
Η Ένωση Διαιτητών της EuroLeague αντέδρασε έντονα στις κατηγορίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ζητώντας αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στοιχεία. Κάνουν λόγο για δηλώσεις που στοχεύουν στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τον εκφοβισμό των διαιτητών.
Τα φετινά Play Offs της EuroLeague προσέφεραν συγκινήσεις και υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, ωστόσο η διαιτησία βρέθηκε στο επίκεντρο, όχι μόνο για τις αποφάσεις της εντός παρκέ. Η Ένωση Διαιτητών της EuroLeague (UEBO) εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας δημόσια τις επανειλημμένες δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, οι οποίες, όπως αναφέρουν, προσβάλλουν την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του θεσμού.
Η UEBO συγχαίρει τους διαιτητές που κλήθηκαν να διευθύνουν τους αγώνες υπό πίεση, ενώ παράλληλα υπερασπίζεται τον επαγγελματισμό τους. Σε αυστηρό τόνο, η ανακοίνωση κάνει λόγο για δηλώσεις που είχαν στόχο να επηρεάσουν τη γνώμη του κοινού, να πιέσουν θεσμούς και να εκφοβίσουν διαιτητές. Μάλιστα, υποστηρίζεται πως σε κάποιες πόλεις η παρουσία της αστυνομίας για την προστασία των ρέφερι είναι πλέον αναγκαία.
Οι διαιτητές αναγνωρίζουν ότι, όπως και οι παίκτες και οι προπονητές, κάνουν λάθη, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως δρουν με αμεροληψία και αίσθηση καθήκοντος. Καλούν όσους κάνουν καταγγελίες να τις συνοδεύουν με αποδείξεις, διαφορετικά, όπως σημειώνουν, θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις για τη δυσφήμιση του θεσμού.
Τέλος, η UEBO ασκεί κριτική και στην ηγεσία της EuroLeague για την έως τώρα στάση της, σημειώνοντας πως δεν έχει λάβει ανοιχτά θέση υπέρ των διαιτητών, και καλεί σε ενότητα, σεβασμό και προστασία του αθλήματος και όσων το υπηρετούν.
Άννη Καλοφωλιά