Basket Talk

Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή: Η αποστολή στο Βερολίνο είχε «προαποφασιστεί» δύο χρόνια πριν και το τρόπαιο της EuroLeague ήταν μονόδρομος! (video)

Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή: Η αποστολή στο Βερολίνο είχε «προαποφασιστεί» δύο χρόνια πριν και το τρόπαιο της EuroLeague ήταν μονόδρομος! (video)
Η σημαντικότερη στιγμή στην πορεία μου μέχρι την… επόμενη! Μαζί με το BN Sports βρέθηκα στο Βερολίνο για το Final Four της EuroLeague, όπου συμμετείχε και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός με τους «πράσινους» να ράβουν το έβδομο αστέρι στη φανέλα τους. Κι αν μερικά πράγματα δεν είναι προδιαγεγραμμένα να συμβούν τότε δεν γνωρίζω πώς μπορούν να εξηγηθούν…

Γράφει η Ευτυχία Οικονομίδου

Είχα σκεφτεί σχεδόν από τις πρώτες μέρες που οργανώθηκε η αποστολή μου μέσω του BN Sports στο Final Four της EuroLeague πως θα ξεκινήσω να γράφω το οδοιπορικό μου, γιατί ανεξαρτήτως της έκβασής του, μεγαλύτερη σημασία έχουν τα όνειρα και όταν αυτά γίνονται πραγματικότητα σε σημαδεύουν παντοτινά.

Alzata CoppaReal Madrid - Panathinaikos AKTOR AthensTurkish Airlines Euroleague 2023-24 Final 4FinalBerlino, 26/05/2024Foto MarcoBrondi // CIAMILLO-CASTORIA

Δύο χρόνια πριν, είχα την τύχη να βρεθώ –ως τουρίστρια- στο Βερολίνο, στην πόλη που φιλοξένησε το φετινό Final Four και έζησα μαζί του αυτό που λέμε… έρωτα με την πρώτη ματιά. Μπορεί να λέω συχνά την φράση «πώς τα φέρνει έτσι η ζωή», αλλά πλέον πιστεύω πως η ενασχόλησή μου με το αθλητικό ρεπορτάζ ήταν πέρα για πέρα καρμική. Τότε, στο εναλλακτικό Βερολίνο το μυαλό μου ήταν στην Κοινωνιολογία και τον εθελοντισμό, η αθλητική δημοσιογραφία υπήρχε μόνο σαν ιδέα και πολύ δύσκολη μάλιστα στην υλοποίησή της.

Εκεί, σε επίσκεψη στο «Jewish Museum» (από τα πιο συγκλονιστικά μουσεία), σε ένα δέντρο ευχών ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για εμένα ευχήθηκε να γίνω αθλητική ρεπόρτερ κι εγώ –τόσα λίγα ήξερα- τον κορόιδευα. Πώς τα φέρνει η ζωή, λοιπόν και δύο χρόνια μετά επέστρεψα σε αυτή την ξεχωριστή πλέον για μένα πόλη για να καλύψω δημοσιογραφικά το πρώτο μου Final Four. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα! Ως δράστης επέστρεψα κανονικότατα στον τόπο του… εγκλήματος.

IMG_20240522_165215.jpg

Το τι ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε εκεί είναι αδύνατον να αναλυθεί με μερικές λέξεις. Η περηφάνεια και η «δίψα» για δουλειά μόνο στην σκέψη, ότι αγωνίζονται και οι δύο ελληνικές ομάδες ήταν κυρίαρχη. Από την προσγείωση κιόλας στη γερμανική πόλη το ήξερα και το ένιωθα ότι θα επιστρέψω «τροπαιούχος» και με αυτήν την ατάκα αποχαιρέτησα και τα παιδιά στο γραφείο. Δε με ένοιαζαν τα… χρώματα, ήθελα να έρθει το ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Ελλάδα. Ήθελα να ζήσω αυτές τις ανεπανάληπτες στιγμές. Ήθελα να δουλέψω μέχρι τελικής πτώσης!

Αποστολή εξετελέσθη, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης και εκεί βρεθήκαμε κι εμείς μαζί του. Ο Εργκίν Αταμάν το υποσχέθηκε από νωρίς μέσα στην χρονιά και έφερε την… πράσινη «μαγεία» του για να ράψει ο Παναθηναϊκός το έβδομο αστέρι στην φανέλα του. Από… εξάστερος έγινε πλέον επτάστερος κι όλα αυτά μέσα σε μόλις μία σεζόν. Μία ονειρική σεζόν βγαλμένη από παραμύθι. Ο κόσμος το ήθελε τόσο πολύ με τους δρόμους να έχουν κλείσει στο αεροδρόμιο και το Μαρούσι με πλήθος κόσμου (50-60 χιλιάδες λέγεται) να γιορτάζει μαζί με την ομάδα κατά την επιστροφή της. Δίψα!

Δύσκολα βρίσκει κανείς τέτοιο success story, τέτοια ιστορία «Σταχτοπούτας», όμως το «Τριφύλλι» την έζησε. Νέος προπονητής, η μεταγραφή μεγατόνων του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον… αιώνιο αντίπαλο με την αμφισβήτηση να κυριαρχεί κι όλα αυτά ενώ ο Παναθηναϊκός είχε τερματίσει στην 17η θέση της βαθμολογίας την προηγούμενη χρονιά. Φυσικά, ήρθαν αδιαμφισβήτητα παικταράδες, όπως ο Κέντρικ Ναν ή ο Τζέριαν Γκραντ, που έδωσαν άλλον «αέρα» στην ομάδα, όμως υπήρχαν και πολλές ελλείψεις. Ρωτήστε τον Ματίας Λεσόρ, η ψυχούλα του το ξέρει!

