους «προπονητές» του πληκτρολογίου. «Του έδωσα μία μεγάλη αγκαλιά συμπαράστασης», δήλωσε ο Κόκε για τον συναθλητή-συνάνθρωπό του.

Μία ψυχή σώθηκε. Ο άσος της Γιουβέντους, στα 28 του, βγήκε πιο δυνατός από τη «μάχη» του bullying και του εύκολου στόχου. Τα ερωτήματα πολλά: αν δεν είχε περάσει το δικό του δράμα ο Λουίς Ενρίκε πως θα αντιδρούσε ο ίδιος στην πίεση; γιατί να απολογείται κάποιος επειδή έχασε ένα... γκολ; πώς μπορεί να προστατευτεί κανείς από τους ανεγκέφαλους; Τουλάχιστον το δίδυμο Μοράτα - Ενρίκε συνεργάστηκαν άψογα και σημείωσαν μία μίνι-νίκη.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0