Basket Talk

Τι έγινε ρε…: Το παραμύθι της Σταχτοπούτας που έκανε τον Παναθηναϊκό «επτάστερο»! (video)

Τι έγινε ρε…: Το παραμύθι της Σταχτοπούτας που έκανε τον Παναθηναϊκό «επτάστερο»! (video)

Το Βερολίνο γέμισε πράσινη… μαγεία. Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης δημιουργώντας το καλύτερο παραμύθι, την πιο γοητευτική ιστορία στην ιστορία της EuroLeague. Επέστρεψε στην κορυφή, εκεί που ανήκει με τον ηγετικό Κώστα Σλούκα, τον συγκινητικό Ματίας Λεσόρ και όχι μόνο…

Αποστολή στο Βερολίνο: Ευτυχία Οικονομίδου

«Τι έγινε ρε…», αναρωτήθηκε ο Κώστας Σλούκας. Αυτή ήταν η πρώτη ατάκα που ξεστόμισε στους φίλους του στα πέριξ του παρκέ, μόλις συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί και φυσικά αυτή η ατάκα αντικατοπτρίζει ολόκληρο το φετινό κατόρθωμα του Παναθηναϊκού.

Πώς το έκανε αυτό; Τι απίστευτη ιστορία έγραψε; Το success story των «πράσινων» θα μνημονεύεται σίγουρα για χρόνια κι όχι άδικα. Μία εντελώς νέα ομάδα, με νέο προπονητή από την 17η θέση που είχε τερματίσει την περσινή σεζόν έφτασε μόλις σε διάστημα ενός χρόνου να γίνεται πρωταθλήτρια Ευρώπης κι όχι απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα, αλλά στη Ρεάλ Μαδρίτης.

EUROLEAGUE 2023-2024 / FINAL-4 …яˉ͏ / ԅˉʏӠ/ ЁϠ- хK ́đɔǓ

Στο Βερολίνο επέστρεψε, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός για να… ράψει το έβδομο αστέρι στην φανέλα του. Στην αγαπημένη του πόλη που σε αυτή μετράει δύο από τις συνολικά επτά κατακτήσεις. Πολλές φορές λέγεται πως δεν χρειάζεται βιασύνες, όμως ο χρόνος είναι εντελώς υποκειμενικός.

Η «πράσινη» ΚΑΕ προέβη σε ολοκληρωτικές κινήσεις το περασμένο καλοκαίρι κάνοντας ένα… ολικό λίφτινγκ με στόχο η ομάδα να επιστρέψει στην αίγλη των προηγούμενων ετών. Ο προπονητής επιλέχθηκε από νωρίς. Ο Εργκίν Αταμάν ήταν ο πρώτος που έθεσε υψηλούς στόχους για τον Παναθηναϊκό και τους υλοποίησε. Αν υπάρχει κάποιος που να κρατάει με σιγουριά τον λόγο του είναι ο Τούρκος προπονητής. Είχε πει τον Νοέμβριο πως αυτή η ομάδα που έχει δημιουργηθεί θα φτάσει στο Final Four. Λίγοι τον πίστεψαν κι ακόμη περισσότεροι τον αποπήραν γι’ αυτή την βιαστική ή και προκλητική κίνηση, όμως εκείνος όχι απλά έκανε πράξη τα λεγόμενά του, αλλά το πήγε κι ένα βήμα παραπέρα.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στον… έβδομο ουρανό και βλέπει τον ηγέτη του, Κώστα Σλούκα, να λαμβάνει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στο Final Four. Ένας άνθρωπος πρώτα απ’ όλα που έχει ακούσει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση να αφήσει πίσω του τον Ολυμπιακό και να ταχθεί με το αντίπαλο «στρατόπεδο». Πολύ ρισκαδόρικη επιλογή, που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις. Ωστόσο, η ιστορία έδειξε πως ήταν η σωστή επιλογή. Χαλάλι τα λεφτά, χαλάλι και η γκρίνια, αφού ο κόουτς Αταμάν είχε έναν παίκτη με… δίψα για να βγει μπροστά στις κρίσιμες στιγμές και να καθορίσει ολόκληρα αποτελέσματα.

