Basket Talk

«3,2,1… τέλος»: Το «ταμείο» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, στα 18 παιχνίδια στην EuroLeague που κρίθηκαν... at the buzzer! (video)

«3,2,1… τέλος»: Το «ταμείο» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, στα 18 παιχνίδια στην EuroLeague που κρίθηκαν... at the buzzer! (video)

Ο Ναν βρήκε σίδερο σε νεκρό χρόνο στην Χάλα Πιονίρ, και ο Πάρκερ «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Η σεζόν των ελληνικών ομάδων, είναι γεμάτη από αγώνες που κρίνονται στο τελευταίο σουτ, με την κόρνα της λήξης. Ανατρέξαμε, λοιπόν, σε αυτήν γεμάτη «δράμα» και αγωνία διαδρομή τους, που περιλαμβάνει 18 ολόκληρους σταθμούς!

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ήπιαν από το ίδιο «δηλητήριο» στα Game 3 των σειρών τους στα Play Offs της EuroLeague. Οι δύο «αιώνιοι» έχασαν τεράστιας σημασίας παιχνίδια, που κρίθηκαν στο τελευταίο σουτ, στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Στην τόσο ανταγωνιστική φετινή EuroLeague, τα παιχνίδια που καθορίζονται με αυτόν τον τρόπο είναι πολλά. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, όλες τις περιπτώσεις που συνέβη αυτό φέτος για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ώστε να υπολογίσουμε το «ταμείο», τον απολογισμό που έχουν στα παιχνίδια αυτά.

1η αγωνιστική: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 78-88 (παράταση)

Ντέρμπι αιωνίων με το… καλημέρα είχε η EuroLeague,  και φυσικά «ματσάρα» στο ΟΑΚΑ. Ο Κώστας Σλούκας αστόχησε για λίγο σε μια απίθανη προσπάθεια για τρίποντο στην εκπνοή, με το σκορ στο 74-74. Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στην παράταση, και πήρε το μεγάλο «διπλό», χωρίς περαιτέρω θρίλερ.


4η Αγωνιστική: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 81-86 (παράταση)

Ίσως η χειρότερη φετινή εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, με μια -χωρίς Μπόλντγουιν- Μακάμπι, που δεν ήξερε... τι της ξημερώνει εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη, αλλά ο Βιλντόζα με το σκορ στο 72-72, αστόχησε στο τρίποντο της νίκης στην εκπνοή. Οι «πράσινοι» συνέχισαν να κάνουν λάθη στην παράταση, με ένα ακόμα του Βιλντόζα να «κλειδώνει» το αποτέλεσμα υπέρ των Ισραηλινών.


4η αγωνιστική: Ολυμπιακός – Παρτίζαν 98-94 (παράταση)

Λίγο έλειψε να «αυτοκτονήσει» στο παιχνίδι αυτό ο Ολυμπιακός, με την ομάδα του Ομπράντοβιτς να σπάει ιδανικά την πίεση του Ολυμπιακού σε όλο το γήπεδο, και να εκτελεί τέλεια επίθεση ολόκληρου γηπέδου σε μόλις 5.8 δευτερόλεπτα. Ο Νάναλι με buzzer-beater τρίποντο από τη γωνία έκανε το 85-85 και έστειλε το ματς στην παράταση, όπου ο Ολυμπιακός «καθάρισε» για να πάρει μια νίκη που τότε χρειαζόταν οπωσδήποτε, με 98-94.


6η Αγωνιστική: Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός 79-77

Λίγο έλειψε ο Ολυμπιακός να πραγματοποιήσει μια τρομερή ανατροπή στην έδρα της Φενέρμπαχτσε στο ματς της 6ης αγωνιστικής, αλλά ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, αστόχησε στο τελευταίο σουτ για την ισοφάριση, με το σκορ στο 79-77, παρ’ ότι εκτέλεσε υπό καλές προυποθέσεις. Ο Μιλουτίνοφ είχε την ευκαιρία για το φόλοου, αλλά το δικό του όχι ιδανικό timing σε συνδυασμό με την αναπήδηση της μπάλας στη στεφάνη, του στέρησαν την ευκαιρία.