IMG_20240526_222232_1.jpg

Δεν είναι, λοιπόν, απλή υπόθεση. Να διαχειριστείς προσωπικότητες, προσδοκίες και δυναμιτίζον κλίμα και σε μία μονάχα χρονιά να φτάσεις στην απόλυτη κορυφή εκθρονίζοντας τη «Βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης που… έσπερνε τον τρόμο γύρω της φέτος.

Πώς να μην πάει καλά το Final Four λοιπόν; Το να βλέπεις την συγκίνηση και τα δάκρυα των παικτών από κοντά, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (ο οποίος απάντησε με χαρά σε ερώτησή μου και δεν είναι καθόλου υπερβολή να πω πως ολοκληρώθηκα ως άνθρωπος) να πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί με τον αδερφό του και όλους να μην πιστεύουν το τεράστιο κατόρθωμά τους.

Φυσικά δε μπορεί να μη γίνει λόγος για την εξαιρετική ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και την παρουσία της στο Final Four. Ο Ολυμπιακός ταλαιπωρήθηκε όσο καμία άλλη ομάδα την φετινή χρονιά με αποχωρήσεις (Σλούκας, Βεζένκοφ) και άπειρους τραυματισμούς, όμως απέδειξε ότι είναι δεμένος σα μία γροθιά και δίκαια θεωρείται από τις κορυφαίες της Ευρώπης. Το σκληρό αμυντικό μπάσκετ των «ερυθρόλευκων» συνάντησε το επιθετικό και γρήγορο της Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό και για αποτέλεσμα σημειώσατε… ήττα. Μία ήττα όμως, που δεν ακυρώνει καμία προσπάθεια και όση απογοήτευση ή… ξενέρα κι αν υπήρξε, στο τέλος ξέρουν όλοι ότι ήρθε απέναντι σε μία τεράστια ομάδα.

Δεν είχα στο μυαλό μου «χρώματα» λοιπόν, ήθελα απλά να δω μία από τις δύο ομάδες που έχω ζήσει, έχω ακολουθήσει, έχω πονέσει κι έχω χαρεί ολόκληρη αυτή την χρονιά να σηκώνει το τρόπαιο στον… ουρανό της Uber Arena και το είδα και θα το θυμάμαι για πάντα. Ήμουν ρούκι, αλλά η πρώτη μου… εμφάνιση στέφθηκε με επιτυχία.

Μελανά σημεία σαφώς και υπήρχαν κι ακόμη κι αν δεν είχα μέτρο σύγκρισης ήταν προφανή, από το φαγητό μέχρι και την αστυνόμευση. Η θέση μας στα δημοσιογραφικά μέσα στο γήπεδο ήταν, όμως το πρώτο και το κυριότερο. Ένας… περιστερώνας με κάγκελα σαν φυλακισμένοι στον τέταρτο όροφο του γηπέδου και να βλέπουμε τους παίκτες σαν… κουκίδες.

IMG_20240524_175354.jpg

Βέβαια, η τοποθέτηση των οπαδών ακριβώς από κάτω, μας έδωσε πλάνα όπως αυτό:

IMG_20240526_221222.jpg

Η αστυνομία, όταν έπρεπε, δηλαδή στο «ντου» των οπαδών της Φενέρμπαχτσε στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ήταν απούσα, ενώ μετά για να δηλώσει την παρουσία της γέμισε τον χώρο εντός του γηπέδου με ένστολους που κρατούσαν φιμωμένα σκυλιά έτοιμα να ορμήσουν σε όποιον έβλεπαν. Εικόνες ντροπής…

6231988.jpg

Μάλιστα, θαυμάζαμε όλοι την ομαλή και υγιή συνύπαρξη οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού εντός κι εκτός γηπέδου. Υγιής καζούρα κατά τη διάρκεια των αγώνων και ανάμεικτες παρέες με τα διακριτικά τους πριν και μετά τα παιχνίδια σε καφετέριες και φαγάδικα. Αυτές είναι οι εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε!

IMG_20240524_145206.jpg

IMG_20240524_145102.jpg

Το βράδυ του Σαββάτου τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Βερολίνο ανάμεσα σε οπαδούς των δύο «αιωνίων» αμαύρωσαν σε μεγάλο βαθμό όλα όσα είχαμε χαρεί να βλέπουμε τις προηγούμενες μέρες. Χωρίς να σημαίνει βέβαια, ότι η ειλικρινής προσπάθεια των υγειών φιλάθλων θα ακυρωθεί για μερικούς… άμυαλους.

Ωστόσο, μετά το ιστορικό κατόρθωμα του Παναθηναϊκού λίγοι είναι εκείνοι που θα θυμούνται την κακή οργάνωση. Συνήθως οι έντονες όμορφες στιγμές υπερκαλύπτουν όλα τα άλλα κι έτσι πρέπει να γίνεται.

Κι επειδή Βερολίνο χωρίς λίγη underground αισθητική δεν είναι Βερολίνο… shout out στον κύριο Γιάννη και την φανταστική ροκ συναυλία στην οποία μας πήγε στον τρίτο όροφο ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου και «χτυπηθήκαμε», εκτονωθήκαμε και ήμασταν πέρα για πέρα έτοιμοι για τον μεγάλο τελικό.

IMG_20240525_213537.jpg

Στην υγειά των επόμενων αποστολών και των σπουδαίων ελληνικών διακρίσεων!

Υ.Γ. Βερολίνο σ’ ευχαριστώ και σ’ αγαπώ!

IMG_20240527_002528_1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0