Basket Talk

Ξεχάστε τον εξάστερο, ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΠΤΑΣΤΕΡΟ: Ο Παναθηναϊκός εκθρόνισε τη Ρεάλ (80-95) και ολοκλήρωσε μία… ονειρική χρονιά! (video)

Ξεχάστε τον εξάστερο, ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΠΤΑΣΤΕΡΟ: Ο Παναθηναϊκός εκθρόνισε τη Ρεάλ (80-95) και ολοκλήρωσε μία… ονειρική χρονιά! (video)

Κι όμως, ο Παναθηναϊκός AKTOR τα κατάφερε κι επέστρεψε εκεί που αξίζει! Βρίσκεται στον έβδομο… ουρανό και από ναδίρ της περσινής χρονιάς βρέθηκε στο ζενίθ κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης και το πολυπόθητο τρόπαιο της EuroLeague απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (80-95). Με «όπλο» του την υποδειγματική του άμυνα και την δίψα για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο κατάφερε να… ράψει το έβδομο αστέρι στη φανέλα του.

Αποστολή στο Βερολίνο: Ευτυχία Οικονομίδου

Ήρθε η ώρα για το ματς της χρονιάς. Για το παιχνίδι που περίμεναν όλοι οι φίλοι του μπάσκετ. Ο μεγάλος τελικός του Final Four της EuroLeague έλαβε χώρα ανάμεσα στην πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης και τον δεύτερο στην βαθμολογία Παναθηναϊκό AKTOR. Οι δύο ομάδες δεν ήταν απλά φέτος οι κορυφαίες της σεζόν, αλλά κατέχουν συνολικά 17 τρόπαια και «διψούσαν» για να προσθέσουν ακόμη ένα στην ιστορία τους.

Το ματς θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν εντός έδρας για τους «πράσινους» που είδαν περίπου 8 χιλιάδες φιλάθλους να είναι στο πλευρό τους για να τους στηρίξουν στο σημαντικότερο παιχνίδι της χρονιάς στην Uber Arena και ήταν απολύτως τυχεροί, αφού είδαν την ομάδα τους να σηκώνει το πολυπόθητο τρόπαιο και να γίνεται πρωταθλήτρια Ευρώπης ολοκληρώνοντας τοαπίστευτο παραμύθι της φετινής χρονιάς. Με σκορ 80-95 ο Παναθηναϊκός υπέταξε τη... βασίλισσα και έραψε το έβδομο αστέρι του!

Μυθική, ανεπανάληπτη εμφάνιση του Κώστα Σλούκα με 24 πόντους, 6/6 σουτ και 8/9 βολές, καθοριτσικός ο Ναν στο φινάλε με 21 συνολικά, «κλειδί» ο Γκραντ με 11 και ασύλληπτες άμυνες, ενώ άλλους 17 προσέθεσε ο συγκλονιστικός Λεσόρ.

Για τη Ρεάλ, ο Μούσα ξεκίνησε «ζεστός» με 13 πόντους στο ημίχρονο, αλλά έμεινε στους 15, ενώ 12 είχε ο Καμπάτσο.


Το ματς

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με υψηλό τέμπο με τον Ελί Εντιαγιέ να «εκτελεί» από τα 6.75 και τον Τζέριαν Γκραντ να απαντάει άμεσα για το 3-3. Έπειτα ο Εντιαγιέ συνέχισε την επιβλητική του παρουσία στο παρκέ σημειώνοντας τους 8 από τους 10 πόντους της ομάδας του (10-3). Ο Ιωάννης Παπαπέτρου εκτόξευσε… βόμβα από την περιφέρεια για το 10-6 και τότε ένα φάουλ στον Κέντρικ Ναν από τον Έντι Ταβάρες (2ο) εξόργισε τον Τσους Ματέο που πήρε τεχνική ποινή δημιουργώντας έτσι μία θετική συνθήκη για τον Παναθηναϊκό που πλησίασε στο 10-9.

Οι προσωπικές ενέργειες του Ντζάναν Μούσα έβαλαν τη Ρεάλ μπροστά για το 15-9. Οι «πράσινοι» δε μπορούσαν να βγάλουν μία αμυντική σταθερότητα απέναντι στη «Βασίλισσα» η οποία είχε επιβάλλει έναν πολύ έντονο επιθετικό ρυθμό. Μπορεί ο Ναν να μείωσε για τρείς (19-16), όμως ο Μούσα ήταν πάλι εκεί για να φτάσει την διαφορά στις… παρυφές των 10 πόντων (26-17). Ο Κώστας Σλούκας έβαλε ένα κρίσιμο τρίποντο (27-22), όμως δεν πρόλαβε να το… χαρεί αφού ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε απάντησε άμεσα για το 30-22 με τις βολές του Σέρχιο Ροντρίγκεζ να ακολουθούν για να βάζουν τη Ρεάλ μπροστά με διψήφιο προβάδισμα για πρώτη φορά στο ματς στο ένατο λεπτό (32-22).