7η Αγωνιστική: Ολυμπιακός – Μπασκόνια 74-75

Μία από τις πιο επώδυνες ήττες για τον Ολυμπιακό, που «έτρεξε» να διορθώσει το πολύ άσχημο παιχνίδι που έκανε στο μεγαλύτερο διάστημα, για να δει τον Κόντι Μίλερ - Μακιντάιρ να τον «σκοτώνει» με ένα φοβερό buzzer-beater.


8η Αγωνιστική: Παναθηναϊκός – Ζαλγκίρις 73-71

Με το σκορ στο 72-71 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο Γκριγκόνις κλήθηκε να εκτελέσει δύο βολές, με 3.4 δευτερόλεπτα να απομένουν στο χρονόμετρο του αγώνα. Ο Λιθουανός ευστόχησε στην πρώτη, έχασε σκόπιμα τη δεύτερη, και ο Μήτογλου έκλεψε μια ομολογουμένως πολύ έξυπνη πάσα ολόκληρου γηπέδου που επιχείρησε ο Ουλανόβας προς τον Μπουτκεβίτσιους, με αποτέλεσμα η νίκη να μη… γλιστρήσει από τα χέρια των «πρασίνων».


11η Αγωνιστική: Παρτίζαν – Παναθηναϊκός 92-87 (παράταση)

Μια πραγματική «αυτοκτονία» του Παναθηναϊκού, που απώλεσε προβάδισμα 7 πόντων στα δύο τελευταία λεπτά. Ο Πάντερ είχε την ευκαιρία να δώσει τη νίκη στην Παρτίζαν ακόμη και στην κανονική διάρκεια, δεν τα κατάφερε (78-78), αλλά ο Παναθηναϊκός λύγισε στην «καυτή» Stark Arena στην παράταση.




12η Αγωνιστική: Αναντολού Εφές – Παναθηναϊκός 71-68

Μια από τις πιο σκληρές ήττες της σεζόν για τον Παναθηναϊκό, ειδικά στο χρονικό σημεί που είχε έρθει, από την «μισή» Εφές. Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν αυτός που αστόχησε στο τρίποντο της λήξης, μην μπορώντας να ισοφαρίσει σε 71-71 και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.


15η Αγωνιστική: Μονακό – Παναθηναϊκός 90-91

Μία από τις πιο κομβικές νίκες της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό ήρθε την 15η Αγωνιστική στο «Πριγκιπάτο», με τον Έλι Οκόμπο να υπογράφει την... αυτοκτονία της Μονακό και τον Μάριους Γκριγκόνις να ρίχνει μια πραγματική «βόμβα» από το τρίποντο σε νεκρό χρόνο.


15η Αγωνιστική: Βίρτους Μπολόνια – Ολυμπιακός 69-67

Ο Ολυμπιακός έχανε με 69-67 στο τελευταίο λεπτό, στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια. Έβγαλε μεγάλη άμυνα, και είχε επτά δευτερόλεπτα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και να σκοράρει. Γουόκαπ και Λαρεντζάκης, όμως, δε συνεννοήθηκαν σωστά, έκαναν λάθος επιλογές και το τρίποντο του τελευταίου βρήκε σίδερο, για να παραμείνει το συγκεκριμένο σκορ υπέρ της ιταλικής ομάδας.


18η Αγωνιστική: Μπασκόνια – Παναθηναϊκός 75-73

Ο Κόντι Μίλερ – Μακιντάιρ «σκότωσε» και τον Παναθηναϊκό σε νεκρό χρόνο στο ματς της Φερνάντο Μπουέσα Αρένα, διεκδικώντας τον τίτλο του «δήμιου» των ελληνικών ομάδων. Με ένα σουτ, μάλιστα, τρομακτικά όμοιο με αυτό που είχε πετύχει κόντρα στον Ολυμπιακό, και με σχεδόν ίδιο σκορ (75-74 στο ΣΕΦ, 75-73 κόντρα στον Παναθηναϊκό)!


19η Αγωνιστική: Ολυμπιακός – Μονακό 75-73

Ο Ολυμπιακός προηγούταν με 74-70 της Μονακό στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα στο ΣΕΦ. Ο Τζέιμς έβαλε ένα τρίποντο… σήμα-κατατεθέν του για το 74-73, ο Πίτερς έκανε το 75-73 με μία στις δύο βολές, και ο Αμερικανός σταρ, με μόλις 3.5 δευτερόλεπτα στη διάθεσή του, πρόλαβε μόνο να σουτάρει από το κέντρο και να αστοχήσει.