Κάπως έτσι χτίστηκε και ολόκληρη η νοοτροπία του «Τριφυλλιού» φέτος. Μία ομάδα που αρνείται να χάσει και μπαίνει με το… μαχαίρι στα «δόντια» σε κάθε ματς που αγωνίζεται. Το σημείο-καμπή της σεζόν δεν ήταν άλλο από το buzzer beater τρίποντο του Μάριους Γκριγκόνις απέναντι στη Μονακό στο Πριγκιπάτο. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα ένα άστρο ακολουθούσε τον Παναθηναϊκό, με πολλές δυσκολίες στην πορεία, κι όπως φαίνεται ΄ταν αυτό που θα ραβόταν στη φανέλα.

Αυτό το ευρωπαϊκό κύπελλο έχει άλλη μαγκιά, έχει άλλη γοητεία, έχει άλλη μαγεία. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο οι «πράσινοι» βρέθηκαν από το ναδίρ στον ζενίθ κι από τον πάτο στην κορυφή. Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρονιά από την τελευταία κατάκτηση και 12 από την τελευταία παρουσία του Παναθηναϊκού στο Final Four.

Οι κατάρες έτσι κι αλλιώς είναι για να σπάνε πέρα από μία. Όποιος τερματίζει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας δεν καταφέρνει να στεφθεί πρωταθλητής. Αυτό συνέβη και με τη Ρεάλ, η οποία μπορεί να προσπάθησε να ελέγξει το ματς και να επιβάλλει τον ρυθμό της, όμως η… παρέα του Εργκίν Αταμάν είχε άλλες… βλέψεις.

Μπορεί ο Κώστας Σλούκας να «κουβάλησε» μέσα σε μία νύχτα τον Παναθηναϊκό στις πλάτες του, όμως υπήρχαν κι άλλοι βαρυσήμαντοι πυλώνες που «έχτισαν» πάνω στην ομάδα του Αταμάν.

Τι να πει κανείς για τον Ματίας Λεσόρ; Τα δάκρυά του τα λένε όλα! Μόνος του πάλευε σχεδόν ολόκληρη την χρονιά στην θέση «5» και δεν γίνεται να μην αισθάνεται τεράστια δικαίωση για την κατάθεση ψυχής που έκανε στα παρκέ όλες αυτές τις φορές. Ή μήπως να ασχοληθούμε καλύτερα με την έλευση του Κέντρικ Ναν, που δεν τάραξε την κατάσταση μόνο στα ελληνικά δεδομένα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη αποδίδοντας και με το παραπάνω.

Φυσικά δεν γίνεται να λείπουν από την εξίσωση ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και Τζέριαν Γκραντ, όπως και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης που επέβαλαν τον ρυθμό τους αμυντικά. Όλοι ανεξαιρέτως αξίζουν ειδικά εύσημα και ίσως ένα… τσακ παραπάνω στον Ιωάννη Παπαπέτρου που «πονάει» την ομάδα.

Ο Δημήτρης Γιανακόπουλος είχε δώσει το σύνθημα για το διάσημο 5/5 αυστηρά και μετά κόπων, αμφισβήτησης και βασάνων η αρμάδα του Αταμάν υλοποίησε κάθε στόχο και πραγματοποίησε το όνειρο κάθε φιλάθλου της ομάδας.

Αυτό το roller coaster έπρεπε να βρει κάπου να σταματήσει όμως και τελικά βρήκε το καλύτερο. Ο ήχος του buzzer ακούστηκε κι έτσι, γράφτηκε και η τελευταία σελίδα σε αυτό το… γλυκό παραμύθι με τις εικόνες του ανατρεπτικού αυτού θριάμβου να μένουν χαραγμένες ανεξίτηλα σε όποιον τις έζησε.

Από έκπτωτος υιός ο Παναθηναϊκός έγινε «Βασιλιάς» της Ευρώπης εν μία νυκτί ή καλύτερα… εν μία σεζόν! Οι «πράσινοι» έκαναν την υπέρβαση ατενίζοντας πλέον μονάχα το μέλλον με στόχο να συνεχιστεί αυτή η «ονειρική» πορεία και να συνοδευτεί από ευχάριστες στιγμές, όπως δήλωσε ο Ντίνος Μήτογλου στο BN Sports.

«Στ’ αστέρια πάμε, άνοιξε τα φτερά σου πετάμε», τραγουδάει ο Νίκος Βέρτης και ταιριάζει… γάντι στον Παναθηναϊκό.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0