Η «Βασίλισσα» έκανε ένα εκπληκτικό πρώτο δεκάλεπτο διαλύοντας την «πράσινη» άμυνα και έτσι συνέχισε και στην αρχή του δεύτερου βάζοντας με ευκολία καλάθια, ενώ παράλληλα ήταν αποτελεσματική και στην άμυνα (41-27). Η παρουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ στο «4» έκανε την διαφορά στην άμυνα του Παναθηναϊκού, όμως παρέμενε διστακτικός επιθετικά προσπαθώντας μόνο μέσα στο «ζωγραφιστό»… ροκανίζοντας, όμως, την διαφορά στους 6 πόντους (41-35, στο 15’).


Ο Ματίας Λεσόρ ήταν ο πρωταγωνιστής της ομάδας του Εργκίν Αταμάν παίρνοντας όλες τις επιθετικές προσπάθειες και κάνοντας καλή δουλειά στην άμυνα κι έτσι ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μειώσει στους 4 (43-39), ωστόσο ο Μάριο Χεζόνια με εύστοχο τρίποντο έκανε το 46-39. Ο Γκραντ είχε άμεση απάντηση για το 46-42 και ο εξαιρετικός στην άμυνα Λούκα Βιλντόζα έβαλε το καθοριστικό τρίποντο για να μειώσουν οι «πράσινοι» στον πόντο (46-45, στο 18’). Με την διαφορά στον έναν πόντο, η Ρεάλ άνοιξε και πάλι την… ψαλίδα της διαφοράς με δύο γρήγορα τρίποντα (54-47), με τον Σλούκα να κλείνει ιδανικά το ημίχρονο (54-49) ξεσηκώνοντας τους φιλάθλους.

Μετά την ανάπαυλα, ο Σλούκας συνέχισε όπως σταμάτησε με εύστοχο τρίποντο για το 54-52. Ο Ερνανγκόμεθ το πήρε πάνω του μαζί με τον... διαστημικό Ναν κι εβαλαν τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (56-58, στο 24').


Οι «πράσινοι» είχαν βάλει τη Ρεάλ στα... σχοινιά στην τρίτη περίοδο με τους Μαδριλένους να έχουν μαζέψει ατομικά φάουλ (από τρία Καμπάτσο και Ταβάρες). Η άμυνα του «Τριφυλλιού» ήταν σεμιναριακή όμως στην επίθεσή του δεν ήταν αποτελεσματικό χάνοντας μέσα από τα χέρια του την ευκαιρία να ξεφύγει στο σκορ. Οι Ισπανοί με την σειρά τους είχαν χάσει την αυτοπεποίθησή τους στο σουτ, ενώ είχαν αποδιοργανωθεί πλήρως από την υποδειματική άμυνα του Παναθηναϊκού μετρώντας μόλις 7 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο (61-64).



Στην τέταρτη και καθοριστική περίοδο η Ρεάλ «ροκάνισε» τη διαφορά (65-66), όμως οι Γκραντ και Μήτογλου έδωσαν στον Παναθηναϊκό... αέρα 9 πόντων (65-74).


Ο Χεζόνια και ο Σέρχιο Γιουλ με τρίποντο μειώσαν στους 2 (71-73), όμως δύο σερί τρίποντα του Σλούκα έστειλαν τους «πράσινους» στο +8 (71-79, στο 35'). Ο Γιουλ «χτύπησε» ξανά με τον Ταβάρες να ακολουθεί και η Ρεάλ μείωσε στο τρίποντο (76-79).

Το χρονόμετρο έδειχνε τρία λεπτά, ο Ναν έκανε το 76-83 και η άμυνα του Παναθηναϊκού συνέχιζε να είναι απολύτως κυρίαρχη στο παρκέ της Uber Arena. Ο Μήτογλου έκανε το 76-86 βάζοντας ουσιαστικά... ταφόπλακα στα όνειρα της Ρεάλ δύο λεπτά πριν το φινάλε.

Τα δεκάλεπτα: 36-25, 54-49, 61-64, 80-95.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0