19η Αγωνιστική: Βαλένθια – Παναθηναϊκός 81-82

Παραλίγο να ζήσει ένα «σοκ» για δεύτερη σερί αγωνιστική τότε ο Παναθηναϊκός, αλλά τον έσωσε ο Λεσόρ με βολή 1.9 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, καθώς και η απερισκεψία του Μπράντον Ντέιβις, που του έκανε το φάουλ. Στον ελάχιστο χρόνο που έμενε, ο Οτζελέγιε αστόχησε σε τρίποντο από τη γωνία, και ο Παναθηναϊκός έφυγε με πολύτιμο «διπλό» από τη Βαλένθια.


32η Αγωνιστική: Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός 79-81

Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τη στιγμή «Ναν και… κάτω» για τη Βίρτους, η οποία έκανε συγκλονιστική προσπάθεια και τεράστια ανατροπή απέναντι στον Παναθηναϊκό, για να δει τον Αμερικανό να χαρίζει με buzzer-beater μια από τις σημαντικότερες νίκες στους «πράσινους», και ταυτόχρονα να γίνεται υπεύθυνος για μια από τις πιο επώδυνες ήττες των Ιταλών.


33η Αγωνιστική: Ερυθρός Αστέρας- Ολυμπιακός 86-89

Ο βαθμολογικά αδιάφορος Ερυθρός Αστέρας δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό πολύ περισσότερο του αναμενομένου στο προτελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου. Με το σκορ στο 86-89, είχε τρία δευτερόλεπτα στη διάθεσή του να επιτεθεί, όμως ο Τεόντοσιτς έκανε λάθος και ο Ολυμπιακός δεν «έμπλεξε» περαιτέρω.


34η Αγωνιστική: Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 84-81

Άλλο ένα «θρίλερ» για τον Ολυμπιακό στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Με το σκορ στο 69-69, Γκος και Παπανικολαόυ αστόχησαν στη λήξη του αγώνα, και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ο Κάνααν… καθάρισε για λογαριασμό των «ερυθρολεύκων».


Play Offs, Game 3: Μακάπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός 85-83

Μια «φρέσκια» πληγή για τον Παναθηναϊκό, με τρόπο που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις, μέχρι και ένσταση από τη μεριά του. Ο «καυτός» Ναν πρόλαβε να εκτελέσει για τη νίκη παρά τα μόλις 2.6 δευτερόλεπτα που είχε στη διάθεσή του, αλλά δε βρήκε στόχο.


Play Offs, Game 3: Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 80-82

Ο Ολυμπιακός παρέλαβε τη... σκυτάλη από τον Παναθηναϊκό, για να ζήσει τον δικό του «εφιάλτη». Ο Γκος αστόχησε στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, με το σκορ στο 71-71, και στην εκπνοή της παράτασης, ο Τζαμπάρι Πάρκερ έβαλε τις βολές από το φάουλ του Πετρούσεφ, σε άλλο ένα παιχνίδι που η διαιτησία συζητήθηκε έντονα.



Τα «σκορ» λοιπόν, που προκύπτουν για τους δύο «αιωνίους», είναι τα εξής:

 

Παιχνίδια

Νίκες

Ήττες

Ολυμπιακός

9

5

4

Παναθηναϊκός

10

4

6

*Αθροίζονται 19 παιχνίδια, αλλά το ένα είναι μεταξύ τους, άρα τα συνολικά ματς είναι 18.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, αποδεικνύεται ελαφρώς πιο αποτελεσματικός, αλλά και τυχερός ως τώρα σε αυτές τις πολύ ειδικές περιπτώσεις. Βέβαια, τα σημαντικά και για τους δύο είναι μπροστά, και η λογική λέει, πως σύντομα θα ξαναβρεθούν σε τέτοια κατάσταση, καθώς όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες και κρέμονται από μία κλωστή.

Ας ελπίσουμε, την επόμενη φορά (ή τις επόμενες φορές), η πλάστιγγα να γείρει προς τη δική τους μεριά.

Αντρέας Φούντας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0